Autor Wątek: Osłona łańcucha  (Przeczytany 9672 razy)

marekm

• Gość
Odp: Osłona łańcucha
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sierpnia 2015, 15:57:37 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Widać, że na forum mamy dużo młodych miłośników Tigerków. Tym motorem z rozwiązaniem pełnej osłony był MZ ETZ 250/251. Oprócz czystości faktycznie chroniło łańcuch przed ubytkami smaru, który nie był tej lepkości/jakości co dziś, chronił świetnie przed zabrudzeniami a także kierownika i pasażera przed zabrudzeniem lub urazem. Super rozwiązanie, absolutnie bezawaryjne (miałem dwie E-tki zrobiłem nimi około 40-45.000km i zero awarii). Połączenie tamtego rozwiązania, dzisiejszych smarów i jakości łańcucha (tamte były prostej konstrukcji) i mielibyśmy napęd doskonały - ZERO ZABRUDZEŃ i żywotność myślę, że co najmniej podwójna czyli jakieś 60.000km. Po prostu bajka. Tylko jak producenci zarabiali by na nas, na częściach :( :( :(

Ten, jak piszesz napęd doskonały, mało nie kosztował mnie życia, kiedy na niemieckiej autostradzie zerwał się łańcuch, po czym zablokował tylne koło przy prędkości ok. 140 km/h. Wszystko przez tą piepszoną osłonę, w której sią zaklinował urwany łańcuch.  >:(

Jest powód dla którego świat nie kopiuje nrd'owskiej mysli technicznej  ::)

Offline Pedros

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Sierpnia 2015, 16:21:42 »

Ten, jak piszesz napęd doskonały, mało nie kosztował mnie życia, kiedy na niemieckiej autostradzie zerwał się łańcuch, po czym zablokował tylne koło przy prędkości ok. 140 km/h. Wszystko przez tą piepszoną osłonę, w której sią zaklinował urwany łańcuch.  >:(

Jest powód dla którego świat nie kopiuje nrd'owskiej mysli technicznej  ::)
[/quote]

Mam pytanie w związku z tym co piszesz : w Twoim moto była oryginalna niemiecka osłona , czy też może polski zamiennik?

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sierpnia 2015, 20:25:39 »
Pedros dotknąłeś sedna sprawy. O innych nie pisałem bo skoro e-tka i jej rozwiązanie nie sa dla wszystkich znane to co dopiero SHL czy Panonia, ale najważniejsze w tamtym rozwiązaniu była innowacyjność o której już napisałeś, rodzaj materiału, sposób montażu teleskopowy/harmonijka i.t.p.i zero problemów z łańcuchem. Czysto, estetycznie.

MaG800

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Marca 2016, 12:38:04 »
Marian czy twój patent z przedłużką pomaga ?
Może i ja bym się skusił i podjechał po kawałek twojego kątownika PCV

Dostatecznie już wkurzyło mnie chlapanie smarem z łańcucha po czym popadnie. Zanabyłem więc czarny kątownik z pcw, klej i przedłużyłem osłonę. Mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą nie rozumiem, czemu ta oryginalna osłona kończy się w połowie tylnej zębatki... Przecież tam łańcuch zmienia kierunek ruchu i oczywiste jest, że w tym miejscu najbardziej chlapie... Zostało mi jeszcze 80cm kątownika, jakby kto pytał ;) klej też będzie. Czas na testy.
Tak to wygląda,

Offline PETER

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: pruszków
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marca 2016, 15:20:16 »
może nie 800 bo 1050 ale tez mnie trochę irytowało chlapanie z łańcucha więc zakupiłem osłonę od jakieś hondy odciąłem końcówkę i przynitowałem do swojej jest znacząca poprawa

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Pedros

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Marca 2016, 22:04:21 »
To jest oczywiście indywidualna sprawa każdego ale wybaczcie panowie - naprawdę wolałbym wydać około 150 zł na akcesoryjną osłonę łańcucha gdyby mi aż tak przeszkadzała jej długość , niż tak sobie oszpecić moto.No ale jak wspomniałem - każdy ma co lubi  ^-^

Offline mops

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Rawicz
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Marca 2016, 09:38:44 »
Moto na centralkę, szmatka nasączona naftą, lub WD40, kilka ruchów i felga czysta. Psikam BelRay`em i nie ma jakiejś tragedii.

Ja rozumiem, że dla wielu moto to głównie walory użytkowe itd ale macie piękne motorki, a Wy do nich doklejacie jakieś płaskowniki? Profanacja ;-) Jeszcze kufry na trytytki i siodła owijać taśmą izolacyjną by sie nie wytarło ;-)
Jestem na INSTAGRAMIE ;-) You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ital

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Zielona Góra
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2016, 10:30:52 »
Psikam BelRay`em i nie ma jakiejś tragedii.

Potwierdzam, jak przeszedłem na ten smar problem brudzenia ramy, kufrów itd. zniknął..... :P
Triumph Tiger 1200 GT PRO Explorer
Gmole Triumph Kufry Lone Rider
Garmin ZUMO XT Skid Plate Triumph

Offline kinsol

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: W-wa
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lipca 2016, 20:57:22 »
odświeżę trochę temat i podpytam czy może ktoś kupował jakąś akcesoryjną osłonę?
Moja uległa uszkodzeniu i zastanawiam się na wariantem akcesoryjnym z aluminium np. SW lub standard tworzywo (może z modelu rocznik >2015 będzie pasowała, a jest chyba dłuższa)

Offline marian_kozaky

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Zjedz Snickersa, bo zaczynasz gwiazdorzyć.
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Lipca 2016, 09:53:30 »
MaG, jest zdecydowanie lepiej z tą przedłużką :)

Marian czy twój patent z przedłużką pomaga ?
Może i ja bym się skusił i podjechał po kawałek twojego kątownika PCV

Dostatecznie już wkurzyło mnie chlapanie smarem z łańcucha po czym popadnie. Zanabyłem więc czarny kątownik z pcw, klej i przedłużyłem osłonę. Mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą nie rozumiem, czemu ta oryginalna osłona kończy się w połowie tylnej zębatki... Przecież tam łańcuch zmienia kierunek ruchu i oczywiste jest, że w tym miejscu najbardziej chlapie... Zostało mi jeszcze 80cm kątownika, jakby kto pytał ;) klej też będzie. Czas na testy.
Tak to wygląda,

--------
Pozdrawiam
Bartek