Witam wszystkich
Jako że czytając forum nie znalazłem rozwiązania problemu postanowiłem wziąść się do roboty samemu.
Jak wiadomo standartowa szyba w T800 to jakiś żart anglików po pierwsze nie chroni przed niczym a po drugie jej mocowanie z przodu na dwóch "cherlawych "kawałkach plastiku powoduje wpadanie w wibracje szczególnie przy dołożeniu deflektora.
Jako że posiadając wcześniej T1050 po zakupie szyby turystycznej GIVI nie była ona w stanie dobrze chronić przed wiatrem i hałasem i musiałem dodatkowo dołożyć deflektor teraz postanowiłem być mądrzejszy.........
You are not allowed to view links.
Register or
Loginkupiłem więc deflektorek "niskobudżetowy" ale genialnie pasujący do standartowej szyby TIGERA 800 wysoki na 13 cm
i po jeździe próbnej rozwiązanie okazało się być prawie super bo pod kaskiem mam błogą ciszę ale cała szyba z deflektorem raczej telepie a po wjechaniu w dziurawy szuter no to już masakra......
Winę za to ponosi lipne mocowanie szyby z przodu owiewki ...... 1 mm luzu na tych plastikowych patyczkach to już 2, 3 cm na samej górze deflektora (zasada dźwigni)
a więc wiertarka do ręki i przerobiłem mocowania stosując 2 wkręty do mebli o średnicy 7mm oraz długości ok 6 cm każdy.
Register or
Loginokazało się że trzeba jedynie przewiercić otwór 7 mm w tych 2 plastikach po prawo i lewo a wkręt meblarski 7mm idealnie pasuje w to aluminiowe centralne mocowanie tzn. można go bez problemu wkręcić - sam sobie robi gwint.
Register or
LoginPo zamontowaniu całości owiewka "usztywniła się" niesamowicie nie mam w miejscu połączenia żadnego luzu.......
Sprawdzona do 190 km/h - zero stresu, cisza w kasku
Także polecam ponieważ cała inwestycja to ok 140 zł i jakaś godzinka roboty max nie spiesząc się .
Register or
Loginmając niecałe 180 cm przy tej wysokości owiewki mam jeszcze 3, 4 cm zapasu od pozycji max wyprostowanej kiedy jest cicho.
Dzięki wkrętom oczywiście dalej można regulować położenie owiewki jak dawniej....
Mam nadzieję że komuś to pomoże
Pozdrawiam Tomek