Autor Wątek: Co dziś zrobiłem/łam dla mojego Tygrysa  (Przeczytany 305677 razy)

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Co dziś zrobiłem/łam dla mojego Tygrysa
« Odpowiedź #1125 dnia: 26 Lutego 2021, 09:52:57 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Wyjeździłem dziś bak paliwa :-)
Chociaż.. to chyba bardziej dla siebie zrobiłem, niż dla motocykla  o/^
A fajka w zębach miałeś  jak do baku  zaglądałeś ??
 ha/o
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
« Odpowiedź #1126 dnia: 28 Lutego 2021, 09:07:27 »
A ja wczoraj.. zrobiłem pierwsze 100 km;) jest cudnie;)
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline Rayo

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcA
« Odpowiedź #1127 dnia: 28 Lutego 2021, 19:46:13 »
A ja tygrysem zaliczyłem zgon  y

Offline Wojti

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
    • Podobno wszyscy mają, mam i ja :-)
  • Motocykl: 800 Xc
« Odpowiedź #1128 dnia: 01 Marca 2021, 10:17:46 »
No to ja jeździłem po Świętych Laskach!
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2021, 10:29:04 wysłana przez Wojti »

Offline Naczelnik

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcX
  • Miejscowość: Cz-wa
« Odpowiedź #1129 dnia: 19 Marca 2021, 08:50:47 »
Czekam z niecierpliwością. Jestem ciekaw jak to morze się rozjeżdżało   ;D

Panowie z Dominatora długo kazali sobie czekać. Niestety filmik nagrali tylko z okrągłym pomimo tego iż finalnie zamontowali zgodnie z moją prośbą HP1.
Zasadniczo bardzo polecam, homologacji nie ma, ale DB duzo nie przybyło ba jak sami wspominali katalizator sam w sobie bardzo tłumi. W każdym razie jest dużo lepiej niz ory a nie na tyle uciązliwie żeby nie dało sie jeździć nawet bez DBkillera.
Wyjaśniając dlaczego montowałem u nich to deal polegał na tym że ja podstawiłem motór na 2 tydnie a oni sobie rozszerzyli oferte o polifta, bo do tej pory mieli tylko pierwsza generację. Ja mam komin po preferencyjnej cenie  8)

Ze dwa razy przy redukcji zblokowali koło chcąc wymusić strzały w komin.... :o
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2021, 09:43:50 wysłana przez Naczelnik »

Offline tuzmen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Warka
« Odpowiedź #1130 dnia: 19 Marca 2021, 11:51:15 »
Masz świadomość że oni te puszkę pakują do każdego moto?
Podobno ktoś tam mówił na jakimś forum że wydech ma istotnie znaczenie dla silnika, ale ja tam nie wiem :)

Wizualnie rzecz gustu, wg mnie ten okrągły nie wygląda dobrze

Offline Naczelnik

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1131 dnia: 19 Marca 2021, 11:59:52 »
Filmik nagrali na okrągłym, finalnie mam założony HP1, pokazywałem parę stron do tyłu i wg mnie wygląda bardzo dobrze.

Myślisz że inni producenci dywersyfikują wydechy i stosują safistikejtet proces of addżastment pod konkretny model?
Juz w wielu miejscach i forach natknąłem sie na podobnie sceptyczne opinie o Dominatorze.
Proponuje Ci tam podjechać zerknać jak wygląda firma i porozmawiać z osoba kontaktową. Myślę że zmienisz zdanie.

A wracając do "dostrajania" to pomiedzy silnikiem a kominem masz jeszcze katalizator więc przyszpuszczam żę wątpie żeby to miało jakieś większe znaczenie.

Offline tuzmen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1132 dnia: 19 Marca 2021, 12:32:26 »
Jestem pewnien że fabryczna puszka jest projektowana pod dany silnik jak i jego wersję a napewno pod pojemność.
W przypadku dominatora masz do wyboru kilka kształtów ale już średnic przelotów to ja nie widzę takiego wyboru.

Co do jakości to pewnie samo wykonanie wygląda dobrze, a ja mam dobre zdanie o polskich produkcjach.
Tyle tylko jak pisałem w tym przypadku rezygujesz z tego co robi fabryka przy projektowaniu i wynik zmiany to loteria

Offline Naczelnik

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1133 dnia: 19 Marca 2021, 12:40:51 »
Jestem pewnien że fabryczna puszka jest projektowana pod dany silnik jak i jego wersję a napewno pod pojemność.
W przypadku dominatora masz do wyboru kilka kształtów ale już średnic przelotów to ja nie widzę takiego wyboru.

Odnoszę sie do innych customów. Dominator koniec końców oferuje 4 modele do wszystkich motocykli i dokładnie tak samo ma każdy inny custom. Zgadzam się, fabryka w jakiś sposób dostosowuje tłumik, tyle tylko że mówimy o czterosuwie z katalizatorem... Dlatego ja sie nie zamierzam stresować tak jak i wielu innych użytkowników 1200 z customowym kominem zachodniej topowej jednej czy drugiej marki tego nie robi.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
« Odpowiedź #1134 dnia: 19 Marca 2021, 13:11:21 »
Te "markowe" firmy customowe badają na hamowniach silniki ze swoimi tłumikami i informują, jak trzeba zmienić mapy/ustawienia silnika. Do niektórych modeli, to chyba sam Triumph przygotował zmieniony soft (tak zdaje się było/jest w przypadku Akrapów i Yoshimury).

Ja poszedłem inną drogą - ponieważ nie potrzebuję większego "podrasowania" brzmienia, a wręcz tego nie lubię, bo podczas dalszych wypraw głośny i basowy tłumik jest męczący, zarówno dla kierownika/plecaczka, ale też dla tych co jadą z tyłu  ;) zamówiłem sobie przeróbkę oryginalnego wydechu u Edka. Kupiłem używany, oryginalny tłumik i wszystko wyszło ok. 600-700 zł. I teraz mam dwa - oryginalny oryginalny i oryginalny "modified by Edhaust"  8) Żongluję nimi stosownie do potrzeb... Co ciekawe, zaraz po przeróbce głośność tłumika była poniżej normy, z czasem trochę wzrosła. Dźwięk jest jednak bardziej basowy i tłumik fajnie strzela po odpuszczeniu gazu  :)

Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest oryginalna puszka z wybitymi wszystkimi oznaczeniami, homologacją, itd. Dzięki czemu nie muszę się obawiać kontroli w jakiejś Czechosłowacji lub innej Austrii...  ;D No chyba, że będą mnie sprawdzać "przy użyciu homologowanego urządzenia"... Ale na pierwszy rzut oka wszystko jest fabryczne  8)
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2021, 13:12:54 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Naczelnik

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1135 dnia: 19 Marca 2021, 13:31:54 »
Jako że operacja mnie mało wyniosła to właśnie ory wyśle sę kiedyś do Edka jakby mi sie skończyły Bałkany i bym postanowił zwiedzać bądź co bądź ciekawe opresyjne kraje jak wyżej przez Ciebie wspomniana Austria.

Konkludując Edek raczej nie prosi Triumpha o dostosowanie map a wszelkie inne customy w przypadku naszych motórów zmieniaja moc czy moment na poziomie mniejszym niż 1 %. Dla mnie wniosek jest taki, że na zjawisko rezonansu znacznie większy wpływ ma sam katalizator który jest bliżej zaworów wydechowych. Poza tym samo sprokurowanie strzałów w komin musi zaburzać kwestie ciśnień w kolektorze wydechowym. Jeszcze raz, Tiger to nie pierdopęd...

Edyta bo zapomniłem. Dominator korzysta z hamowni po sąsiedzku ale nie we wszystkich modelach pokazuje jak się zmieniły parametry. Zakładam (bo nie pytałem) że robią to tam gdzie przewidują wyraźne różnice do stanu fabrycznego.

Na potwierdzenie małej zmiany performancu zerknijcie na wykresy Remusa. Brzmii dla mnie ładnie, najładniej jesli chodzi o filmiki które widziałem.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2021, 13:37:56 wysłana przez Naczelnik »

Offline tuzmen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1136 dnia: 19 Marca 2021, 13:39:40 »
Naczelinik: z tego co się bawiłem rożnymi mapami pod T1050 to widzę duże różnice w mapach w zależności od wydechu jaki został zamontowany, to co pisał biblo, sam producent takie mapy modyfikuje jeśli chodzi o wydech arrow czy ori.

To co chciałem napisać zawarte jest w 1 poście, zapytałem czy masz swiadomość, widzę że masz więc sprawa jasna :)
Czy ten dominator redukuje coś masy?

Offline Naczelnik

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1137 dnia: 19 Marca 2021, 13:40:52 »
3 kilo, czyli "nic" (przy tej krowie zwanej kotem  ha/o)

Offline tuzmen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1138 dnia: 19 Marca 2021, 13:51:31 »
lepsze 3 kilo niż nic, lepszy zakup u polaka niż chińczyka, przynajmniej kasa krązy u nas
pozdro

Offline oldi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • 4wheelerPL
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: dolny śląsk
« Odpowiedź #1139 dnia: 20 Marca 2021, 07:00:29 »
niestety wszystkie przeloty są budowane jednakowo,rura 115-120mm+ materiał wygłuszjący+rura perforowana 45-52mm dwie końcówki i ot cały tłumnik aby dobrze dobrać wydech do silnika trzeba znać jego całą pojemność od zaworu po końcówkę,i teraz tak jeśli moto ma kata i sondę lambda to komp poradzi sobie z dopasowaniem odpowiedniej ilości paliwa do powietrza inaczej ma się z gaźnikami bo zbyt otwarty wydech może spowodować "wyssanie" mieszanki z cylindra i robi się ubogo a tego nie lubimy.Huzar,Dominator,Delkevic,Sharon  i wiele innych to takie same tłumniki.Reasumując najważniejsze aby po zmianie wydechu AFR nie uległ zmianie,nie że bym był święty i sam nie eksperymentował zarówno w tigerze jak i trampku mam przeloty z tym że delikatnie je przydławiłem do sprawdzenia AFR używam takiego zestawu You are not allowed to view links. Register or Loginślę że kolegom z Dominatora przede wszystkim zależało na dorobieniu łącznika rury aby dobrać odpowiedni kształt,widziałem wydechy dominatora zrobione solidnie.
Ps.Też popieram zakupy w Polskich firmach będą miały kasę na rozwój,
a takiego kabana mam w trampku
a w tigerze mam Venoma i niczym się nie różni identyczny,kumpel w trampku ma bluflame sama budowa też taka sama rura wytłumienie i rura perforowana
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2021, 07:10:09 wysłana przez oldi »
Jest TRANSALP XL600,BMW R1150GS,K750,SHLM17GAZELA,byłaYAMAHA TDM 900 ,Tiger955i