Tigerforum.pl

Strefa motocykla - Tiger 955i => Poradniki => Wątek zaczęty przez: Kuzomen w 20 Sierpień 2014, 20:30:53

Tytuł: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Kuzomen w 20 Sierpień 2014, 20:30:53
Polecam stronkę:   http://www.tuneecu.com/ (http://www.tuneecu.com/)
Sporo informacji na temat zmiany map i ogólnej diagnostyki.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: baran w 20 Sierpień 2014, 20:49:56
To ja od siebie dodam jeszcze stronkę z mapami do różnych Triumph'ów, m.in. do Tigera :)

http://www.tomhamburg.net/Tune_List.html
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: marcin.111 w 22 Sierpień 2014, 14:01:58
Widzial ktos gdzies customowe mapy do 885i?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Kuzomen w 22 Sierpień 2014, 14:06:40
Tutaj są jakieś ale nie wiem czy nie fabryczne ( chociaź jest coś o aftermarketowych tłumikach)
http://www.tuneecu.com/Tune_List.html (http://www.tuneecu.com/Tune_List.html)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: baran w 22 Sierpień 2014, 16:17:08
A weź pliz podlinkuj tą swoją, na której ponoć lepiej idzie?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: WieRcik w 22 Sierpień 2014, 18:13:02
Zapraszam na
http://www.sprint.fora.pl/sprint-st-rs,1/tuneecu,415.html
sporo różnych kombinacji , z katalizatorami i bez , przeróbki wydechów.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Kuzomen w 22 Sierpień 2014, 18:57:22
You are not allowed to view links. Register or Login
A weź pliz podlinkuj tą swoją, na której ponoć lepiej idzie?

Wgrałem 10120Adjusted AF
http://www.tuneecu.com/Custom_Tune_list.html

ale już niedługo chyba będzie inna bo szykuję pewne zmiany ;D
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: hynas w 11 Wrzesień 2014, 18:50:47
Czy Tuneecu pokazuje jaka jest wgrana aktualna mapa ?
Czy przy wgrywaniu nowej mapy obowiązuje jakaś procedura, o co chodzi z tym resetem po aktualizacji ?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Kuzomen w 11 Wrzesień 2014, 19:41:48
W górnym lewym rogu widać jaką mapę masz wgraną.

Po wgraniu musisz przeprowadzić adaptację:
-bieg jałowy, nie ruszasz sprzęgła
-temp. płynu chłodzącego 80-100
-temp. airbox min. 21
-silnik włączony (jałowe obroty) 10 -30 sek.

Startujesz silnik i jak już masz wszystkie w/w warunki spełnione cały proces odbywa nie automatycznie. Aby wymusić nowy cykl adaptacji co 30 sek. przegazowujesz.

Potem robisz reset TPS:

-wyłączasz silnik
-czekasz ok. 10 sek.
-włączasz zapłon
- czekasz aż program połączy się z ECU
-w oknie test klikasz reset TPS
- odpalasz silnik o na obrotach jałowych czekasz 60 sek.
- w tym czasie nie dotykasz manetki gazu

Howgh :)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: baran w 15 Wrzesień 2014, 12:24:30
You are not allowed to view links. Register or Login
Czy Tuneecu pokazuje jaka jest wgrana aktualna mapa ?
Czy przy wgrywaniu nowej mapy obowiązuje jakaś procedura, o co chodzi z tym resetem po aktualizacji ?
Tak, wchodzi się bodajże w zakładkę Map Edit, potem menu Display > Map Infos.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: hynas w 15 Wrzesień 2014, 19:18:59
@Kuzomen dzięki.
Jest info w górnym lewym rogu, mam u siebie : 10172. wydech i filtr orginalny, spalanie ok. 5,2 - 5,5 l.
Przy każdym hamowaniu silnikiem strzela mi w wydech, mam też problem z szarpaniem motocyklem ale nie wiem czy to nie będzie wina napędu.
Czy jest sens wgrywać coś innego ?, jeżeli tak to jaką mapę ?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Kuzomen w 15 Wrzesień 2014, 19:30:04
U mnie po zmianie mapy brak strzelania  w wydech (było b.niewielkie) ale na pewno poprawiła się kultura pracy przy minimalnych prędkościach, brak szarpania. Najpierw miałem 10120AdjustedAF. Zwykły wydech. I to bym Ci polecił. >:D Tylko spalanie będzie troszkę większe. :D Ale warto.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: hynas w 17 Wrzesień 2014, 12:32:43
Nie wiem co jest grane ale część funkcji w tuneecu mam nieaktywnych np. zakładka test tak samo import mapy, pokazuje mi tylko diagnostyke z parametrami i mogę zrobić reset błędów.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Kuzomen w 17 Wrzesień 2014, 19:52:47
Nie wszystkie opcje będą dostępne w Tygrysie.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: baran w 17 Wrzesień 2014, 19:59:23
Do tego musisz mieć wybraną odpowiednią zakładkę z tych w prawym górnym rogu. Niektóre funkcje, mimo, że widoczne, działają tylko na określonych zakładkach. Przeklikaj sobie. Poza tym tak, jak pisał Kuzomen - nie wszystko, co da się obadać TuneECU jest dostępne w Tygrysie - np. zawór EXUP jest w Daytonie, a w Tygrychu fizycznie go nie ma 'by design'.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: hynas w 17 Wrzesień 2014, 21:08:24
Wybieram zakładkę test aby sprawdzić położenie przepustnic, jednak zegary pokazują się takie same jak na zakładce diagnostik, brak cyl 1,2,3
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: marcin.111 w 17 Wrzesień 2014, 23:06:24
Syncgronizacje przepustnic po TuneECU sprawdzisz tylko w 1050. Starsze nie mają czujnikow cisnienia. Zegary bedą takie same w obu zakładkach
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: WieRcik w 18 Wrzesień 2014, 12:56:31
Właśnie zmieniłem mapę u siebie , letko śrubka w lewo , i wali metrowe marchewy z wydechów  >:D >:D
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: RyWin w 11 Marzec 2015, 20:37:02
Witam,
mam pytanie (chyba najlepszym adresatem jest Klakier): jak mozna sprawdzic przebieg Tigera za pomoca Tune ECU? Szukalem na wszystkie strony. Jest jakis myk?

Przy okazji zabawy, w ramach ciekawostki, okazalo sie, ze mam wgrana oryginalna mape dla "Tiger 955 from VIN 124106 to 206546", a tymczasem moj "siersciuch" ma VIN 219xxx. Jak zaczalem porownywac mape dedykowana do mojego VINu, z ta wgrana obecnie, to okazalo sie, ze nie znalazlem zadnej roznicy w parametrach. No chyba, ze cos przeoczylem. Wrzucilem nawet tabele do excela i kazalem znalezc roznice. Nie bylo zadnej.

Jak zwykle kusi mnie, zeby miec wszystko na tip-top, no ale tu chyba nic nie bede kombinowal, bo motor pracuje bez zarzutu.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: WieRcik w 13 Marzec 2015, 22:16:31
Podjedź do autoryzowanego servicu i od razu będziesz miał co robić.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: blacktiger w 29 Kwiecień 2015, 13:09:06
Hej, jest ktoś w Wawie prywatnie kto ma Tuneecu plus kabelek co by można podjechać i przetestować jak to działa na tiger 800???
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: beny w 20 Czerwiec 2015, 10:44:58
Jak pisałem w innym poście kupiłem sobie ostatnio apkę na androida TuneECU (polecam), można mapy na poboczu zmieniać. Trzy już testowałem, oprucz oryginalnej 10120:
10120_Adjusted_AF.hex
10121_CustomMap.hex
10121Map.hex

Dodam, że powyższe mapy wrzuciłem do excela i porównałem, z moich obserwacji wynika, że 10120_Adjusted_AF względem 10120map ma tylko zmieniony af/2 (AFR), tak samo 10121_CustomMap względem 10121Map. Mapa 10121 w stosunku do 10120 jest przerobiona całkowicie. Na 10121 jest przyspieszony zapłon co owocuje większym momentem w średnim zakresie obrotów, tiger tak lekko idzie na gumę jak nigdy, ale robi się ubogo przy maksymalnych obrotach. Podglądam sobie lambdę na komórce w trakcie jazdy programikiem TORQUE.

Mama założony filtr K&N i oryginalny wydech, w zasadzie niczego mi nie brakuje, ale lubię eksperymentować, ma może któryś z kolegów większą ilość mapek, ewentualnie ustawianą na hamowni?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: golwet w 27 Czerwiec 2015, 14:39:49
Koledzy mam pytanko.
W moim Tigerze 955i 2002 miałem wgrana mapę 10121.
Ze względu na strzały z wydechu postanowiłem przemapować.
Zmieniłem na 10120af i sytuacja jak była tak jest.
Czy Waszym zdaniem kolejna zmiana na oryginalną 10120 jest sensowna czy szukać przyczyny w mechanice?
Uszczelki kolektorów zmienione, zawory sprawdzone (2 płytki do wymiany ale luz nie wielki więc tu przyczyny raczej nie upatruję).
Nie wiem czy można jakoś sprawdzić synchronizację przepustnic...może to?
Świece roczne...też wymienię na nowe ale pomysły powoli mi sie kończą
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: WieRcik w 27 Czerwiec 2015, 16:04:55
A wydechu nie masz wypalonego albo wyprutego? Przy strzałach prędzej stawiałbym na przelewający wtrysk zwłaszcza że zmieniłeś mapę i jest bez zmian.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: golwet w 28 Czerwiec 2015, 09:38:59
Wydech seryjny, bez modyfikacji...oby jednak nie wtrysk...125 f plus przesyłka za sztukę:(
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: krozbi w 08 Czerwiec 2016, 23:11:18
Sprawdz synchro przepustnic u mnie pomoglo przestal strzelac.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 28 Marzec 2018, 19:56:12
Odświeże temat.
Kabel kupiony, tune ecu zainstalowany, łaczy się z motocyklem. Kasowanie błędów działa, odczyty i testy też są.
Niestety nie pokazuje mi mapy, tych wartości tabelarycznych. Nr mapy pokazuje.
Co robie nie tak?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 31 Marzec 2018, 11:50:19
Już działa.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: JDaniels w 31 Marzec 2018, 15:17:03
No to OK D_o
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 31 Marzec 2018, 15:20:15
Polecam kabel z tej aukcji:
http://allegro.pl/vag-kkl-pl-usb-ftdi-232-rl-vw-seat-audi-skoda-i7210762920.html?snapshot=MjAxOC0wMy0yNlQxMTowMDoxNy44NzVaO2J1eWVyOzA4NTY1OTQyODM5MDBjYjUwMjM1ZjU4ZmFhN2ZlMjdiYjM1YTBkNDVmNzBjODIxZWEzNjIwZTZmMjg1OTNhODk%3D

U mnie działa.
Na dołączonej płytce są sterowniki to ftdi.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: strażowy w 31 Marzec 2018, 20:29:27
You are not allowed to view links. Register or Login
Polecam kabel z tej aukcji:
http://allegro.pl/vag-kkl-pl-usb-ftdi-232-rl-vw-seat-audi-skoda-i7210762920.html?snapshot=MjAxOC0wMy0yNlQxMTowMDoxNy44NzVaO2J1eWVyOzA4NTY1OTQyODM5MDBjYjUwMjM1ZjU4ZmFhN2ZlMjdiYjM1YTBkNDVmNzBjODIxZWEzNjIwZTZmMjg1OTNhODk%3D

U mnie działa.


...a synchro przepustnic robiłeś ?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 31 Marzec 2018, 22:18:18
Sunchro przepustnic za pomocą kompa w 955 nie zrobisz.
Dopiero od 1050 była taka możliwość. Przynajmniej sie tyle dowiedzialem z netu i tego forum.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: strażowy w 03 Kwiecień 2018, 00:22:07
You are not allowed to view links. Register or Login
Sunchro przepustnic za pomocą kompa w 955 nie zrobisz.
...

No widzisz, człowiek się cały czas uczy. Jestem na etapie sprawdzania przed sezonem silnikowni ( synchro przepustnic obowiązkowo ) i  pewnie wprowadziła mnie w błąd jedna z wypowiedzi Wiercika który wrzucił swego czasu coś o Daytonie ::)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 06 Kwiecień 2018, 23:03:10
Maszyna mi się dławiła przy mocnym odkręceniu na niskich obrotach, przy płynnym operowaniu idzie jak petarda. W poprzednim sezonie nie było tego problemu i to z filtrem powietrza k&n. W tym sezonie założyłem akcesoryjny wydech o się zaczeło. Dziś nie odpóściłem. Komp pod pache i do roboty. Błędów brak, odczyty prawidłowe z czujników. Reset tps i adaptacja tps. Jazda próbna i ... kwas. Jak było tak jest. Wqrwi..y powrót. Z tej złości myślę nie poddam się i co ma być to będzie - zmieniam mapę. To był mój pierwszy raz :D ze zmianą programu. Wgrało. Potem reset i adaptacja tps. Kolejnie jazda próbna i kór..a, ale zaiwania. Zero dławienia się czy strzelania w wydech. Zadowolony dałem sobie nagrodę w postaci drineczka ;P
Ale człowiek jest z siebie dumny jak takie coś sam ogarnie i w dodatku działa :D
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: karson w 06 Kwiecień 2018, 23:11:43
Ciekawe jak będzie ze spalaniem ? Z wydechu nie czuć paliwa ?
Jakie miałeś spalanie do tej pory ?

Ogólnie brawo Ty  o- -o
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 06 Kwiecień 2018, 23:28:08
Spalanie miałem na poziomie - jak się kończy paliwo to tankowałem ;P na zbiorniku robiłem jakieś 350-400 km w sumie nie liczyłem bo w poprzednim sezonie mało jeździłem.
Paliwa z wydechu jakoś nie czuć, ale krótki odcinek tylko przeleciałem.
Pojeździmy, zobaczymy.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Stubin w 07 Kwiecień 2018, 06:12:39
A jaki wydech założyłeś? Triumpha czy jakiś inny?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 07 Kwiecień 2018, 08:11:41
Założyłem w tym sezonie wydech firmy Thunderbike. Ale chyba jestem za stary, bo stwierdziłem że jest dla mnie za głośny, mimo że maszyna na wyższych obrotach szła jak szatan. Zmieniłem go na oryginał głośny Triumpha, ten bez homologacji.
Jak coś to Thundebike na sprzedaż ;)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: strażowy w 07 Kwiecień 2018, 15:00:42
miałem dokładnie takie same objawy jak przerobiłem oryginalny tłumik na przelotowy....założenie dorobionego db-kilera usprawniło temat......wydech nadal ciekawie mruczy a moc jest dawkowana płynnie w całym zakresie  :))
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: marek_w w 07 Kwiecień 2018, 16:16:06
wszystko fajnie ale jak nie ma strzelania w rure to marnie ;)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 07 Kwiecień 2018, 16:29:07
Ale jak się dusi silnik, to jeszcze gorzej. Na standart tłumiku i filtrze k&n strzelało w wydech troche, ale ja wole jak maszyna przyśpiesza w każdych warunkach ;)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: ODKRYWCA w 07 Kwiecień 2018, 20:34:08
Chudy jesteś moim "bohaterem garażu" D_o
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 07 Kwiecień 2018, 20:38:32
Obczaiłem jeszcze jak zmienić temperaturę załączania wentylatora oraz jak zmienić obroty odcięcia, ale nie zmieniałem ;)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: karson w 07 Kwiecień 2018, 21:54:54
Jaki nr. mapy wklepałeś ?

You are not allowed to view links. Register or Login
...... ale nie zmieniałem ;)

I bardzo dobrze  ;) ;D
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 07 Kwiecień 2018, 22:03:22
10173
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: karson w 07 Kwiecień 2018, 22:13:38
Ok dzięki  o- -o
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 07 Kwiecień 2018, 23:04:31
Na stronie tuneecu masz opisane ktore mapy do ktorych vinow, modeli itd. Łatwo można zorientować się która do czego pasuje.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Maras w 09 Kwiecień 2018, 19:33:47
You are not allowed to view links. Register or Login
Odświeże temat.
Kabel kupiony, tune ecu zainstalowany, łaczy się z motocyklem. Kasowanie błędów działa, odczyty i testy też są.
Niestety nie pokazuje mi mapy, tych wartości tabelarycznych. Nr mapy pokazuje.
Co robie nie tak?

Możesz napisać co było przyczyną nie czytania mapy? Mam podobną sytuację do Twojej, wszystkie funkcje TuneECU działają pokazuje nr. mapy ale nie chce jej zgrać.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 09 Kwiecień 2018, 20:29:18
Przyczyna to brak doświadczenia i wiedzy ;)
Aby ściągnąć mape z kompa motocykla trzeba wejść w zakładkę ECU na górze i wcisnąć read map. Napis jest jasny, jakby nieaktywny, ale działa. Powinno działać nawet na odpalonym silniku. Na dole ekranu będzie zielony pasek pokazujący stan ściągania. Jak ściągniesz to warto zapisać tą mapę, jak masz zamiar wgrywać inną. Zakładka file i dalej save map lub file jak dobrze pamiętam.
Aby wgrać inną mapę należy przy włączonym zapłonie, ale nie odpalonym silniku, wejśc w file, zakładka open map czy tam file. Wybierasz mapę z lokalizacji gdzie ją zapisałeś. Klikasz ECU zakładkę download map. Wgrywa ci się, na dole masz zielony pasek postępu. Jak skończy wgrywać to powinna na moment bzyknąć pompa paliwa.
Jak już masz wgraną mapę to musisz zrobić reset tps. Są dwa miejsca gdzie możwsz to zrobić. Najszybciej klikasz ECU i zakładka reset tps. Pojawia ci się komunikat że skończone.
Po drodze będziesz miał kilka okien dialogowych czy napewno chcesz to zrobić, oczywiście potwierdzasz.
Teraz musisz zrobić adaptacje tps. Wyłączasz zapłon kluczykiem, czekasz 10 sekund, włączasz kluczykiem zapłon i czekasz 10 sekund, wyłączasz zapłon kluczykiem i czekasz kolejne 10 sekund. Włączasz zapłon kluczykiem i odpalasz silnik i nie dodajesz gazu. Czekasz aż silnik się nagrzeje do momentu włączenia wentylatora. I włala. Skończone.
Tak to przynajmniej u mnie poszło i nie chcę brać odpowiedzialności za czyjeś błędy.
Przemyśl czy napewno chcesz zmieniać mapę.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 11 Kwiecień 2018, 08:46:21
Wczoraj kolejna nauka: najniższa temperatura silnika włączająca wentylator jaką można ustawić to 95 stopni. Po ustawieniu tej temperatury w programie należy zapisać mapę w pamięci PC i wgrać mapę na nowo, procedurą jak powyżej już pisałem. Inaczej temperatura nie będzie zapamiętania. Testowałem na kupla tygrysie 955 wczoraj. Dodatkowo wyszło że ma źle ustawiony TPS. Bez dotykania manetki pokazywał 4% zamiast 0% i w dodatku trochę nierówno pracował na wolnych obrotach. Reset i zaprogramowanie TPS pomogło.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: CINU w 11 Kwiecień 2018, 08:51:07
Chudy.
Można się do Ciebie wybrać na diagnostykę?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 11 Kwiecień 2018, 09:11:12
Zapraszam. Jeszcze tematy z Tuneecu kminię ale sporo pomaga.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 01 Maj 2018, 14:33:05
Meeting z Marcinem odbyty. Zero błędów, mocniejszy program juz ktos wczesniej wgral.
Dziekuje za fajne spotkanie ;)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: CINU w 01 Maj 2018, 15:22:43
Wielkie dzięki.
Tak jak mówiliśmy o- -o.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Caleb w 01 Maj 2018, 15:37:08
cześć

jest jakieś znaczenie jaki modul elm podpinasz do telefonu? uzywam jakiesogs uniwersalnego ktory laczy mi sie spokojnie z roznymi samochodami tu niby sie laczy ale wyswietla komunikat ze modul(wtyczka) jest nieprawidlowy :)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 01 Maj 2018, 15:43:38
Nie wiem jak pomodz. Ja uzywam razem z laptopem. Wgralem sterowniki ktore mialem na plytce razem z kablem. Wazne zeby wylaczuc internet zanim kabel do kompa podepniesz bo komp probuje sciagnac sterowniki z netu.
Jak nie pokombinujesz to sie nie dowiesz.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: pomyslek1979 w 01 Maj 2018, 18:50:02
You are not allowed to view links. Register or Login
Nie wiem jak pomodz. Ja uzywam razem z laptopem. Wgralem sterowniki ktore mialem na plytce razem z kablem. Wazne zeby wylaczuc internet zanim kabel do kompa podepniesz bo komp probuje sciagnac sterowniki z netu.
Jak nie pokombinujesz to sie nie dowiesz.
Weź sprzet na zlot będziesz każdemu kasowal błędy i robił tuning tygrysów 😁
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 01 Maj 2018, 21:27:39
Pomysl godny przemyslenia. Moze i tak zrobie ;)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: JDaniels w 02 Maj 2018, 09:43:10
Oczywiście za pewien litraż browarowy ma się znaczyć ;)?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 04 Maj 2018, 13:12:12
Wolę już bez litraża, w formie czystej współpracy międzytygrysiej bo zlot ma tylko 3 dni a tu się zapowiada tyle  o- -o że nie będzie jak do domu wrócić :P

Zabiorę kompa, kabel itd.
Jak coś to domek nr 26 ;)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: kanny w 21 Luty 2019, 13:12:32
Ja może jeszcze podbiję temat w sprawie adaptacji TPS, tyle że w 885i. Tu pytanie: czy ta procedura wyłączania na 10 sek zapłonu, włączania, ponownego wyłączania itd dotyczy także 885i bez sondy lambda?

Wielkie dzięki,
KANNY
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: perro w 26 Luty 2019, 17:36:42
 Czołem.
Chcę zajrzeć do środka ECU mojego tygrysa. Za dużo chlepta wachy. Może nowa mapa, może nie bójmy się tego powiedzieć zmiana stosunku powietrza i paliwa, etc... Czy jest na forum ktoś z Wrocławia lub okolic żeby się podłączył z kompem i ewentualnie zmienił to i owo? Oczywiście na sucho nie będzie 😉
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Ezekiel w 16 Kwiecień 2019, 15:41:14
Ostatnio byłem w Częstochowie na zlocie otwierającym sezon. Po pokropieniu motocykli wsiadlem na mojego i go odpaliłem. Zobaczyłem migajacy znaczek temperatury silnika  (że niby za goracy/zagotowany) i wyświetli się check engine. Zgasilem, odpaliłem i wszystko wporzadku a temp powedrowala na połowę skali jak powinno być  więc może jakiś chwilowy zonk ale zostalcheck engine. Odpalalem i gasilem już z 6 razy ale nie jezdzilem i nic.
Prosił bym o polecenie kabla + aplikacji do TT800 XC z 2012 r. Jak dojdzie to będę się pytał co mam z tym zrobić :p
Bardzo dziękuję :)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: jazda na kuli w 16 Kwiecień 2019, 19:54:25
You are not allowed to view links. Register or Login
Ostatnio byłem w Częstochowie na zlocie otwierającym sezon. Po pokropieniu motocykli wsiadlem na mojego i go odpaliłem. Zobaczyłem migajacy znaczek temperatury silnika  (że niby za goracy/zagotowany) i wyświetli się check engine. Zgasilem, odpaliłem i wszystko wporzadku a temp powedrowala na połowę skali jak powinno być  więc może jakiś chwilowy zonk ale zostalcheck engine. Odpalalem i gasilem już z 6 razy ale nie jezdzilem i nic.
Prosił bym o polecenie kabla + aplikacji do TT800 XC z 2012 r. Jak dojdzie to będę się pytał co mam z tym zrobić :p
Bardzo dziękuję :)

Żle zareagował na wodę święconą   q--
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: kanny w 21 Lipiec 2019, 19:37:26
Hej. A ja mam takie pytanie: podacie mi ustawienia w TuneEcu dla 885i? Chodzi o te wszystkie Fuel Trim, CO2 itd. Wiecie, o co chodzi. Ja nadal nie mam tak, jak być powinno. Gdy jest na ssaniu, tylko dotknę manetki i od razu meczy się na wolnych obrotach. Chyba tez za bardzo czuć paliwo. Dlatego jak ktoś ma ustawienie działające bardzo dobrze, będę wdzięczny za kilka screenow. No i jaka mapa. Ja mam chyba 9891, bo na tej ostatnio było najlepiej. Sondy Lambda brak. Krokowiec czysty, przepustnice tez, świece nowe :) Dzięki!
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: długi w 15 Sierpień 2019, 21:37:47
Panowie.Jaka jest różnica w mapach "standardowych" a w wersji "Brazil only" ? Szukam i nie mogę wyczytać nigdzie.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Maras w 16 Sierpień 2019, 08:48:57
Najprawdopodobniej chodzi o dostosowane do jazdy na alkoholu, w tamtych rejonach często stosują takie paliwo.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Maras w 16 Sierpień 2019, 09:03:15
You are not allowed to view links. Register or Login
Hej. A ja mam takie pytanie: podacie mi ustawienia w TuneEcu dla 885i? Chodzi o te wszystkie Fuel Trim, CO2 itd. Wiecie, o co chodzi. Ja nadal nie mam tak, jak być powinno. Gdy jest na ssaniu, tylko dotknę manetki i od razu meczy się na wolnych obrotach. Chyba tez za bardzo czuć paliwo. Dlatego jak ktoś ma ustawienie działające bardzo dobrze, będę wdzięczny za kilka screenow. No i jaka mapa. Ja mam chyba 9891, bo na tej ostatnio było najlepiej. Sondy Lambda brak. Krokowiec czysty, przepustnice tez, świece nowe :) Dzięki!
Sprawdzałeś czy czujniki temperatury cieczy i powietrza pokazują poprawne wartości? Parametry które podajesz lepiej zostawić fabryczne.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: kanny w 16 Sierpień 2019, 09:19:36
Hej, Maras! Ja nie sprawdzałem, ale były sprawdzane przez elektryka moto i niby wszystko okay. Zależy mi na tych danych z TuneEcu, bo tam wielokrotnie były fabryczne, różne mapy, ale nigdy dolny zakres obrotów czy zachowanie silnika na ssaniu nie były okay, a wymienione już niemal wszystko. A wiem, jak ten Tiger powinien się zachowywać, bo jeździłem tez innym, tyle ze z sonda lambda.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: długi w 16 Sierpień 2019, 11:41:46
You are not allowed to view links. Register or Login
Najprawdopodobniej chodzi o dostosowane do jazdy na alkoholu, w tamtych rejonach często stosują takie paliwo.
No bez jaj :D ale dzięki za podpowiedz,może coś w tym jest.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Maras w 16 Sierpień 2019, 18:47:09
kanny. Do Twojego ECU wchodzą 2 wtyczki czy jedna? Masz kabel aby samemu podpiąć się do moto?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: kanny w 22 Sierpień 2019, 11:04:02
Jedna wtyczka, długa, to Sagem 2000. Mam kabel. Chodzi mi tylko o screen ustawień z normalnie zachowującego się 885i. Reakcja na gaz poniżej 3000 obr jest fatalna. A po dotknięciu manetki na ssaniu, obroty spadają, często gaśnie. Krokowiec czysty i działający. W korku to cholernie przeszkadza, trzeba jeździć na półsprzęgle.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: RafalR w 14 Wrzesień 2019, 15:49:38
Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam mały kłopot ze spalaniem. Na początku jeździłem z seryjnym wydechem. Spalanie po 8l. Jazda bez szaleństw.
 Później zmieniłem wydech na leovince, otworzyłem drugie płuc i wyczyscilem filtr k&n. Spalanie takie samo. Obstawilem więc na zmianę mapy. Inicjalnie była 20163. Pobawilem się tuneecu i wgralem 20549 potem 20542 i teraz 20545. Przyznam że podczas wszystkich tych modyfikacji nie odczuwam  zmiany charakterystyki pracy silnika. Spalanie również pozostało na tym samym poziomie. W międzyczasie byłem podpięty pod Texa i wszystko w normie.
Jeśli chodzi o zmiany map - wykonywalem je sam w oparciu o instrukcję na stronie, poradnik z tego forum i kanał Kazikos.
Przed obecnym sprzętem miałem przez chwilę tigera 1050 w wersji 105km, obecny 115km. Mam wrażenie że tamten dużo lepiej gonił w średnim zakresie. Tak chyba też spalanie było w granicach 6l - chyba bo rzadko zajezdzalem na stację. Tutaj 160km i rezerwa. Komputer pokładowy jest dość dokładny w tych pomiarach, ale i tak zawsze liczę i sprawdzam.
Czy macie może jakieś pomysly, sugestie?

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: Marttino w 14 Wrzesień 2019, 16:18:21
Podjedź do liberty łódź  niech Ci oni wgrają mape.
Ja jestem zadowolony koszt ok 150zl
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: RafalR w 14 Wrzesień 2019, 20:48:27
Dzięki za sugestię. Niewykluczone że tak zrobię tylko pytanie co oni zrobią inaczej, bo mam wrażenie że cała procedurę przeprowadziłem poprawnie.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 14 Wrzesień 2019, 22:11:57
Reset TPS robiłeś?

Spalanie zdecydowanie jest za duże. Mam 955, a to silnik prawie ten sam co 1050. U mnie spalanie w granicach 5,5-6,5 litra. 8 litrów przy spokojnej jak piszesz jeździe to jest za duże.
Mi na myśl sonda lambda przychodzi. Może złe odczyty dawać i podlewa paliwem.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: RafalR w 14 Wrzesień 2019, 22:35:29
Dzięki za odpowiedź. Tak oczywiście  robiłem adaptacje/ reset tps przez tuneecu aż się zaswiecilo na zielono i czekając 12min i machajac stacyjka po 10s. Dziwi mnie to, że żaden że wspomnianych zabiegów nie spowodował odczuwalnej różnicy, jak to często jest opisywane. Oczywiście - tygrys się odpycha, ale zmian charakterystyki/spalania w ogóle nie zauważyłem.
Czy jest jakiś sposób na zdiagnozowanie lambdy?

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: RafalR w 16 Wrzesień 2019, 08:34:36
You are not allowed to view links. Register or Login
Podjedź do liberty łódź  niech Ci oni wgrają mape.
Ja jestem zadowolony koszt ok 150zl
Przy okazji zapytam - czy serwisy PRO używają innego oprogramowania niż tuneecu (czyt. czy mogę spodziewać się innego efektu remappingu)
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: długi w 19 Wrzesień 2019, 13:53:33
Panowie.W TuneEcu można zmodyfikować,ewentualnie stworzyć własną mapę?
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 19 Wrzesień 2019, 17:27:18
Da się ale to wyższa magia. Możesz sterować dawkami paliwa, nie wiem jak z zapłonem. Sam tym się nie bawiłem bo to za grube jak dla mnie.
Możesz także zmienić odcinke i temperaturę załączania wentylatora.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: długi w 19 Wrzesień 2019, 20:21:56
Dzięki chudy.Jak zmienić odcinkę i temperaturę załączania wentylatora to wiem,ale gdzie wejść żeby zmieniać parametry mapy ? Znam kogoś kto się na tym zna,tylko nie wiem jak to zrobić.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: chudy1982 w 19 Wrzesień 2019, 21:07:36
Klikasz każdy kwadracik na mapie i wartości ci wyskakują, które możesz zmieniać.
Każdy punkt pojedynczo.
Tytuł: Odp: Tuneecu - zmiana mapy itp.
Wiadomość wysłana przez: długi w 19 Wrzesień 2019, 21:21:52
Dzięki kolego o/"