Autor Wątek: Tiger 800 z Anglii - co i jak  (Przeczytany 9526 razy)

Offline Peter75

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Gdynia
Odp: Tiger 800 z Anglii - co i jak
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Marca 2018, 17:51:29 »
W roczniku 2012 jest regulacja ręczna lampy góra-dół i drugie pokrętło lewo-prawo.Nigdy się nad tym wcześniej nie zastanawiałem ale może to jest wystarczająca regulacja ???

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Olkusz
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Marca 2018, 18:41:38 »
Jak szukałem moto to praktycznie wszystkie moto z Anglii i Hiszpanii miały bardzo pokorodowane śrubki, zakrętki itp.
Chyba chodzi o to że oni tam trzymają często moto na dworze pod przykryciem itp...  Sam będąc w Hiszpanii aż mi się serce krajało jak piękne Hondy i BMW stały zapyziałe na dworze z pordzewiałymi tarczami i w stanie takim że jak by ktoś zajął się nim na 2h porządnie to wyglądało by jak 1.000.000 dolarów :) ..... 

Offline scibor1

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Dwórzno
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2018, 14:56:20 »
W motocyklach zarejestrowanych po raz pierwszy w latach od 06.1976 do 12.2009 obowiązuje asymetryczne światło mijania doświetlające prawą stronę. Przed i po tym okresie dopuszczone są światła symetryczne. Jeśli dobrze pamiętam są jeszcze odstępstwa dla soczewek i chyba ksenonów, ale trzeba by głębiej w przepisy wejść. Dla dociekliwych polecam forum diagnostów Norcom.

Offline Kris78

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcA
  • Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2018, 15:17:02 »
Kupujac Anglika lampa najmniej bym sie martwil. :) zciagnelem do polski ponad 30 Anglikow i nie polecam ,fakt sa tansze ale korozja jest praktycznie na kazdym motocyklu ,pal licho powloki lakierowane ale utlenianie aluminium oraz stopow magnezu na klapach silnika ,cylindrach ,zaciskach hamulcowych , felgach,goleniach chromowanych jest praktycznie nie do wytepienia . W japonczykach sruby silnikowe sa bardzo miekkie ,szybko sie urywaja ( nie wypowiem sie o triumphie to moj pierwszy i nie angol) Zdjecie Dl1000 ktorego sprzedalem kilka dni temu zobaczcie na silnik .Motocykl 20tys mil .Lamppe mozna wymienic albo uszkodzona kupic i poprzekladac odblaski ale rdzy sie praktycznie nie wytepi . Oczywiscie zaraz beda osoby ktore maja Angliki i na ich motocyklu nie ma rdzy i wszystkie sruby sie odkrecaja bez problemu wiec niech sie ciesza   , ja wiem swoje i gwintowniki,opalarka czesto byly w ruchu do tego dodam ze Angole sa flejami i czesto te motocykle sa bardzo mocno zaniedbane .
Drugie zdjecie bmw gs zobaczcie na silnik. Sciagnelem go 7lat temu :)
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2018, 15:37:11 wysłana przez Kris78 »

Offline white

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Biała Podlaska
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwietnia 2018, 12:50:52 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kupujac Anglika lampa najmniej bym sie martwil. :) zciagnelem do polski ponad 30 Anglikow i nie polecam ,fakt sa tansze ale korozja jest praktycznie na kazdym motocyklu ,pal licho powloki lakierowane ale utlenianie aluminium oraz stopow magnezu na klapach silnika ,cylindrach ,zaciskach hamulcowych , felgach,goleniach chromowanych jest praktycznie nie do wytepienia . W japonczykach sruby silnikowe sa bardzo miekkie ,szybko sie urywaja ( nie wypowiem sie o triumphie to moj pierwszy i nie angol) Zdjecie Dl1000 ktorego sprzedalem kilka dni temu zobaczcie na silnik .Motocykl 20tys mil .Lamppe mozna wymienic albo uszkodzona kupic i poprzekladac odblaski ale rdzy sie praktycznie nie wytepi . Oczywiscie zaraz beda osoby ktore maja Angliki i na ich motocyklu nie ma rdzy i wszystkie sruby sie odkrecaja bez problemu wiec niech sie ciesza   , ja wiem swoje i gwintowniki,opalarka czesto byly w ruchu do tego dodam ze Angole sa flejami i czesto te motocykle sa bardzo mocno zaniedbane .
Drugie zdjecie bmw gs zobaczcie na silnik. Sciagnelem go 7lat temu :)

Też kupiłem sporo motocykli w Anglii i faktycznie korozja jest tam częstym problemem... jest na to jednak prosty sposób... takich motocykli się nie kupuje, korozja którą pokazujesz na zdjęciach nie ujawniła się dopiero w Polsce.
Co do lampy w Tigerze 800 (i wielu, wielu innych motocykli) nie ma potrzeby jej wymienić bo lampa jest symetryczna, nie są produkowane asymetryczne lampy do Tigera 800. Łatwo sprawdzić, jaką lampę ma dany motocykl, zazwyczaj na kloszu pod znakiem homologacji "e..." są strzałki: w lewo, w prawo albo w obie strony. Strzałka w lewo oznacza lamę "angielską", w prawo oznacza "europejską" a w obie strony "symetryczną".
----------------------------------------
Triumph Tiger 800 XC SE -> Triumph Tiger 800 -> Triumph Tiger 800 XCX -> Triumph Tiger Explorer 1200 XC, Yamaha XSR900 -> Triumph Tiger 800 XC, KTM 1290 Super Adventure

Offline Szymon

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Września
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Kwietnia 2018, 16:25:21 »
zciagnelem do polski ponad 30 Anglikow i nie polecam

Po części masz racje, ale nie można generalizować, są motocykle lepsze i gorsze, jak wszędzie. 
Oglądałem w swoim życiu już kilka anglików i generalnie tragedii nie było.

Co kraj to obyczaj:
Anglia - zardzewiałe
Francja - zablokowane
Włochy - zajechane
Niemcy - drogie
Polska - "same igły"

o/^

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwietnia 2018, 16:28:43 »
Co kraj to obyczaj:
Anglia - zardzewiałe
Francja - zablokowane
Włochy - zajechane
Niemcy - drogie
Polska - "same igły"

Dobre!  o/"
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Majka11

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Wielun
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Października 2018, 16:33:32 »
Jako diagnosta SKP i jako właściciel Tygrysa 800 xc 2011 przywiezionego z UK potwierdzam że reflektor świeci poprawnie i nie trzeba go wymieniać . Wcześniej miałem GSXR też z UK i też było ok. Widocznie wszystko zależy od producenta motocykla.
A co do korozji  to też potwierdzam , taki mają klimat ;)