Autor Wątek: Piasek pod lakierem na głowicy? + kilka innych pytań  (Przeczytany 8578 razy)

Offline Karczol

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Kalisz
Piasek pod lakierem na głowicy? + kilka innych pytań
« dnia: 18 Lutego 2019, 10:45:47 »
Cześć,

Mam kilka pytań/wątpliwości:

1. W dwóch oglądanych przeze mnie egzemplarzach zauważyłem coś jakby piasek pod lakierem, na głowicy, w okolicach prawego ucha (foto jako załącznik). Czy to normalne?
2. Kolejny egzemplarz miał też na głowicy takie jakby "bąble" na lakierze - niestety fotki nie mam. Wyglądało to dosłownie jakby lakier się gotował i zastygł... Czy to normalne?
3. Czy silikon pod uszczelkami pokrywy zaworów i bocznymi był stosowany w fabryce?
4. Czy mocno czuć różnicę pomiędzy zdławioną wersją 105KM a normalną? Jeden ze sprzętów wydawał mi się mega słaby, nie miał tego kopa od dołu.

Wicher

• Gość
Odp: Piasek pod lakierem na głowicy? + kilka innych pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2019, 11:03:06 »
Zdarzają się takie pustynne tematy w 1050.

Offline tommy

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Sosnowiec
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2019, 19:20:34 »
1-2: bomble piasek czy jak tam zwał na czarnym lakierze silnika występują dość często, sam mam takie. Prawdopodobnie lakier się łuszczy od ciepła, słońca czy wysokiej temperatury.
4: Mój tygrys po sprowadzeniu miał 106 KM. Po odblokowaniu różnica jest minimalna, wyczuwalna na wysokich obrotach i pełnej manecie. Z dołu i jak nie jedziesz na 100 % nie odczułem żadnej różnicy. Jak moto jest słaby z dołu to na pewno nie jest wina blokady. Silniki 1050 słyną z mocnego dołu i jakby tego nie miał, straciłby dużo ze swojego charakteru.

Offline chudy1982

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Wasilków
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2019, 22:10:45 »
Z tym słabym dołem to może być że ma założony akcesoryjny wydech, a jak jeszcze sportowy filtr powietrza to program w ECU nie wyrabia. Trzeba w takim przypadku zmienić program i będzie jechał jak trzeba.

Offline Karczol

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2019, 19:49:40 »
dzięki Panowie. ten słaby egzemplarz nie miał akcesoryjnego wydechu ani filtra, a jechał zdecydowanie najgorzej z czterech, które miałem okazję ujeżdżać. w każdym razie jest już poza stawką bo ewidentnie coś jest z nim nie tak ;)

ten, którym jechałem dzisiaj ma takie kwiatki na głowicy (załącznik) - takie też się zdarzają i nie przejmować się tym?

Wicher

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2019, 21:26:14 »
Noooo, to już przegięcie......

Offline chudy1982

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2019, 21:40:39 »
Ostro musiał ciec olej i to dłuższy czas z pod pokrywy zaworów.

karson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2019, 00:14:37 »
Moim skromnym zdaniem tak wygląda przegrzana głowica, szkoda że nie ma zdjęcia z drugiej strony.
Olej raczej nie. Przy dużym wycieku po paru kilometrach kierowca miałby całą nogawkę w oleju, na postoju wyciek byłby minimalny i raczej nie wyrządziłby takich zniszczeń lakieru.   

Masakra, jednym słowem  I--o

Offline chudy1982

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2019, 07:54:13 »
Miałem tak w jednym tygrysie 955 z przebiegiem koło 100tys km, w którym ciekła uszczelka pokrywy zaworów a 1050 jest rozwinięciem tej konstrukcji. Nie musi się lać jak z wiadra. Wystarczy że olej lekko podcieka i po dłuższym czasie daje takie efekty. Poprostu zaniedbanie tematu. totalne.

Offline Karczol

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2019, 15:27:20 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Moim skromnym zdaniem tak wygląda przegrzana głowica, szkoda że nie ma zdjęcia z drugiej strony.
Olej raczej nie. Przy dużym wycieku po paru kilometrach kierowca miałby całą nogawkę w oleju, na postoju wyciek byłby minimalny i raczej nie wyrządziłby takich zniszczeń lakieru.   

Masakra, jednym słowem  I--o

Z drugiej strony jest podobnie, ale w dużo mniejszym zakresie.

Ostro musiał ciec olej i to dłuższy czas z pod pokrywy zaworów.

Miałem tak w jednym tygrysie 955 z przebiegiem koło 100tys km, w którym ciekła uszczelka pokrywy zaworów a 1050 jest rozwinięciem tej konstrukcji. Nie musi się lać jak z wiadra. Wystarczy że olej lekko podcieka i po dłuższym czasie daje takie efekty. Poprostu zaniedbanie tematu. totalne.
Właśnie stawiałem na olej + temperaturę. Samo przegrzewanie raczej spowodowałoby pękanie lakieru, niż takie jego "gotowanie".

Teraz silnik jest już suchy, po przejażdżce to samo, więc to pewnie pamiątka...

Mówiąc szczerze motocykl mega mi się spodobał (mimo braku ABSu), tylko ta głowica :/

karson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2019, 16:34:10 »
Jeżeli po drugiej stronie było podobnie to na pewno nie był to olej. Patrząc nawet na uszczelkę pokrywy zaworów i uszczelkę glowicy to widać, że wyglądają na nowe.
Gdyby rzeczywiście była przegrzana to ciekawe w jakim stanie zachowały się uszczelniacze zaworowe.
Ciekawe czy bierze olej ? Jaki ma przebieg to moto ?

Offline Karczol

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2019, 19:38:17 »
Jeżeli po drugiej stronie było podobnie to na pewno nie był to olej. Patrząc nawet na uszczelkę pokrywy zaworów i uszczelkę glowicy to widać, że wyglądają na nowe.
Gdyby rzeczywiście była przegrzana to ciekawe w jakim stanie zachowały się uszczelniacze zaworowe.
Ciekawe czy bierze olej ? Jaki ma przebieg to moto ?
wg licznika ~36k km ;)

Offline Karczol

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2019, 16:55:57 »
A co mogą oznaczać te 3 kropki?

Wicher

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2019, 19:13:59 »
Żeby pamiętał o wymianie napinacza, bo jak rano odpala to mu kieta rozrządu wali jak je*nięta, a on nie słyszy, więc zrobił te kropki, bo bodźce wzrokowe bardziej do niego trafiają ;D ;D ;D ;D

Offline Karczol

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lutego 2019, 11:27:26 »
Żeby pamiętał o wymianie napinacza, bo jak rano odpala to mu kieta rozrządu wali jak je*nięta, a on nie słyszy, więc zrobił te kropki, bo bodźce wzrokowe bardziej do niego trafiają ;D ;D ;D ;D
;D

właśnie motocykl pracuje bardzo ładnie, nic nie stuka, nie puka, bez problemów wkręca się na obroty... jedynie ta głowica mnie martwi, a właściciel twierdzi, że nie wie co to i nic z tym nie robił - a ma go od 3 sezonów.