Autor Wątek: .  (Przeczytany 8836 razy)

Offline X ELEVEN

• Uczestnicy XXII Zlot
  • Klakier
  • *
  • Opinia +0/-0
  • "Wstań rano koło 5 tej, latem to już widno...
  • Motocykl: 885
  • Miejscowość: Sieradz
Odp: Ilu kierowników jeździ w off'ie?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Września 2018, 20:38:17 »
OFF na 250 kg maszynie, ze mną ważącym 130 kg, pytanie czy 21" koło z przodu uchroniło by mnie przed utopieniem moto w lotnym piasku, o błocie nie wspomnę. Uprawianie OFFa na Tigerze jakim kolwiek, GS1200, Varadero, Vstormem, Versysem, czy innym wynalazkiem, to jak zapakować sie do rajdu terenowego SUVem klasy Cayena, bez przygotowania..  o^
Maciej B. X-eleven
CB1100 X11 / Mojito Custom 125 / LS SP250 / Tiger 885

karson

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Września 2018, 22:39:09 »
130 kg masy nie jest mi obce, ja i moja kobita ważymy właśnie tyle   o/^ i wbrew takim opinią jak Twoja dajemy radę.
Oczywiście na wydmy, ani na torfowiska swoim Tygrysem się nie wybieram. Na liściach nie jeżdżę, bo dostaję na nich małpiego rozumu, a i wiek nieco mnie ogranicza...

Podsumowując moją krótką wypowiedz powiem krótko: pi...lisz bez sensu  ;) ;D
Mam nadzieję, że ostatnie zdanie potraktujesz jak szorstką, ale szczerą rozmowę dwóch przyjaznych sobie motocyklistów  ;) ;D IooI 

Offline X ELEVEN

• Uczestnicy XXII Zlot
  • Klakier
  • *
  • Opinia +0/-0
  • "Wstań rano koło 5 tej, latem to już widno...
  • Motocykl: 885
  • Miejscowość: Sieradz
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Września 2018, 21:27:40 »
You are not allowed to view links. Register or Login
130 kg masy nie jest mi obce, ja i moja kobita ważymy właśnie tyle   o/^ i wbrew takim opinią jak Twoja dajemy radę.
Oczywiście na wydmy, ani na torfowiska swoim Tygrysem się nie wybieram. Na liściach nie jeżdżę, bo dostaję na nich małpiego rozumu, a i wiek nieco mnie ogranicza...

Podsumowując moją krótką wypowiedz powiem krótko: pi...lisz bez sensu  ;) ;D
Mam nadzieję, że ostatnie zdanie potraktujesz jak szorstką, ale szczerą rozmowę dwóch przyjaznych sobie motocyklistów  ;) ;D IooI

karson nie p...dol, że z kobitą na OFFie jeździsz, a ja sam ważę 130 kg z kobitą 200 kg, z małym bagażem każde moto z naszą 2 jest przeładowane o minimum 35 kg. Więc skoro jesteś wzrostu siedzącego psa, nie dyskutujmy. Przyjazny motocyklisto :)  o- -o
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2018, 21:31:03 wysłana przez X ELEVEN »
Maciej B. X-eleven
CB1100 X11 / Mojito Custom 125 / LS SP250 / Tiger 885

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Września 2018, 10:40:15 »
Najgorszy jest fakt, że nie za bardzo widzę następcę i tylko to powstrzymuje mnie przed sprzedażą.

Może coś z "pomarańczowych"?
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Dantex

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Września 2018, 17:37:06 »
Mam nadzieję że jak zmienisz moto na inne niż triumph to nie przestaniesz zdawać relacji z podróży :) na tym forum.

Offline zibibb

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XC/XCx
  • Miejscowość: Wilkowice/Bielsko-Biała
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Września 2018, 17:44:32 »
Uważam że posiadanie wersji XCx i K60 zobowiązuje do zjechania z asfaltu! Nie mówię że trzeba go odrazu topić po airbox, ale szuterek, ubity dukt leśny jak najbardziej. Nawet ja typowy asfaltowiec po zmianie z CBR1000F (która notabene bywała poza asfaltem, gdyż chęć eksploracji była silniejsza od zdrowego rozsądku) zaczyna doceniać możlowość zasmakowania Off-u i związaną z tym nauką techniki, która przydaje się również na asfalcie.
Jednak jestem zdania, że nie ma złotego środka (motocykla) by pogodzić te 2 kierunki. Lekkie enduro + turysta w garażu, a i tak człowiek czasem by na sporta wsiadł ;-) (u mnie armatura odpada definitywnie)
Od momentu premiery 800XC byłem na tak, ale udało się dopiero końcem 2016 wyrwać rocznego XCx i jest OK, ale nowa AfricaTwin znowu wyzwoliła emocje, a jazda testowa je potwierdziła. Ale narazie tygrusiątko pozostaje ze mną i mam nadzieję w przyszłym roku go przeciągnąć dalej. Bo ten rok bardzo ubogi w czas, a Macedonia 2017 już zapomniana. .... ale pojechałem z tekstem, aż nie w moim stylu ;-)

Wysłane z mojego BV6000 przy użyciu Tapatalka

pawel

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Września 2018, 18:00:15 »
Najgorsze dla mnir z tym offem to nie jest jazda, bo jakoś celuje w drogę,  a późniejsze umycie z kurzu. Po trzech tygodniach tyrania  w Azji i dwóch tygodniach na naczepie tira mój Tiger był tak ujebany że jak zacząłem od zdjęcia szyby do umycia tak w dwie godziny rozebralem go całego.  Okazało się że pył jest wszędzie i inaczej nie da rady. Przy okazji zrobienie serwisu będzie łatwiejsze :-D

Wysłane z mojego E6853 przy użyciu Tapatalka

pawel

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Września 2018, 10:25:52 »
Paweł, do brudnego motocykla da się przywyknąć.

Wiesz jak jest, jeden woli ogórki drugi ogrodnika córki  :D

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Września 2018, 10:36:34 »
Paweł, do brudnego motocykla da się przywyknąć.
Wiesz jak jest, jeden woli ogórki drugi ogrodnika córki  :D

Chyba gdzieś widziałem błoto w sprayu, tak więc z tym "woleniem" jest dokładnie tak jak piszesz ;)

Ciekawostka: w Rosji praktycznie wszystkie motocykle, które widziałem miały ubrudzoną tablicę rejestracyjną, tak jakby smarem od łańcucha - przez fragment tablicy po lewej stronie szedł taki pas brudu, przez co "przypadkiem" nie dało się odczytać pełnego numeru rej. Co ciekawe, taki pas brudu miały też motocykle z pasem lub wałem napędowym  8)
Pozdrawiam,
Jacek

Offline strażowy

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • był Tiger 955i...jest VFR 1200 cross-tur :)
  • Miejscowość: Poznań
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Września 2018, 11:17:15 »
... Tylko dla mnie z liściem są dwa problemy - nie można go objuczyć i wymiana oleju co 10-20mth. To go wyklucza z wyjazdów dłuższych niż jednodniowe.

...i właśnie z tych powodów wybrałem rozwiązanie pt. "wyprawowe enduro" czyli waga nieco więcej od cross-a ale sporo mniej od większości seryjnych adv-ów ( 150-160 kg )  o/\o
Pozdrawiam z Poznania

pawel

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Września 2018, 11:38:54 »
Mało na rynku takich motocykli do podróży z masą około 160kg

Offline strażowy

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Września 2018, 13:33:19 »
...dlatego poszedłem w stronę ...  składaka  ha/o. czas pokaże czy to rozwiązanie się docelowo obroni czy zacznę składać na AJP ... I--o
Pozdrawiam z Poznania

Offline Fidel

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Września 2018, 15:48:08 »
A jaki jest najlżejszy na rynku ADV dwu- lub więcej cylindrowy?

Offline strażowy

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Września 2018, 18:53:19 »
Jest kilka modeli w okolicach 210-215 kg z naszą 800ką ma sie rozumieć  ^-^ tylko w tej grupie wagowej tzn powyżej 200 kg już kilka kg w jedną czy w drugą stronę tak mocno nie robi. Mając do wyboru grzeczne bmw GS-700, Transalpa czy mniejszego Tigera, dokładając ok 10 kg masz rasową 990-ke od KTM-a gdzie rama ( pozycja ) czy zawias to miód dla wszędołaza. Problemem jest "dziura" konstrukcyjna właśnie w przedziale 150-200 kg gdzie moto jest już stabilniejsze przy nieco większej prędkości, bardziej załadowne no i mocniejsze bo dysponuje większym serduchem. Wszystko co lżejsze będzie się męczyło na dłuższym dojeździe no chyba że pakiet obejmuje zgrabnego busa albo dedykowaną przyczepkę...ale wtedy to zwyczajne transportowanie a nie jazda  ;)
Pozdrawiam z Poznania

Offline maras_mws

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
    • Tu jestem na FB:
  • Motocykl: 800 XC/XCx
  • Miejscowość: Płońsk
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Września 2018, 21:16:51 »
Ja jako drugie moto, ciężkie enduro używam 27 letniej Yamahy XTZ 660 Tenere. Trochę odchudzona, zmieniony z tyłu zawiech, waga na maxa ~190km. Dobrze bawimy się poza czarnym, cieższe sprzety zostajaą z tyłu jak jest ciut bardziej błotnisto lub grząsko. Na dolotach przelotowe 100-120, czasem się jakiegoś dużego Gełesa wyprzedzi ;) . W zeszły weekend od czwartku do niedzieli 1000 km, 70% poza czarnym. Jeździmy całym rokiem!

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Marek [maras_mws]
--
TRIUMPH Motocykle/Części/Akcesoria -sprzedam/kupię/zamienię: