Autor Wątek: Fajne(ciekawe) filmiki motoryzacyjne  (Przeczytany 60890 razy)

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Fajne(ciekawe) filmiki motoryzacyjne
« Odpowiedź #255 dnia: 09 Września 2020, 21:05:32 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Ale powiem nieskromnie, że mi lepiej idzie......

Tak, jak Chińczykowi z tego filmu???  ha/o

Pozdrawiam,
Jacek

Marttino

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 23 Marca 2021, 15:28:27 »
A co wy na to?

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #257 dnia: 23 Marca 2021, 16:45:53 »
Wszyscy producenci motoryzacyjni - przynajmniej Ci chcący być postrzegani jako nowatorscy  ;) rzucili się na pojazdy elektryczne, to Triumph nie chce być gorszy...  8) Oczywiście wszyscy twierdzą, że to ekologia, misja dziejowa, są zbawcami świata, itd. A tak naprawdę to rządzi kasa - bo wysoka marża, bo rządy bogatych krajów do tego dopłacają, no i wreszcie bo moda i tłuste koty z pierwszego świata sięgną głębiej do sakiewki...  ::)

Moim zdaniem jest to ślepa uliczka, bo rozpatrując koszty produkcji akumulatorów, eksploatacji i późniejszej ich utylizacji - te w pieniądzach i te ekologiczne - to nie jest już tak różowo. Poza tym, chyba nigdzie na świecie nie ma infrastruktury energetycznej pozwalającej na masową skalę ładować jednocześnie tysiące pojazdów. Tym bardziej, że głupio by było, gdyby to ładowanie pochodziło z "brudnego" prądu, jaki mamy np. w Polsce...

Jakimś rozwiązaniem tego problemu byłoby wprowadzenie wymiennych ogniw, ładowanych lokalnie na zapas (przy wykorzystaniu tylko OZE, np. z wiatru, słońca i wody lub w nocy z nadwyżek energii, której nie ma jak wykorzystać). "Tankowanie" samochodu wyglądałoby tak, jak kiedyś na dzikim zachodzie - wówczas wymieniało się konie na świeże  :) a teraz w ciągu kilku minut akumulatory na naładowane... I niepotrzebne by były rozbudowane sieci energetyczne z ogromnymi transformatorami.

Tylko takie wymienne ogniwa w motocyklu mogą się nie sprawdzić, bo jak widać stanowią one element nośny...

P.S. Moim zdaniem, przyszłą alternatywą dla silników spalinowych będzie coś w stylu ogniw wodorowych. Ale to jest jeszcze odległa perspektywa...

P.S.2 Akurat w naszym kraju sytuacja jest kuriozalna, bo czym więcej będziemy w najbliższych latach zużywać energii elektrycznej, to tym bardziej będzie ona drożała... Wynika to z opłat za wprowadzanie CO2 do atmosfery, coraz wyższych kosztów obsługi sieci energetycznych, konstrukcji taryf, itd.
Dlatego, jak słucham jaba...ych polityków, którzy chcą budować fabryki e-samochodów, CPK i inne tego typu megalomańskie twory, zamiast w te pędy stawiać elektrownie atomowe, to mi się otwiera scyzoryk w kieszeni...
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 17:02:58 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline oldi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • 4wheelerPL
  • Miejscowość: dolny śląsk
« Odpowiedź #258 dnia: 23 Marca 2021, 20:52:27 »
, zamiast w te pędy stawiać elektrownie atomowe,
to nie jest takie cudowne rozwiązanie zużyte pręty uranowe bardzooooooooooooooooooo dłuuuuuuuuuuuuuugo się rozkładają i zaczyna brakować miejsc do ich składowania co do elektryków zgadzam się w pełni teraz achy i ochy a później czarna rozpacz bo nie będzie co z tym zrobić,co do inwestycji pozwolę się nie zgodzić bo to one są kołem zamachowym gospodarki bez inwestycji będzie lipton dlaczego niemcy nonstop ryją autostrady bo to napędza gospodarkę kij ma zawsze dwa końce
Ps.elektryczny motocykl to kastracja jednośladów moje subiektywne zdanie
Jest TRANSALP XL600,BMW R1150GS,K750,SHLM17GAZELA,byłaYAMAHA TDM 900 ,Tiger955i

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #259 dnia: 23 Marca 2021, 21:35:16 »
Odpady z elektrowni atomowych w stosunku do tych z produkcji dla medycyny, a przede wszystkim uzbrojenia, to pikuś... A spośród działających non stop źródeł energii (bo OZE nie są w stanie zapewnić ciągłości dostaw prądu) są najczystsze - elektrownie gazowe są tylko dwa razy "czystsze" od węglowych, a atomówki 20 razy, i to z uwzględnieniem kosztów środowiskowych ich budowy.

Co do inwestycji - jak sama nazwa wskazuje jest to "ulokowanie środków finansowych i innych zasobów w przedsięwzięcie w celu powiększenia majątku inwestora". Biorąc pod uwagę naszą obecną sytuację, to czy budowa fabryki e-samochodów lub CPK, to rozsądnie wydawane pieniądze??? Pieniądze, których notabene nie mamy zbyt dużo, i które w dużej mierze pochodzą z kredytów...

U nas kluczowe są inwestycje właśnie w energetykę, ale też gospodarowanie odpadami, czy gospodarkę wodną. Bez tego goowno osiągniemy, bo nasze hipotetycznie wytworzone e-samochody byłyby za drogie. A przy okazji my wszyscy będziemy płacić kosmiczne rachunki za prąd, wywóz śmieci, a wkrótce też za wodę... Za kilka dni w Warszawie wchodzą podwyżki za wywóz śmieci, które dla wielu będą kolosalne, ale na razie mało kto o tym pisze. Jak przyjdą pierwsze rachunki, wyższe o 100-200-300 lub 400 procent, to się dopiero zacznie...

Takie poważne inwestycje stworzą też dziesiątki, może setki tysięcy miejsc pracy, i to takich całorocznych i dla wielu pokoleń. To też jest bardzo ważne chociażby ze względu na konieczność wygaszania górnictwa. Tym ludziom trzeba zapewnić stabilną i pewną przyszłość, a jednocześnie zatkać gęby związkowym krzykaczom, których interesuje tylko napychanie swoich kieszeni. O ironio, przed chwilą gdzieś przeczytałem, że najlepiej wynagradzaną branżą w lutym tego roku było właśnie górnictwo... Szkoda tylko, że ich węgiel trafia na hałdy, bo nikt nie chce go kupować...

Inwestycje w drogi są owszem ważne, ale to jest temat zastępczy, którym maluczkim można zapchać gęby - bo są widowiskowe, każdy z nich korzysta i każdemu się wydaje, że mamy gospodarnych włodarzy. Ale nakłady na nie to ułamek tego, co trzeba wydać na energetykę, odpady i wodę, a przede wszystkim one wymagają krótkoterminowego planowania - takiego od wyborów do wyborów. Bo właśnie tak do inwestycji podchodzą ci jeb...ani politycy! Poważne tematy, wymagające planowania na 20-30 lat do przodu leżą od lat i teraz zaczynamy za to płacić... A za chwilę zaczniemy też płakać...

BTW:: właśnie wydajemy kilkadziesiąt milionów na rozbiórkę betonowych wież w elektrowni Ostrołęka, a które wybudowano w ciągu ostatnich dwóch lat za ok. PÓŁTORA MILIARDA złotych!

P.S. Niemcy sobie budują autostrady, bo od kilkudziesięciu, a może kilkuset lat planują na długo do przodu... My w tej kwestii jesteś nadal dzikim wschodem...

P.S.2 Sorry za OT, ale te tematy mnie bardzo interesują, no i trafia mnie szlag, jak posłucham tych wszystkich gadających głów, które pier....olą z telewizora...
Marttino, może wydziel te posty - zaczynając od swojego - do osobnego wątku pod tytułem np. e-Motocykle lub szerzej e-Pojazdy...?
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 21:53:30 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline oldi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • 4wheelerPL
« Odpowiedź #260 dnia: 24 Marca 2021, 06:36:46 »
Za kilka dni w Warszawie wchodzą podwyżki za wywóz śmieci, które dla wielu będą kolosalne, ale na razie mało kto o tym pisze. Jak przyjdą pierwsze rachunki, wyższe o 100-200-300 lub 400 procent, to się dopiero zacznie...

Inwestycje w drogi są owszem ważne, ale to jest temat zastępczy,
Co do śmieci wody itp tu zacytuję klasyka "ja wam wójta nie wybierałem" śmieci woda to kwestia samorządowa u mnie podwyżek od 2 lat nie było i na razie nie będzie wójt wynegocjował taki układ z firmą i po temacie w warszawie macie kogo macie i was kroją.Co do inwestycji w drogi to podstawa dobra infrastruktura to fundament gospodarki,co mi po domku postawionym w środku pola do którego nie ma drogi,a drogi i infrastruktura muszą pozostać w rękach państwa bo inaczej prywaciarze dojechaliby nas cenami za przejazd,mieszkam koło świeżo postawionej fabryki mercedesa i wiem jak było dopóki nie pojawiła się S3 pies z kulawą nogą tym terenem się nie interesował,do kluczowych inwestycji jest potrzebna infrastruktura dlatego niemcy są tak atrakcyjne bo wszędzie można w miarę szybko dostarczyć towar ,półprodukty itp 

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #261 dnia: 24 Marca 2021, 07:58:46 »
w warszawie macie kogo macie i was kroją.

Buahahaha... Stary, czy Ty dzieckiem jesteś i nie rozumiesz, że jest to problem ogólnopolski?!? Warszawa nie jest jakąś wyspą...

Śmieci i woda, to kwestia samorządowa??? Owszem, ale tylko na ostatnim etapie (czyli opróżnianie śmietników i zapewnienie wody w kranie), ale cała gospodarka odpadami i gospodarka wodna rozstrzyga się na dużo wyższym poziomie... Ja pisałem o inwestycjach na poziomie kraju, które są zawsze w rękach aktualnie rządzących. Takich, które decydują o konkurencyjności całej gospodarki, a jednocześnie są z korzyścią dla ludzi, żeby nie musieli wydawać coraz więcej kasy na podstawowe usługi i towary. Oprócz drożejącego wywozu śmieci, cały czas rośnie też cena energii, podniesiony został "podatek od deszczu", a z końcem 2024 roku ma zostać uwolniona cena gazu. Fachowcy przewidują, że wzrośnie o min. 50%, a powinna o 100%...

Samorządy nie są w stanie rozwiązać problemów z nadmierną produkcją opakowań, brakiem systemu kaucyjnego, brakiem rozsądnej polityki środowiskowej, czy zająć się regulacją rzek i infrastrukturą wodną... To nie przez samorządy mamy albo suche rzeki, albo wiosenne powodzie...

A jak wspomniana przez Ciebie fabryka będzie płaciła krocie za energię, wodę i wywóz odpadów, to nowa S3 nie pomoże... Swego czasu Hiszpanie, czy nawet Włosi nabudowali kupę dróg, które obecnie są niepotrzebne, bo do niczego nie prowadzą... Lotniska-widma też mają.

Trzeba na to popatrzeć trochę dalej, niż czubek własnego nosa...
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 08:24:26 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline oldi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • 4wheelerPL
« Odpowiedź #262 dnia: 24 Marca 2021, 11:21:30 »
Możesz buchać możesz się śmiać no ale u mnie nie ma podwyżek od 2-lat i nie będzie to co kto za to odpowiada premier?Nie akurat u mnie w gminie wójt a u Ciebie  prezydent jest gospodarzem i to on za to odpowiada rządzi kiepsko i tyle w temacie można zaklinać rzeczywistość ale Ty płacisz więcej a ja mniej,ja też pisałem o inwestycjach na poziomie kraju i właśnie zapewnienie odpowiedniej infrastruktury pozwoli na inne inwestycje mniejsze i większe,za ceny prądu podziękuj UE która walczy wściekle z co2 i wali nas po rogach,zaraz odezwa się głosy bo unia nam daje,co daje ?pożyczki?temat rzeka mam prawo nie zgadzać się z Tobą w pewnych kwestiach i się nie zgadza życzę zdrówka w tych ciężkich czasach

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #263 dnia: 24 Marca 2021, 11:30:33 »
Chłop swoje, baba swoje... Widzę, że się nie dogadamy  I--o Ale jestem pewien, że za kilka lat wspomnisz moje słowa...
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Toma

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • TT1200 '18
  • Motocykl: 1200 XcA
  • Miejscowość: Szczecin
« Odpowiedź #264 dnia: 25 Marca 2021, 01:57:46 »
Konkludując powyższe - niezbędny jest właściwy balans. Może nawet: koorde balans  o/\o
Dla inwestycji (dużych, średnich i mniejszych) potrzebne dzisiaj są dobre i szybkie drogi dojazdowe oraz tranzytowe. Bo racja przeca, że gdy inwestor zobaczy goowniany czas dojazdu podzespołów i wyjazdu "gotowizny"z firmy, a także ewentualne ich uszkodzenia/zniszczenia podczas pokonywania naszych firmowych lokalnych asfaltów, to nawet najlepsze ceny śmieci i wody go nie skuszą. Może nawet córka włodarza spotu oraz piękny jego landszafcik nie starczyć  ;)

A że jedni samorządzą się dobrze, a inni tylko lansują, to zjawisko "mieżdunarodne". A to znów jest w rękach tych, co to dają się rządzić. No.
Na drodze niekiedy spotykam prawdziwych szaleńców: pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...Naprawdę, aż trudno ich czasami wyprzedzić.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #265 dnia: 25 Marca 2021, 11:30:06 »
Ehhh... Konkluzja jest inna... Takie płytkie i powierzchowne podejście do rozwoju naszego kraju i sprowadzanie problemu do ilości  wybudowanych dróg powoduje, że mamy to co mamy...

Dla mnie na obecnym etapie rozwoju kraju jakość naszych dróg jest bardzo dobra, ilość stadionów i lotnisk również wystarczająca. Pora zająć się poważniejszymi tematami, bo jest to ostatnia chwila! Świat nie będzie na nas czekał... a my będziemy coraz bardziej odczuwać koszty tych zaniedbań i zaniechań. Wieloletnich zaniedbań i zaniechań - nie z ostatnich 5, lecz minionych 15-20-25 lat.

I o ile moim zdaniem, stanem naszej infrastruktury drogowej, której tak się czepiliście, nie mamy się czego wstydzić na tle całej Europy, to w tych "grubych" i fundamentalnych tematach jesteśmy gdzieś na poziomie Ukrainy...

P.S. A swoją drogą, to chyba nie po to kupiliście sobie Tigery, żeby jeździć po gładkich i prostych drogach  o/^
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 15:16:07 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Toma

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • TT1200 '18
  • Motocykl: 1200 XcA
  • Miejscowość: Szczecin
« Odpowiedź #266 dnia: 26 Marca 2021, 00:12:52 »
Biblo na premiera!  y
Na drodze niekiedy spotykam prawdziwych szaleńców: pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...Naprawdę, aż trudno ich czasami wyprzedzić.

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
« Odpowiedź #267 dnia: 26 Marca 2021, 08:50:11 »
Biblo na premiera!  y

BIBLO BIBLO BIBLO.....!!  Kandyduj. ! masz mój głos też!!
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2021, 08:57:55 wysłana przez GrzeTom »
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #268 dnia: 26 Marca 2021, 11:57:40 »
Nie róbcie mi tego!  w//w PufP
Pozdrawiam,
Jacek

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #269 dnia: 31 Marca 2021, 10:40:33 »
Nawiązując jeszcze do moich opinii n/t zaniechań i braku długofalowego planowania m.in. w energetyce, to okazuje się, że w tym roku na miliony Polaków (mieszkających głównie w miastach i miasteczkach) zostaną przerzucone rosnące koszty produkcji ciepła do ogrzewania domów. Energetyka cieplna w Polsce też bazuje głównie na węglu, ale do tej pory taryfy  opłat za centralne ogrzewanie musiały być zatwierdzane przez jakieś urzędy. Teraz mają zostać uwolnione i jaki będzie skutek? Podwyżki dla odbiorców...

I na to żaden wójt/burmistrz/prezydent nic nie poradzi... Wszystko mogący Obajtek lub inny srajtek również...
Pozdrawiam,
Jacek