Autor Wątek: XC 800 więcej szmocy :))  (Przeczytany 4911 razy)

Offline tmax2325

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Zwoleń
XC 800 więcej szmocy :))
« dnia: 12 Lipca 2017, 20:20:48 »
Cześć Witajcie

Od jakiegoś czasu rodzi mi się w głowie pomysł aby podrasować Tigerka 800

do tej pory jeździłem T1050 i tam w dosyć prosty sposób (min. oddławienie obudowy filtra powietrza jak również mapy od sped tripla i przesunięcie limitera obrotów) dało się wykrzesać z silniczka dodatkowe kilkanaście kucy (125 km zamiast 115)

Po zmianie na T800  mam z jednej strony to czego najbardziej mi brakowało w poprzedniku (możliwość wjazdu w teren) lecz przyspieszenie szczególnie powyżej 150 km/h jest już takie sobie.

oj żeby się nie tłumaczyć dłużej lubię pogrzebać przy moto i tyle......... :)

Pomimo posiadania przeze mnie tłumika Arrow zmiana mapy w zasadzie nie podnosi szmocy.

Z tego co czytałem na forum filtr KN-a bardziej zmienia dźwięk silnika niż moc

Dziwi mnie też że pomimo wypuszczania nowych modeli 800 (np. XcX) moc silnika stoi w miejscu)

Do rzeczy ...... natknął się ktoś z Was na info na zagranicznych forach z np mocniejszą mapą lub jakimiś innymi modyfikacjami?

Jeśli tak to proszę o linka - przetestuję i podzielę się wrażeniami na forum.

Pozdro Tmax 

Offline intruz

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XC/XCx
  • Miejscowość: Lębork
Odp: XC 800 więcej szmocy :))
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2017, 19:39:43 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Cześć Witajcie

....Dziwi mnie też że pomimo wypuszczania nowych modeli 800 (np. XcX) moc silnika stoi w miejscu)...

Mnie to nie dziwi. Silnik to akurat jeden z większych atutów tego motocykla. Moc, elastyczność, jak na ten rodzaj motocykla, jest tego aż  ponad przeciętność w szczególności porównując do konkurencji.
Rozumiem, że ktoś lubi pogrzebać... ;) ale sensu podnoszenia mocy w tym konkretnym typie moto, wg mnie nie ma.

Natomiast rozważanie przyspieszenia powyżej 150, to już jak dla mnie abstrakcja...:)
LS 650 > VS1400 > XL1200C > FLSTN > WR250R > XT660R > TT 800 XCx > AJP PR7 & AT 1100 DCT

Offline jazda na kuli

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • tiger 800 xf
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: pszczyna
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2017, 22:23:50 »
Podniesienie mocy w T800 skutecznie uzyskuje się poprzez jego sprzedaż i zakup Tex'a1200. A tak na poważnie to dla mnie mocy jest tam w sam raz, ale wiadomo ja to ja i tylko ja. Co do filtra k@n mój Tiger właśnie stoi w serwisie na wymiarach przy 30k. Kazalem też zmianę filtra na k@n ale głównie że względu na późniejsze oszczędności. Jak odbiorę to dam znać czy oprócz tego nowy filtr coś zmienił w moim Moto. Wcześniej założyłem tłumik Leo Vince głównie dla wyglądu i dźwięku, ale przy okazji moment z dołu wzrósł. Zobaczymy jak będzie  z filtrem...jezeli zmieni tylko ten piszczacy dźwięk silnika to i tak już będzie dobrze.
jazda na kuli

Offline blacktiger

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2017, 07:46:41 »
Podniesienie mocy w T800 skutecznie uzyskuje się poprzez jego sprzedaż i zakup Tex'a1200. A tak na poważnie to dla mnie mocy jest tam w sam raz, ale wiadomo ja to ja i tylko ja. Co do filtra k@n mój Tiger właśnie stoi w serwisie na wymiarach przy 30k. Kazalem też zmianę filtra na k@n ale głównie że względu na późniejsze oszczędności. Jak odbiorę to dam znać czy oprócz tego nowy filtr coś zmienił w moim Moto. Wcześniej założyłem tłumik Leo Vince głównie dla wyglądu i dźwięku, ale przy okazji moment z dołu wzrósł. Zobaczymy jak będzie  z filtrem...jezeli zmieni tylko ten piszczacy dźwięk silnika to i tak już będzie dobrze.

Nie nowy k&n nic nie zmieni w Twoim moto, ewentualnie zaoszczędzisz na wymianach filtrów co przegląd

Offline Filay

• Stary kocur
  • Opinia +4/-0
  • Miejscowość: WARSZAWA
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2017, 14:32:52 »
A mnie interesuje podniesienie mocy,  więc jak dowiesz się czegoś to napisz =] mi brakuje głównie niutków =[ czyli tego co i tobie.  koni to moim zdaniem jest akurat, chociaż jak było by więcej to bym sie nie obraził =]

Offline blacktiger

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2017, 15:28:00 »
możecie jak Was interesuje podniesienie mocy zgłosić się do Kinsola tu na forum . Widziałem , że sobie kiedyś  czipa poinstalował  podłączonego do ECU i tam można było poprzez to ustrojstwo grzebać przez kompa w parametrach ale zachodu z tym i trzeba trochę kaski wydać.

Offline ital

• Stary kocur
  • Opinia +2/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Zielona Góra
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2017, 18:20:43 »
A może takie coś???
Triumph Tiger 1200 GT PRO Explorer
Gmole Triumph Kufry Lone Rider
Garmin ZUMO XT Skid Plate Triumph

Offline ital

• Stary kocur
  • Opinia +2/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Zielona Góra
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2017, 19:03:19 »
....lub:
Triumph Tiger 1200 GT PRO Explorer
Gmole Triumph Kufry Lone Rider
Garmin ZUMO XT Skid Plate Triumph

Offline tmax2325

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Zwoleń
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipca 2017, 16:46:29 »
Cześć Witam

Czyli prawdopodobnie nie ma prostych patentów na pogrzebanie w moto tak jak w poczciwym 1050...... ech szkoda

Boxów to tuningu raczej nie będę kupował gdyż w silnikach wolnossących "podlanie paliwem" to max 5% mocy czyli w naszym przypadku jakieś 5KM. wg mnie nie warto wydawać 1200 zł na coś takiego.

Pozdrawiam

Tmax