Autor Wątek: Szyba  (Przeczytany 51632 razy)

koniu

• Gość
Odp: Szyba
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Kwietnia 2022, 22:15:13 »
Nie będę na zlocie. Muszę zmierzyć ile ma moja Givi. Jak dołożyłeś deflektor, to szyba zachowała sztywność przy wyższych prędkościach?

Offline JaGrab3

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 GT PRO
  • Miejscowość: KRK
« Odpowiedź #121 dnia: 04 Kwietnia 2022, 02:36:49 »
Szyba jest sztywna.
Nic nie telepie sie i nie ugina. Ona ma swoje dedykowane mocowania, podpierają w połowie wysokości, przez co ramię sie skraca.
You are not allowed to view links. Register or Login
Ogar 200>Simson S51>Mz 150>Mz 251>Yamaga XT>BMW F650>Kawasaki Versys 650>Tiger 800>Tiger 1200 Gt Pro

koniu

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 04 Kwietnia 2022, 07:21:54 »
Jak ocenisz ochronę przed wiatrem po czasie? Ile masz wzrostu?

Offline JaGrab3

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #123 dnia: 04 Kwietnia 2022, 08:29:05 »
Mam 180.
Deflektor mam na samym dole, tak, zebym mógł patrzeć ponad nim. Szyba chroni aż za dobrze, w lecie poprostu jest ciepło :). Wada, to brak dziury do wryrównania podciśnienia, jadąc szybciej robi się niskie ciśnienie za szybą i np. jak masz luźne przewody np. od nawigacji, to widać jak fruwają, lub czasami zdarza się, ze muchę zawinie pod kask ;).
Nie zmieniłbym na żadną inną.
Dla mojego wzrostu i deflektor na samym dole (ok 3cm nad szybe wystaje) kieruje całą strugę ponad kask.
Acha, szybę nie mam ustawioną najwyżej jak sie da, jest na ok 85%.
Poprzednio w versysie tez miałem lostera i byłem bardzo zadowolony, tutaj tez jest to dobry wybór.
Niestety nie porównam ci tego z airFlow bo nie jeździłem. :).
Ogar 200>Simson S51>Mz 150>Mz 251>Yamaga XT>BMW F650>Kawasaki Versys 650>Tiger 800>Tiger 1200 Gt Pro

Offline Blazej7049

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: KamionkiPA
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Maja 2022, 21:21:38 »
Witam panowie
Można powiedzieć że jestem motocyklistą początkującym przynajmniej jeśli chodzi o turystykę. Do tej pory  wyjeżdżałem na krótkie przejażdżki  Hondą CBF 600 . W tym sezonie przesiadłem się na coś bardziej turystycznego Tigera 800 ,na oryginalnej szybie powiem delikatnie jazda nie jest zbyt komfortowa w związku z czym mam pytanie ,czy jest sens inwestować np w szybę Puig czy wystarczy jakiś deflektor a jak tak to jaki? 
Dzięki z góry za odpowiedź

Offline Grzesiekkor

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Koronowo
« Odpowiedź #125 dnia: 04 Maja 2022, 07:24:44 »
Błazeju chyba poszedłeś na skróty, bo gdybyś przeczytał cały wątek to miałbyś odpowiedź. Ja przeczytałem wszystko i chociaż nie ma tu słowa na temat mojego tygrysa to wiele rzeczy mi się wyjaśniło i dzięki temu już wiem w jakim kierunku iść
Mówią, że jazda na motocyklu to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu

Offline tommylee

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Wrocław
« Odpowiedź #126 dnia: 04 Maja 2022, 12:39:17 »
Mam 180.
Deflektor mam na samym dole, tak, zebym mógł patrzeć ponad nim. Szyba chroni aż za dobrze, w lecie poprostu jest ciepło :). Wada, to brak dziury do wryrównania podciśnienia, jadąc szybciej robi się niskie ciśnienie za szybą i np. jak masz luźne przewody np. od nawigacji, to widać jak fruwają, lub czasami zdarza się, ze muchę zawinie pod kask ;).
Nie zmieniłbym na żadną inną.
Dla mojego wzrostu i deflektor na samym dole (ok 3cm nad szybe wystaje) kieruje całą strugę ponad kask.
Acha, szybę nie mam ustawioną najwyżej jak sie da, jest na ok 85%.
Poprzednio w versysie tez miałem lostera i byłem bardzo zadowolony, tutaj tez jest to dobry wybór.
Niestety nie porównam ci tego z airFlow bo nie jeździłem. :).
a jak ta szyba ma się do OEM wysokiej? Testowałeś oryginał?

Offline Blazej7049

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #127 dnia: 04 Maja 2022, 20:49:28 »
Błazeju chyba poszedłeś na skróty, bo gdybyś przeczytał cały wątek to miałbyś odpowiedź. Ja przeczytałem wszystko i chociaż nie ma tu słowa na temat mojego tygrysa to wiele rzeczy mi się wyjaśniło i dzięki temu już wiem w jakim kierunku iść

Nie zupełnie na skróty ;-), myślałem że może ktoś  napisze swoje odczucia po wymianie szyby. Czy duża różnica jest między dodaniem deflektorem  a wymianą całej szyby i czy jest sens inwestować?  Można powiedzieć że ja dopiero zaczynam swoją przygodę z motocyklami i prócz mojej Hondy i kiedyś motorynki na niczym innym nie siedziałem. 

Offline goncior

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Desert
« Odpowiedź #128 dnia: 04 Maja 2022, 21:07:41 »
Witam panowie
Można powiedzieć że jestem motocyklistą początkującym przynajmniej jeśli chodzi o turystykę. Do tej pory  wyjeżdżałem na krótkie przejażdżki  Hondą CBF 600 . W tym sezonie przesiadłem się na coś bardziej turystycznego Tigera 800 ,na oryginalnej szybie powiem delikatnie jazda nie jest zbyt komfortowa w związku z czym mam pytanie ,czy jest sens inwestować np w szybę Puig czy wystarczy jakiś deflektor a jak tak to jaki? 
Szyba od Puig jest fajna, kolega miał w swojej 800 i chwalił. Ja mam w 1200 Intel chwale
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu - my żujemy pszczoły 😈

Offline Grzesiekkor

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Maja 2022, 09:16:52 »
goncior a powiedz mi ile masz wzrostu? , bo ja mam 190 i zastanawiam się czy brać tą turystyczną szybę Puig samą czy od razu z deflektorem? Że względu na to iż nie lubię żadnych doczepianych zbędnych gadżetów wypróbuję najpierw bez niego i dopiero jak stwierdzę, że to za mało to dokupię deflektor jeśli będzie konieczny
Mówią, że jazda na motocyklu to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: 3Miasto
« Odpowiedź #130 dnia: 05 Maja 2022, 09:37:27 »
Witam panowie

mam 186cm i puiga, bez deflektora wybija mi wiatr akurat na czubek kasku - nic nei buczy a wentylacja działa jak poyebana. na razie nie czuję potrzeby deflektora, zobczymy jak to będzie po dłuzszym lataniu bo na razie dopiero 3000km  zrobiłem...

Offline goncior

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Desert
« Odpowiedź #131 dnia: 05 Maja 2022, 13:46:40 »
Ja mam 188cm ale w 1200 to sobie mogę regulować wysokość szyby
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu - my żujemy pszczoły 😈

Offline Grzesiekkor

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #132 dnia: 05 Maja 2022, 14:19:51 »
No ja też  ;D tylko obawiam się czy te dodatkowe 8cm wystarczy, no ale wypróbuję to zobaczę

Offline Blazej7049

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #133 dnia: 05 Maja 2022, 21:45:54 »
Dzięki panowie, jestem coraz bliżej wyboru , przy moich 176 cm do puig a pewnie nie będę potrzebował deflektora.
Waham się jeszcze miedzy prawie połowę tańszą polskiego producenta szybą loster, ale któryś z kolegów pisał że wentylacja przy niej jest raczej słaba

Offline JaGrab3

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #134 dnia: 10 Maja 2022, 09:07:01 »
Nie wiem czy jeździłeś kiedykolwiek z wysoką szybą. Każda szyba powoduje turbulencje, takie prawa fizyki.
Wentylacja jest dobra, jeżeli struga skierowana jest na górę kasku.
Minus - może występować turbulencja na głowie, ew. huk powietrza.
Wentylacja jest słaba, jak struga powietrza całkowicie omija kierownika, po prostu ci nic nie wieje.
Nie żebym cokolwiek reklamował, ale loster ma regulowaną wysokość i jak ktoś lubi, to sobie może ustawić strugę prosto na kask, ja akurat mam ponad kaskiem, dzięki temu jeżdżę z lekko uchyloną szybą i nic nie przeszkadza.
Jako minus tej szyby określiłem brak dziury do wyrównania ciśnienia. Niektóre szyby mają w dolnej części dziurę, przez którą wpada dodatkowe powietrze, które zmniejsza efekt ciśnienia jakie się ZAWSZE za szybą tworzy - po prostu różnica w prędkościach powietrza obiegającego i tego które zostaje za szybą, mające niewielką prędkośc. Róznica prędkości strug powoduje róznicę ciśnienia i dodatkowy ruch powietrza z pod szyby do góry. (jak w lotnictwie...)
Jeżeli masz dziure to powietrze za szybą ma wyższą prędkość niż bez dziury i róznica ciśnienia jest mniejsza.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2022, 09:08:35 wysłana przez JaGrab3 »