Autor Wątek: Co dziś zrobiłem/łam dla mojego Tygrysa  (Przeczytany 305664 razy)

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Co dziś zrobiłem/łam dla mojego Tygrysa
« Odpowiedź #1230 dnia: 20 Kwietnia 2022, 21:27:58 »
You are not allowed to view links. Register or Login
W listopadzie już za rozrząd zapłaciłem 2k. a jakieś 2 miechy wcześniej za reg zaw. i ten cały ,,body kid " bez wym oleju 2,3k.

Gdybyś z regulacją zaworów wymienił od razu rozrząd, to byś zaoszczędził z tysiąc złotych  8)

Najkorzystniejsza jest wymiana właśnie przy "dużym" przeglądzie po 64 kkm, bo moto i tak jest bardzo rozebrane. Wówczas dojdzie w zasadzie głównie koszt napinacza + łańcucha (rok temu ok. 1000 zł).

Niestety nie zawsze się tak układa... Ja również wymieniałem rozrząd niedługo po dużym przeglądzie  >:D
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Kiechu

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Kamieńsk
« Odpowiedź #1231 dnia: 20 Kwietnia 2022, 21:50:33 »
Robiłem w marcu przegląd przy 45tys km z zakupem i wymianą opon w MCS w Łodzi. Opony 1100, a cały przegląd z wymianą oleju, filtra pow. płynu hamulcowego, opon i ogólnej kontroli 1300zł.

Przy tym przebiegu robiłeś prawdopodobnie "mały" przegląd, czyli ten, który się robi po 16/48/80 kkm. Jest jeszcze "duży" przegląd wykonywany co 32/64/96 tys. km, podczas którego trzeba sprawdzić/wyregulować zawory. To się wiąże z dużo większym nakładem pracy na samo rozbieranie motocykla, no i oczywiśie te czynności przy zaworach. Fabryczny kit serwisowy dedykowany do tych "dużych" przeglądów ma wszystkie wymagane uszczelki, a poza tym świece, filtr powietrza, chyba też oleju... Jakiś rok-półtora temu taki kit kosztował ok. 700 zł.

Drogie te nasze zabawki  KiK ale ile przyjemności 😁

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Gostyń
« Odpowiedź #1232 dnia: 20 Kwietnia 2022, 21:53:43 »
W listopadzie już za rozrząd zapłaciłem 2k. a jakieś 2 miechy wcześniej za reg zaw. i ten cały ,,body kid " bez wym oleju 2,3k.

Gdybyś z regulacją zaworów wymienił od razu rozrząd, to byś zaoszczędził z tysiąc złotych    >:D

Moto kupiłem z przebiegiem ponad 75k bez wiedzy czy coś było robione i właśnie podczas reg. zaworów okazało się że rozrząd jest do wymiany napinacz na przedostatniej kresce . Niestety rozrządu nie było od ręki czekałem 6 tygodni a między czasie były 2 wyjazdy. I żal było moto zostawić .
----------------------------------------------------------------------
HONDA VARADERO 1000 / TRIUMPH TIGER EXPLORER 1200 /TRIUMPH TIGER 1200 XRT

Offline Kiechu

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1233 dnia: 20 Kwietnia 2022, 22:00:43 »
Panowie, ale kolega szuka

tankbaga, ale nie takiego dużego, że zasłania zegary, a na tyle pojemnego żeby weszła jakaś woda, portfel itp.

a Wy mu proponujecie 15-litrowego grzmota...  :o Na waciki wystarczy 5-6 litrów  8)

Wrócę do tankbaga, wydaję mi się, że dobrze wyglądają te, które są wyprofilowane do kształtu baku i znalazłem taki. Ma ktoś taki model żeby potwierdzić, że pasuje?

Offline Kiechu

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1234 dnia: 20 Kwietnia 2022, 22:05:33 »

Zdjęcie jednak nie przeszło więc jest link 😎

Offline Kiechu

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1235 dnia: 20 Kwietnia 2022, 22:11:45 »
Albo taki. Cena jakaś normalniejsze od poprzednika

Offline mercucio1

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Rzeszów
« Odpowiedź #1236 dnia: 21 Kwietnia 2022, 08:34:32 »
NIe wiem na ile ci pomoże, ale wrzucam zdjęcie tego tank baga na Tigerze 800, może akurat rzuci wiecej światła na kształt. Jesli chodzi o przyleganie do zbiornika, to mógłbym go bliżej zamocować, ale wtedy niestety byłby problem ponieważ za każdym razem jakbym chciał wyciągnąć/włożyć kluczyć do stacyjki to musiałbym ściągać tank baga co napewno na dłuższą metę może irytować.

Co jest napewno dobre w tym tang bag-u to że ma uszczelniony otwór na słuchawki/kabel od czoła, więc można przez ten otwór wypuścić sobie np. kabel od powerbanka. Ja tak robiłem bo mi gniazdo ładowania coś szwankuje i jak tylko znajdę czasu to będę musiał je wymienić na nowe tym razem z wejściami USB, zamiast tego nieszczęsnego DIN-a.

MAREK

Offline Kiechu

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1237 dnia: 21 Kwietnia 2022, 20:58:28 »
NIe wiem na ile ci pomoże, ale wrzucam zdjęcie tego tank baga na Tigerze 800, może akurat rzuci wiecej światła na kształt. Jesli chodzi o przyleganie do zbiornika, to mógłbym go bliżej zamocować, ale wtedy niestety byłby problem ponieważ za każdym razem jakbym chciał wyciągnąć/włożyć kluczyć do stacyjki to musiałbym ściągać tank baga co napewno na dłuższą metę może irytować.

Co jest napewno dobre w tym tang bag-u to że ma uszczelniony otwór na słuchawki/kabel od czoła, więc można przez ten otwór wypuścić sobie np. kabel od powerbanka. Ja tak robiłem bo mi gniazdo ładowania coś szwankuje i jak tylko znajdę czasu to będę musiał je wymienić na nowe tym razem z wejściami USB, zamiast tego nieszczęsnego DIN-a.

Hmmm, wygląda nieźle. Ze 3 cm do kierownicy i będzie całkowite przyleganie. U mnie stacyjka jest od strony owiewki, a tam, gdzie Ty masz stacyjkę mam gniazdo DIN.
Chyba nie obejdzie się bez przymiarki, bo na kierownicy mam jeszcze pokrowiec na fona.
Dzięki za fotki i poradę 👍

Offline mski

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • Blog motocyklowy
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Tychy
« Odpowiedź #1238 dnia: 22 Kwietnia 2022, 21:43:48 »
Ja dodam od siebie, wcześniej miałem 4l Givi 602B tak się prezentował na 1200, z ringiem na wlew i tzw szybko złączką. 

więcej fot You are not allowed to view links. Register or Login

Teraz mam to samo mocowanie, ale tank bag 15l też givi 603B

Nic nie przeszkadza nawet po powiększeniu tj rozpięciu zamka, przez co zwiększa się pojemność. Do stacyjki, do gniazda zapalniczki, zegarów czy navi. Dodam że na kierownicy mam jeszcze uchwyt quadlock, też nie przeszkadza (szukam fotek)

« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2022, 21:46:57 wysłana przez mski »
Pozdrawiam Mariusz

Offline Greg_PL

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Rzeszów
« Odpowiedź #1239 dnia: 14 Maja 2022, 15:29:40 »
U mnie wpadł tool box Ks250 od Kappy pod lewy kufer.
Instalacja nie obeszło się bez przeróbek.
Dostęp też nie jest rewelacyjny ale przyda się dodakowa przestrzeń na drobne narzędzia.

Offline Luci

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Do it!
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Londyn
« Odpowiedź #1240 dnia: 04 Czerwca 2022, 17:36:37 »
Tunning optyczny :)

Te zaślepki do koła i wału, to drogie w chooj..... mam nadzieję, że nie zgubię  I--o

I stelaż pod kufry pomalowałem hammeritem bo rdzewieje.....

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2022, 17:38:37 wysłana przez Luci »

Offline Pawulon997

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcX
  • Miejscowość: Poznań
« Odpowiedź #1241 dnia: 02 Sierpnia 2022, 14:33:11 »
Panowie uwierzcie w siebie. Wymiana oleju i filtra oleju czyli obsługa co roczna - sezonowa na prawdę nie trzeba być mistrzem klucza zlać olej wymienić filtr i wlać świeże smarowidło 15 min roboty. Oczywiście serwis jeszcze sprawdzi elektronikę wykasuje błędy i pociśnie kitu co tam było. Ja w tym roku koszt ok 200 zł. Program TUNE ECU sprawdzi błędy. Reszty nie trzeba. Pozdrawiam You are not allowed to view links. Register or Login
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2022, 14:35:02 wysłana przez Pawulon997 »

Offline Wojti

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
    • Podobno wszyscy mają, mam i ja :-)
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #1242 dnia: 09 Sierpnia 2022, 22:24:57 »
Hej,   :))
To ja się też pochwalę, co ostatnio dla nas ( Tygryska i mnie) zrobiłem gdyż dobiliśmy do 62 tyś.km:
- wymiana tarcz i klocków przód (nowe tarcze NG Disc, klocki SBS)
- wymiana klocków tył ( nowe klocki Brenta)
- regulacja luzów zaworowych
- wymiana króćcow ssących
- wymiana przewodu paliwowego (gdyby ktoś pytał, sam przewód bez końcówek ma ok. 51 cm długości) :-)
- wyniana filtra powietrza
- balansowanie przepustnic
- wymiana szyby na oryginalną przedłużaną ( wciąż walczę z wirami powietrznymi) a nie chcę rezygnowac ze swojego kasku z daszkiem  :'(
- gadżeciarsko przymocowałem sobie kamerkę HD jako rejestrator  :))
To chyba wszystko na razie :-)
Pozdrawiam,
Wojtek

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: 3Miasto
« Odpowiedź #1243 dnia: 19 Sierpnia 2022, 10:53:40 »
wszyscy dobrzy mechanicy w okolicy albo byli zawaleni robotą i nie mieli terminu, albo są na urlopie, więc sam się zabrałem za wymianę łożyska główki ramy - dzięki temu mój tygrys przez chwile wyglądał jak kaczka. Teraz juz wygląda normalnie, ale po drodze zobaczyłem ze klocki z przody wytrzymają jeszcze z tysiaka - może dwa, więc zamówiłem nowe, a na chwilę obecną latam sobie motocyklem żonki...

Offline magik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Nowogród Bobrzański, Kopenhaga
« Odpowiedź #1244 dnia: 10 Stycznia 2023, 08:57:34 »
wszyscy dobrzy mechanicy w okolicy albo byli zawaleni robotą i nie mieli terminu, albo są na urlopie, więc sam się zabrałem za wymianę łożyska główki ramy - dzięki temu mój tygrys przez chwile wyglądał jak kaczka. Teraz juz wygląda normalnie, ale po drodze zobaczyłem ze klocki z przody wytrzymają jeszcze z tysiaka - może dwa, więc zamówiłem nowe, a na chwilę obecną latam sobie motocyklem żonki...

Taki disablet person  ;D
Magik