Autor Wątek: Dziwna sprawa z kontrolką silnika. !  (Przeczytany 1939 razy)

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Olkusz
Dziwna sprawa z kontrolką silnika. !
« dnia: 23 Czerwca 2019, 18:22:23 »
Jakiś czas temu byłem w Częstochowie na rozpoczęciu sezonu.
Dojechałem i zgasiłem moto. Stało 3-4 h i po odpaleniu zaświeciła się kontrolka silnika i pokazało całą wartość temeratury i migało tak jak bym zagrzał silnik. Po 2 odpaleniach  w ciągu 20 sec temperatura wróciła do normy a kontrolka dalej świeciła. Moto działo normalnie. Żadnych wycieków i objawów.

I tak jeździłem sobie 2 miesiące i po 6k wymieniłem olej. Odpalam moto.... i kontrolka zgasła.
Chyba nie muszę mówić że wszystko było z olejem ok, nie dolewałem ani nic... środek oka.

W międzyczasie wymieniłem wszystkie bezpieczniki itd bo myślałem że jakiś zaciach się zrobił, połączenia, piny, węże itd...  kontrolka została.

Dziwne :)

pawel

• Gość
Odp: Dziwna sprawa z kontrolką silnika. !
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2019, 19:31:27 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jakiś czas temu byłem w Częstochowie na rozpoczęciu sezonu.
Dojechałem i zgasiłem moto. Stało 3-4 h i po odpaleniu zaświeciła się kontrolka silnika i pokazało całą wartość temeratury i migało tak jak bym zagrzał silnik. Po 2 odpaleniach  w ciągu 20 sec temperatura wróciła do normy a kontrolka dalej świeciła. Moto działo normalnie. Żadnych wycieków i objawów.

I tak jeździłem sobie 2 miesiące i po 6k wymieniłem olej. Odpalam moto.... i kontrolka zgasła.
Chyba nie muszę mówić że wszystko było z olejem ok, nie dolewałem ani nic... środek oka.

W międzyczasie wymieniłem wszystkie bezpieczniki itd bo myślałem że jakiś zaciach się zrobił, połączenia, piny, węże itd...  kontrolka została.

Dziwne :)
Będąc wschodzie i lejąc paliwo z wiadra zawory grały jak organy w katedrze i często zapalala się kontrolka silnika ale poza tym  wszystko bylo ok. Po powrocie i zatankowaniu 95pb wszystko wróciło do normy.
Może ktoś cię ożenił z kiepskim paliwem.

Wysłane z Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2019, 11:36:05 wysłana przez pawel »

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Olkusz
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2019, 11:28:26 »
Tylko Orlen. Tylko.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2019, 11:39:01 »
Tylko Orlen. Tylko.

To akurat nie jest gwarancja jakości