Autor Wątek: Brak ładowania..  (Przeczytany 4843 razy)

Offline Wojtalek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Niemożliwe nie istnieje ...
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Tychy
Brak ładowania..
« dnia: 13 Marca 2021, 10:22:15 »
Witam
pierwszym problemem po kupnie tigera to brak ładowania
aku nowy Exide ETZ 14 BS 11.2 Ah i 205 en ( AGM ) wiec chyba ok
przed odpaleniem na mierniku 12.7 po odpaleniu brak reakcji dalej tak samo
po dodaniu gazu tez nic sie nie zmienia..
i teraz pytanie czy regulator napiecia padł czy alternator w ogole nie daje ładowania ??
ktos miał taka przypadłość ? albo jak to najprościej sprawdzić ? wypiąc ta kostke z 3 zołtymi kablami
i tam pomierzyć ?? z gory dzieki za pomoc

Offline PETER

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: pruszków
Odp: Brak ładowania..
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2021, 10:29:34 »
3 zółte i sprawdzić czy nie ma przejścia a mase żarówka do żółtego i do plusa aku nie może się zapalić  to podstawa a dalei zobaczyny

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2021, 12:36:52 »
Przypadłość Triumpha  ;) Jeśli padł ci regulator to uzwojenie altka też już dostało. Pytanie tylko jak mocno. Łatwo to sprawdzisz jeśli masz trochę ochoty i zacięcia zdejmując kapę boczną. Jak obejrzysz altka z obu stron będą widoczne czarne przebarwienia przegrzanej izolacji miedzianego uzwojenia (oczywiście szczęśliwe trafy też się zdarzają i możliwe jest, że regulator nie zdąrzył przegotować altka :)).  Nawet jeśli po wymianie regulatora wróci ładowanie licz się z faktem, że nie znasz dnia ani godziny kiedy padnie alternator. Może też być tak, że przed tobą ktoś miał ten sam numer, wymienił tylko regulator i tym razem po latach użytkowania padł altek. Jak przemierzysz i ustalisz co padło zadzwoń (pod warunkiem, że masz regulator w wersji z kablami i dwoma kostkami 3 i 4 pinowymi, bo mam w fajnej cenie całe zestawy altek-regulator i będziesz miał wymieniając komplet odpowiadający za ładowanie spokój na lata. Jeśli masz nowszą wersję gdzie kostki wejściowe są wbudowane w alternatorze to niestety w tej chwili nie mam.

Offline Wojtalek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2021, 20:53:11 »
aha dzieki za odp. moze byc tak jak piszesz
moto jest z 2007 roku przywiezione z włoch
i nie wiem nic co było robione a co nie..
a jak to wychodzi cenowo za to i to ??

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2021, 09:51:55 »
Jak masz 2007 to na pewno masz regulator takiego typu jak Triumph 955i na przewodach. Co do cen jak będziesz faktycznie potrzebował to zadzwoń 600318175.

Offline długi

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • ***** *** czyli JEBAĆ PiS
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Lubin(zDolnyŚląsk)
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2021, 13:07:02 »
Poczytaj tematy na spokojnie,bo to wada fabryczna i jest na forum dużo na ten temat.Ogarniesz to sam za połowę ceny tego,co byś pochopnie kupił.Większość z nas przerabiała ten temat.
Punk,Rock,Sex i ....Motocykle...było:Jawa 350TS x 5->Yamaha XJ900->Suzuki RF900R->Yamaha Fazer600,Honda Transalp 600+Tiger 955i,obecnie Honda Transalp 600 + Honda CBR 1000f sc24

Offline tuzmen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warka
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2021, 14:45:52 »
Ostatnio mój kolega miał awarię ładowania w spint 1050 - przyczyna regulator (taki sam jak w tigerze) jest dość blisko silnika i nie ułatwia to jego chłodzenie.
Założyliśmy używkę ale od speeda po 2012r. taki mocno użebrowany z kostkami zamiast kabli. Zrobione 3tyskm i narazie działa. Ładuje pięknie

Offline chudy1982

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Wasilków
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2021, 15:12:31 »
W sprincie to jeszcze ma przepływ piwetrze pod owiewką, w Tigerze 955 to dopiero jet tragedia umieszczony. Koło akumulatora pod boczkiem. Za dużego przewiewu tam nie ma, raczej delikatna bryza znad morza :P
Mi się nie podobało w moim ładowanie, poszedł nowy stator, regulator (dzięki Odkrywca ;) ) oraz wywalone kostki stator - regulator - instalacja motoru i teraz mogę powiedzieć, że jest dobrze.

Offline Wojtalek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2021, 17:06:43 »
aha no wlasnie slyszalem ze to problem w tych modelach..
a trzeba sciagac bak itd zeby sie dostac do regulatora ? czy da sie go wykrecic bez problemu?
i pytanie czy jak nie mam ładowania to moto moze w czasie jazdy zgnosnoć ? czy poprostu po wyłaczeniu potem juz nie odpale ?

Offline PETER

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: pruszków
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2021, 19:24:52 »
pomyśl jak brak prądu to brak np iskry na świecach ,jak brak pradu to przestaje pracować pompa paliwa i cała elektronika sterująca silnikiem ,więc może przestać jechać ,a jak za mało pradu to podczas rozruchu będzie brakowało na resztę,tak jak ci pisałem to najprostsza metoda i nie trzeba wszystkiego rozbierać jak jestes zdolny manualnie to wtyczki rozepniesz bez rozbierania ,3 pinowa nie może miec przejścia na mase ,4 pinowa 2 na + aku bez załaczonej stacyjki 2 na minus tez sprawdzisz żarówka tu warto użyć jakiejś mocniejszej a po wyniakch bedziesz wiedział co rozbierać

pawel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2021, 19:36:54 »
Kiedyś jechałem Sprintem 1050 w którym padło ładowanie, najpierw zapalił się ABS, potem check, ładowanie, przestały działać kierunki az w końcu zdechł. Chwilę to trwało.

Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka

Offline Wojtalek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marca 2021, 13:27:01 »
ok dzieki za podpowiedzi
a wiec sprawdziłem miernikiem kostke z 3 zółtymi kablami od alternatora po rozpieciu z regulatora
i na wszystkich 3 kablach jest przejscie z masa... wiec co sprawa jasna ze alternetor do wymiany ??
a pytanie co z regulatorem napięcia ??

Offline chudy1982

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Wasilków
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2021, 15:56:22 »
Alternator do wymiany lub przewinięcia, ale osobiście bym wymieniał.
Co do regulatora - jest on bezpośrednio połączony z alternatorem i jeśli któreś szwankuje / smaży się to ma wpływ na drugie, więc jeśli nawet regulator wydaje się ok, to i tak "nie znacie dnia ani godziny" jak padnie.

Offline Wojtalek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Marca 2021, 20:23:15 »
dokladnie tak jak piszesz..
jestem po rozmowie i zamowieniu kpl czyli altek i regulator od Odkrywcy :)
przyjdzie to bede wymieniac i zobaczymy co bedzie dalej.

Offline oldi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • 4wheelerPL
  • Miejscowość: dolny śląsk
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Marca 2021, 20:43:50 »
ja bym regenerował(przewijał) zawsze na to będzie gwarancja,co do reszty to przede wszystkim poprawiłbym wszystkie połączenia kostki elektryczne(zaśniedziałe) bo to one dobijają regulator i altka do tego bypass na akumulator i dodatkowy bypass na masę i masz ładowanie na poziomie 14,5 volta
Jest TRANSALP XL600,BMW R1150GS,K750,SHLM17GAZELA,byłaYAMAHA TDM 900 ,Tiger955i