Autor Wątek: Aby prądu było pod dostatkiem w razie "W"  (Przeczytany 21343 razy)

Offline Kuzomen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Koszalin
Aby prądu było pod dostatkiem w razie "W"
« dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:32:21 »
Jedną z niewielu przypadłości Tygrysa jest kwestia prądu lub jego braku. Oczywiście należy wykonać małą przebudowę w kablach ładowania ( jakby co mogę to kiedyś opisać). Zanim to zrobiłem zdarzyło mi się zostać z rozładowanym aku w tzw. czarnej d...
Lubię jeździć sam i kwestia prądu jest w tym wypadku kluczowa. Poszperałem w necie i znalazłem coś odpowiedniego:
You are not allowed to view links. Register or Login
Małe urządzenie ale kopa ma porządnego. Odpalam z niego mojego Land Rovera bez żadnych podpiętych akumulatorów a bateria jest wielkości dwóch tabliczek czekolady.
Dodatkowo ma komplet różnych końcówek. Można naładować telefon (różne marki), laptop, PSP co kto lubi.
Na początku nie przyznawałem się, że zakupiłem bo bałem się,że to jakaś ściema ale po testach w domu mogę śmiało polecić. Są filmiki w necie jak to działa ale i tak nie byłem pewien kupując czy nie wywalam kasy w błoto.

Offline baran

• Moderator forum
  • Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Tiger 955i
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Aby prądu było pod dostatkiem w razie "W"
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:13:24 »
A na ile 'zakręceń' to starcza?

Offline Kuzomen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2014, 13:16:39 »
Dokładnie nie wiem ale samochód odpalałem kilka razy ( duży diesel, bez żadnego akumulatora) i na 5 kontrolek świeciły się jeszcze 3. W przypadku moto prądu potrzeba o wiele mniej.

Tu jest wątek do poczytania jak ktoś ma czas: You are not allowed to view links. Register or Login
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2014, 13:43:30 wysłana przez Kuzomen »

Offline beny

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Przysucha
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2014, 13:03:20 »
Przeżyłem już trochę z ładowaniem w tygrysie, wymieniony najpierw akumulator, potem alternator i na końcu regulator, ale mogę coś podpowiedzieć, aby w tym temacie nie zbankrutować.

Nie przewijamy alternatora u zwykłego gościa od silników, bo najczęściej jest tylko od silników i użyje, złych przewodów z izolacją do za małej temperatury i lakieru. Aby tego dobrze dokonać należy zakupić drut podwójnie lakierowany na co najmniej 220 st. C i lakierowanie tylko piecowe, ale to dla tych co nie mają co robić przez weekend, przy odrobinie wprawy do zrobienia samemu, ale o tym mogę opowiedzieć jak, ktoś będzie potrzebował. Nie polecam kupna zamienników po 500 PLN z allegro bo są słabo wykonane i na pewno prędzej czy później padnie jak mój, kupiony przez poprzedniego właściciela. Zamiennik ma uzwojenia w układzie gwiazdy co daje mniejszą sprawność w porównaniu do oryginału, który jest w układzie trójkąt. Do sedna, po dochodzeniu na internecie dopatrzyłem się, że zamiennik pasuje do kilku motocykli, więc zacząłem szukać i kupiłem alternator od VFR 750 za 100 PLN na allegro, który był w specyfikacji zamiennika. Jeżdżę do dziś dwa sezony - działa.

Spalił mi się alternator, więc zacząłem drążyć temat. Większość regulatorów w motocyklu zwiera do masy wszystkie napięcia wyższe niż ustalony w regulatorze próg, wiec pomyślałem, że można by zastosować regulator od innego motocykla, bo do tigera nie było, albo był drogi. Po konsultacji z kolegami doszliśmy do wniosku, że należy poszukać motocykla, który jest podobnie wyposażony jak tiger, tj. wtrysk, dwie lampy z przodu, bo mało kto zdaje sobie sprawę, że nasze tigery podczas pracy pobierają 17A prądu, gdy są zapalone obie lampy z przodu (osobiście sprawdziłem amperomierzem). Padł wybór na regulator od ZF6 tak samo wyposażona i jeździ ze mną od 1,5 roku.
Triumph Tiger 800 XC
HONDA XR 400

Offline marcin.111

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2014, 13:48:55 »
Beny masz na mysli 955 z alternatorem w silniku?

Offline Kuzomen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2014, 14:21:46 »
Podstawowa sprawa to przebudowa układu ładowania. Trzeba wymienić wtyczkę między alternatorem i regulatorem (3-pinowa). Z regulatora bezpośrednio do akumulatora przez wtyczkę 4-pinową (ja dałem taką hermetyczną). Przed aku bezpiecznik 30A. Omijamy w ten sposób skrzynkę z bezpiecznikami. Skończyły się problemy z ładowaniem.
Metoda wyczytana na tigerhome.de

Offline beny

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2014, 21:06:43 »
Beny masz na mysli 955 z alternatorem w silniku?

Tak 955i.

Podstawowa sprawa to przebudowa układu ładowania. Trzeba wymienić wtyczkę między alternatorem i regulatorem (3-pinowa). Z regulatora bezpośrednio do akumulatora przez wtyczkę 4-pinową (ja dałem taką hermetyczną). Przed aku bezpiecznik 30A. Omijamy w ten sposób skrzynkę z bezpiecznikami. Skończyły się problemy z ładowaniem.
Metoda wyczytana na tigerhome.de

Potwierdzam, ja zrobiłem dwie równoległe wtyczki pomiędzy alternatorem i regulatorem, a pomiędzy regulatorem i akumulatorem jak kolega, bezpośrednio przez bezpiecznik.
Triumph Tiger 800 XC
HONDA XR 400

Offline souler

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Triumph Tiger 955i 2001
  • Miejscowość: Kraków
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Września 2014, 21:12:06 »
Jak mi w Trampku 600 padł regler to zamiast oryginała za 250 zł. wsadziłem od jakiejś suzy za 100 i śmigał pięknie. Beny dobrze prawi. Gościu, który mi dobierał regler ma swoją stronkę i zapewniał mnie, że będzie ok, bo zakładał taki kumplowi  i wsio hulało. Widać, że się zna. jak trzeba będzie to odnajdę stronę i dam namiary.

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Urodziłem się zmęczony żyję żeby odpocząć
  • Miejscowość: HoLLyCity
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Września 2014, 13:17:38 »
To szukaj szukaj będzie dla potomnych.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline Fiftof

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 955i
  • Miejscowość: Lubsko
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2018, 07:58:01 »
Kuzomen. Masz może jakieś zdjęcia tej Twojej przeróbki? Chciałbym uchronić mój alternator od przepalenia i właśnie gdzieś już czytałem, że należy poprawić połączenie między alternatorem a regulatorem. Byłbym wdzięczny za szczegółowy opis. Pzdr

Offline Kuzomen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2018, 15:52:11 »
Hej!  Przypadkowo odwiedziłem forum i widzę, że pytanie do mnie. Niestety nie mam już Tigera od dwóch lat i zdjęć też nie. Ale na pewno jest na forum ktoś, kto coś podpowie i wyjaśni.

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2018, 17:16:16 »
Jakby co regulator i kompletny alternator mam na stanie.

Offline beny

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2018, 18:16:58 »
W poprzednim Tigrze 955i wyciąłem kostkę pomiędzy alternatorem i regulatorem, a miejsce to polutowałem, aby mieć pewne połączenie. Za regulatorem przewód czarny i czerwony przedłużyłem i połączyłem bezpośrednio z akumulatorem, "plus" przez bezpiecznik 30A. Przeróbkę będę wykonywał w obecnym teraz Tigerze 1050 również. Powtórzę się, przyczyną  palenia się alternatora jest brak styku, śniedziejące kostki, gdy na jednym z przewodów brak jest przejścia, pozostają tyko dwa działające, a moto potrzebuje tej samej mocy, to prze nie płynie większy prąd i przepala się najczęściej uzwojenie, a i nie rzadko regulator.
Triumph Tiger 800 XC
HONDA XR 400

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2018, 20:08:53 »
Swoją drogą tak się zastanawiam bo akurat elektryka to moja słabsza strona, czy "poprawienie elektryki" przez Triumpha na bardziej awaryjną w stosunku do poprzedniego modelu było zabiegiem przypadkowym bo jakiś angielski elektryk/inżynier przysnął na zajęciach, a mimo to ukończył uczelnię, czy był to zabieg celowy nabijający kasę fabryce choć na pewno nie budującą opinię dotyczącą niezawodności.

Offline cinq89

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Gdańsk
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2018, 11:58:49 »
W poprzednim Tigrze 955i wyciąłem kostkę pomiędzy alternatorem i regulatorem, a miejsce to polutowałem, aby mieć pewne połączenie. Za regulatorem przewód czarny i czerwony przedłużyłem i połączyłem bezpośrednio z akumulatorem, "plus" przez bezpiecznik 30A. Przeróbkę będę wykonywał w obecnym teraz Tigerze 1050 również. Powtórzę się, przyczyną  palenia się alternatora jest brak styku, śniedziejące kostki, gdy na jednym z przewodów brak jest przejścia, pozostają tyko dwa działające, a moto potrzebuje tej samej mocy, to prze nie płynie większy prąd i przepala się najczęściej uzwojenie, a i nie rzadko regulator.

Robiłeś tę przeróbkę bo nie miałeś ładowania na dostatecznym poziomie czy jakiś inny objaw się pojawił? Jeżeli ładowanie na aku jest na poziomie 14V to nie widzę potrzeby takiej przeróbki, chyba że na zaś? :)