Autor Wątek: Budżetowa wersja kufrów  (Przeczytany 5664 razy)

Offline obe1978

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Budżetowa wersja kufrów
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lipca 2019, 19:34:11 »
daj fotki jak wygląda i się sprawuje

Offline X ELEVEN

• Uczestnicy XXII Zlot
  • Klakier
  • *
  • Opinia +0/-0
  • "Wstań rano koło 5 tej, latem to już widno...
  • Motocykl: 885
  • Miejscowość: Sieradz
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lipca 2019, 16:09:51 »
Ja rozumiem, że potrzeba matką wynalazków,  y, ale w dobie kufrów za 150 PLN- z homologacją, oraz firm, które sie specjalizują i za 500 PLN w dorobieniu stelaży do każdego motocykla - i maja na ten temat wiedzę, urzeźbienie czegoś do w miarę nowego motocykla z puszek z biederonki, nie jestem w stanie zrozumieć. Ja wiem, że nasze przepisy co do wyposażenia pojazdów są bardzo liberalne, ale chcemy być w Europie, to zachowujmy się jak cywilizowani Europejczycy. Co powiesz prokuratorowi w Austrii czy w Niemczech, jak ta rzeźba się up... i zrobi komuś krzywdę? Oni tylko spytają gdzie jest TIF... 21 lat siedzę w motoryzacji i zawsze zastanawiam się co kieruje takimi pomysłami. Montowanie takiej rzeźby do budżetowego motocykla z 5000 PLN jeszcze jestem w stanie zrozumieć, na wyprawę na Syberię też, ale tłumaczenie takiego ulepku bałaganem w tankbagu jakoś nie jestem w stanie zrozumieć  Vto
Maciej B. X-eleven
CB1100 X11 / Mojito Custom 125 / LS SP250 / Tiger 885

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Olkusz
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Lipca 2019, 09:11:03 »
Wklej mi kufry za 150 zł .
Wklej mi firme która dokładnie wymierzy i zrobi mi stelaże za 500 zł .

A co do tego to może wcześniej nie czytałeś ale.
-Oryginalne kufry to dla mnie porażka bo w tych "dziadowskich skrzynkach z biedronki" mam tyle samo miejsca co w oryginałach.
-Nie chce wozić za sobą takich wielkich bań które dodają do spalania, poszerzają moto i są dla mnie kompletnie bezużyteczne. 
-Nie będę dawał 3000 zł za coś co mogę rozdu*@^ć alpo porysować a chce mieć na stałe coś przy moto.

Rozumiem twój punkt widzenia ale nie akceptuje go tak jak ty nie akceptujesz mojego.
Jednemu podobają się pipki a drugiemu rybki. Mi podobają się fajne lekkie skrzynki porządnie przyczepione do moto, nie poszerzające go nie powodując podwyższonego spalania. Z małym litrażem ale absolutnie wystarczającym dla mnie i mojego stylu pakowania i tego co mam zamiar tam pakować. Bez obawy o to że majgne moto na kamykach albo piachu i porysuje sobie te piękne świecące aluminiowe kuferki.  Moto sobie szykuje pod siebie tak jak mi się podoba. Mam czerwone szprychy, czerwone zakrętki od płynu hamulcowego, oleju i czerwony kabel do ładowania telefonu a teraz będę miał kozackie skrzynki z biedronki co sprawi że moto będzie wyglądał bardziej wyprawowo i kozacko jak dla mnie ..... AMEN. 

Wklejam tu swój pomysł na coś co chce zrealizować. Nie dyskutujemy tu o tym co się komu podoba tylko o alternatywie dla kogoś komu się nie podobają oryginały albo alumy albo nie ma na nie po prostu pieniędzy.

Bardzo cenna była twoje uwaga o bezpieczeństwie dlatego mocowanie będzie takie że musiało by mi urwać połowę motocykla żeby wyrwać tą skrzynkę.   

A tak wogole myslę zeby go sprzedać bo chce taki sam tylko że nowszy więc jak ktoś jest na kupnie to pisać :P

Offline X ELEVEN

• Uczestnicy XXII Zlot
  • Klakier
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Lipca 2019, 19:14:09 »
Przy moim X11, który wkleiłem wcześniej są dorabiane stelaże - u fachowca, który się takimi rzeczami zajmuje. U mnie ani kufra ani stelaża nie urwało (całą dupę za siedzeniem tak, na mocowaniu przy stelażu :) a i tak na spoko wróciłem w 2 osoby 500 km bez żadnych napraw) w sumie śmignąłem z tym stelażem jakieś 40 tysi. Polecam: Bartek Sępioł You are not allowed to view links. Register or Login  u mnie wyszły jakieś 600 PLN bo robiłem najpierw boczne potem pod centralny.
Maciej B. X-eleven

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpnia 2019, 11:30:53 »
Witam, jakiś czas temu dodałem post odnośnie kufrów samoróbek. Na dzień dzisiejszy skończyłem ten projekt i przedstawiam wyniki. Może ktoś myśli nad czymś takim. 

Założenie było takie:
Małe wąskie kufry nie wystające poza obrys motocykla. Tanie żeby nie było szkoda jak się gdzieś moto obali na kamieniach albo szutrze. Do spakowania rzeczy które przydają się typowo po dojeździe na miejsce noclegowe lub kempingowe typu kartusz z palnikiem, jakieś klapki do przebrania, spodnie, bielizna na zmianę, zapasowe rękawice, przeciwdeszczówka, pokrowiec na moto, srajtaśma i inne rzeczy których nie potrzebujemy w czasie jazdy.

Co mnie denerwowało w oryginałach albo metalach:
Oryginały to wielkie banie uwieszone koło motocykla nie dość że ciężkie to jeszcze tak mało miejsca w środku że połowa miejsca pakowania to plastik z kufra a nie przestrzeń bagażowa.
Metale nigdy mi się nie podobały i szkoda by było żebym dał 2 tys. za coś co zaraz porysuje. 
Ciężkość zestawu. Ten co zrobiłem jest o wiele lżejszy. Oryginalne kufry same ważą tyle co cały aktualny zestaw.

Co chciałem osiągnąć:
MAŁE lekkie kufry na stałe przyczepione do moto za pomocą stelaża które powiększają przestrzeń bagażową w stopniu PRZEZE MNIE ZADOWALAJĄCYM i na potrzeby MOJEGO pakowania są idealne objętościowo bo jestem na tym etapie że zabieram tylko niezbędne i potrzebne rzeczy a nie głupoty. Podczas poprzedniej wycieczki na oryginałach wschodnią ścianą Polski to pozabierałem tle rzeczy do oryginałów jak bym co najmniej do Ugandy jechał zupełnie bez sensu. Do Rumunii spakowałem się w centralkę i torbę 40l. Było idealnie tylko potem miałem w tej torbie i centralce misz masz po 3 dniu… wszystko się wymieszało, ciuchy, buty, kable, żarcie i inne cuda :P Więc te inne cuda lądują w kufrach bocznych a centralkę i torbę mam uporządkowana. 

Nie chce żadnych rogali na moto, sakw i innych rzeczy.

Minusy zestawu:
-Niewątpliwie minusem jest to że skrzynki są skręcone blachą wewnątrz do profilu na zewnątrz więc są nieściągalne. Są na stałe do moto.   Ale BMW ma taki fajny system na ślimaka i będę go montował. Więc będą ściągalne w swoim czasie.
-Po otwarciu wszytko wypada tak jak w oryginałach więc wylądują w nich torby.
-Jeszcze nie wiem jak z wodoszczelnością dzisiaj będę robił testy szlaufowe i myjką ciśnieniową.
-Nie można ich zamknąć na kluczyk. Ale są uszy i można założyć ładną kłódeczkę na kluczyk jak ktoś będzie bardzo potrzebował.

Jak na razie jazda 140 km/h jak po sznurku.   

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpnia 2019, 11:35:09 »
cd.

Offline X ELEVEN

• Uczestnicy XXII Zlot
  • Klakier
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2019, 17:14:38 »
 Vto
Ja jakoś nie jestem przekonany...
Maciej B. X-eleven

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sierpnia 2019, 07:17:22 »
Znaczy wiesz, podczas mojego wyjazdu cały czas mówiłem sobie ... eehhh przydały by się takie fajne małe zgrabne kufry żeby coś tam wrzucić ale nie szmaty tylko jakieś plastiki bo walają mi się po tej torbie te wszystkie duperele których nie potrzebuje w tym momencie a centralkę mam juz zawaloną z zostawionym miejscem na kask :P  Dlatego takie coś poczyniłem.

Zobaczymy co się będzie z nimi działo :P   A jak będzie za mało to praktycznie cały czas jeżdżę z kuzynem który porusza się KTM 1290 SAS z 2019r w full opcji okufrowany więc coś się do niego wrzuci :P 

pawel

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Sierpnia 2019, 09:57:45 »
Jak go położysz na prawo to nie będzie to tłumiku?

Offline oldi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • 4wheelerPL
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: dolny śląsk
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Sierpnia 2019, 05:48:38 »
ja sobie sam zrobiłem
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
Jest TRANSALP XL600,BMW R1150GS,K750,SHLM17GAZELA,byłaYAMAHA TDM 900 ,Tiger955i

Offline RyWin

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Wspieram kandydatów do nagrody Darwina.....
  • Motocykl: 1200 GT PRO
  • Miejscowość: Wwa
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Września 2020, 15:20:06 »
Stary wątek, ale to co dziś zobaczyłem chyba pasuje tu najlepiej :)
......jak dla mnie zajebiscie wyglądają i pasują do "stylu" w który przerobiłem swój motocykl

Zwracam uwagę, na uszczelnienie i zamykanie!

Offline M

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Grudziądz
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Września 2020, 07:08:12 »
Przynajmniej silne ha/o

Offline andbold

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Września 2020, 07:27:32 »
Mi się podoba jak ten środkowy givi został dostosowany stylistycznie do pozostałych :)

Co do samego tematu, z jednej strony podoba mi się patent z wykorzystaniem walizek technicznych, z drugiej strony zawsze mi się podobały te rozwiązania z kuframi gdzie po ich zdjęciu zostaje czysty ogon bez stelaża. Z kuframi bocznymi jeżdżę rzadko bo tylko przy dłuższych podróżach je potrzebuję, mam tanie givi e360 za które zapłaciłem 600zl za komplet. Cena jak za sztywne wodoszczelne aerodynamiczne kufry zamykane na kluczyk według mnie bardzo dobra, łatwo je zdjąć i zabrać jak walizki do hotelu. Szkoda tylko że po zdjęciu kufrów zostaje ten paskudny stelaż, jeśli wiem że przez dłuższy czas nie będę z niego korzystał, to 4 śrubki i go demontuje. Co do jazdy terenowej to uważam że powinna być możliwość zdjęcia kufra w każdej chwili, nawet żeby przetworzony motocykl łatwiej było podnieść i na chwilę zdjąć dodatkowe ciężary. Czasami może być też potrzebny lepszy dostęp do koła, napędu czy zwyczajnie odciążyć Moto żeby na centralnej stopce tylne koło poszło w górę, ja tak robię przy smarowaniu łańcucha.

Wyglądem mi się podoba, funkcjonalnie trochę słabo że ściąganiem i zamykaniem przed ciekawskimi.

Zdarzyło mi się parę razy pojechać do pracy na moto i zabrać ze sobą walizki z miernikami zamiast kufrów bocznych, dolna krawędź zapierała się o wystające elementy stelaża, górna trochę odstawała ale złapałem kufry trytytkami i gumami bagażowymi, siedziało to tak sztywno że przy byle przewrotce bankowo zostałyby na miejscu.

Offline Ezekiel

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Września 2020, 15:57:58 »
Zmieniłem moto. Stelaż i walizki zostały.
Jak by ktoś chciał to proszę napisać sms.
Co do ceny to się dogadamy.

500-452-250