Autor Wątek: Tiger 800 pierwsze duże moto  (Przeczytany 2953 razy)

Offline GabberPL

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XC/XCx
  • Miejscowość: Gdańsk
Tiger 800 pierwsze duże moto
« dnia: 15 Grudnia 2020, 00:22:07 »
Witam. Jestem na etapie robienia prawka, od dwóch lat latam na nakedzie 125 (MT125). Po obejrzeniu testów, poczytaniu, jestem zdecydowany na Tigera 800 jako najbardziej odpowiedniego dla mnie w kontekście zamierzonej eksploatacji. I tu pytanie do Was:
1. Czy jako pierwszy ADV i w ogóle 'duże' moto nada się to to dla świeżaka? Tutaj generalnie niezależnie od odpowiedzi - jestem i tak zdecydowany, więc pewnie niewiele opinii mnie zniechęci, ale i tak pytam :-).
2. Druga sprawa - zakup T800 - jestem w stanie wydać więcej $$$ żeby mieć doposażony, pewny sprzęt. Jak szukać, gdzie, czy są jakieś 100% pewni dealerzy czy pozostaje mi jeżdżenie po całej PL z mechanikiem i szukanie tego właściwego. Już ogarnąłem że sprowadzane to w dużej części ulepy powypadkowe i jest duże ryzyko, więc wolę coś naprawdę sprawdzonego, nawet jak mam zapłacić więcej. A może ktoś z Was będzie w najbliższych m-cach opychał swojego?

Offline Challenger

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Najpiękniejsza muzyka płynie z tłumika
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Wolverhampton
Odp: Tiger 800 pierwsze duże moto
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2020, 00:29:28 »
poszukaj na wyspie, tu jest tego od zarąbania i trafiają się niezłe sztuki.
Komar,ER5,LS650,DL650,TDM900,800XC,R1200GS TE

Offline Muscalero

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Szkieletczyzna
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2020, 05:51:33 »
Ad 1
Nada się.
Podobnie pojeździłem 125 tylko choperem, potem zmieniłem na YAMAHE 950 XVS, aż szwagier namówił mnie na turystyka. Popróbowałem na Suzuki DL 650 a wybór padł na TT XRx 800.
Też byłem (i pewnie dalej jestem  :D) świeżakiem, ale kilka super dalszych wyjazdów zaliczyłem i moto mnie nigdy nie zawiódł. Kultura pracy silnika (góra, zakręt w lewo pod górę, kolega wbija asa żeby jechać a ja płynnie na 2). Wyprzedzanie, mijam gościa w passerati na autostradzie on 130 i zaczyna specjalnie przyśpieszać - nie zabrakło mocy  :D
Inną sprawą jest czy chcesz bardziej ADV czy bardziej turystycznie.
Ad 2
Polecam - pewna maszyna, doposażony maksymalnie, brakuje mu może halogenów, żeby móc zjechać z asfaltu :D
You are not allowed to view links. Register or Login

Z doświadczenia wiem, że zanim zrobisz prawko, porozmawiasz jeszcze z kolegami to może się okazać, że wybierzesz co innego niż TT 800.
Powodzenia, warto rozmawiać, pytać no i jak by się dało to chwilę pojeździć.

Offline chudy1982

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Wasilków
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2020, 09:53:18 »
You are not allowed to view links. Register or Login
poszukaj na wyspie, tu jest tego od zarąbania i trafiają się niezłe sztuki.

Z UK to bym się wstrzymał obecnie bo nie jest jasna sytuacja z brexitem.

Offline hubertz

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2020, 19:45:35 »
Również jestem na etapie zakupu 800 i nie jest to wcale taka łatwa sztuka, jak ktoś kiedyś ładnie napisał " Anglicy to flejtuchy - nie dbają" motocykle od nich są zwykle niezbyt zadbane i nadmiernie przerdzewiałe... napewno jest to też wina klimatu jakby nie patrzeć. Z drugiej zaś strony - włochy... motocykle wyeksploatowane, że hej... bardzo dobrą decyzją będzie jeśli założysz nowy post w dziale - KUPIĘ i tam wypiszesz swoje potrzeby. Osobiście już bardzo chciałbym kupić tą 800 ALE nie mam jej gdzie trzymać i czekam na wiosnę bo miejsce w garażu się zwolni.
Powodzenia !!!

Offline GabberPL

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XC/XCx
  • Miejscowość: Gdańsk
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2020, 00:01:11 »
Co do stylu jazdy - chciałbym żeby mnie jak najmniej ograniczał - ale pewnie i tak to będzie 90% asfalt. Chociaż kto wie, w miarę upływu km i zdobywania exp pewnie te proporcje będą się zmieniać.
Co do sprowadzania, tak jak napisałem, jestem sceptyczny. Chyba wolałbym polską posalonówkę. Ciekawa ta od @Muscalero.
Z zakupem też wolałbym poczekać do wiosny, po zrobieniu prawka i sprzedaży mojej motorynki, ale pewnie rynek też będzie wtedy wysycony, ci co chcą sprzedać już swoje maszyny wystawili.

Na coś konkretnego zwracać uwagę przy wyborze T800? Może jakiś rocznik jest szczególnie polecany albo wręcz przeciwnie?

Offline andbold

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudnia 2020, 12:33:43 »
Ułatwisz sobie poszukiwania jak rozszerzysz je na podobne motocykle, np bmw f800gs, ewentulanie suzuki dl650. Szczególnie bmw jest udanym sprzętem. Cierpliwość tez pomoże, zimą ludzie mają dużo czasu do kombinowania i z nudów kupują, np okazje z salonów i nagle sprzedają swoje fajne sprzęty, obserwuj ogłoszenia na forach. Ciekawą opcją mogą być też sprzęty z pozycją za sterami jak adv ale bardziej szosowe, tracer 700 i 900, versys 650 i 1000. Na zjechanie na trawkę na brzeg rzeki czy przejazd drogą pożarową też dadzą radę.

Tiger 800 jest bardzo fajny, wcale nie odwodzę od tego wyboru, ale najlepiej jak pojezdzisz sobie testowkami i wyrobisz sobie opinię.