Autor Wątek: Osłona łańcucha  (Przeczytany 9681 razy)

Offline marian_kozaky

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Zjedz Snickersa, bo zaczynasz gwiazdorzyć.
  • Miejscowość: Warszawa
Osłona łańcucha
« dnia: 21 Sierpnia 2015, 20:18:52 »
Dostatecznie już wkurzyło mnie chlapanie smarem z łańcucha po czym popadnie. Zanabyłem więc czarny kątownik z pcw, klej i przedłużyłem osłonę. Mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą nie rozumiem, czemu ta oryginalna osłona kończy się w połowie tylnej zębatki... Przecież tam łańcuch zmienia kierunek ruchu i oczywiste jest, że w tym miejscu najbardziej chlapie... Zostało mi jeszcze 80cm kątownika, jakby kto pytał ;) klej też będzie. Czas na testy.
Tak to wygląda,

You are not allowed to view links. Register or Login

--------
Pozdrawiam
Bartek

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Urodziłem się zmęczony żyję żeby odpocząć
  • Miejscowość: HoLLyCity
Odp: Osłona łańcucha
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2015, 21:24:53 »
Bo jest szansa że kupisz akcesoryjny.  >:(
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline marian_kozaky

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2015, 23:52:41 »
Nie jestem pewien, ale te akcesoryjne, które widziałem na allegro też dłuższe nie są. Poza tym może pięknie nie wygląda, ale nikt takiego nie ma ;) jak się sprawdzi to będzie frajda.
--------
Pozdrawiam
Bartek

Offline blacktiger

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2015, 05:30:50 »
Dostatecznie już wkurzyło mnie chlapanie smarem z łańcucha po czym popadnie. Zanabyłem więc czarny kątownik z pcw, klej i przedłużyłem osłonę. Mam nadzieję, że pomoże. Swoją drogą nie rozumiem, czemu ta oryginalna osłona kończy się w połowie tylnej zębatki... Przecież tam łańcuch zmienia kierunek ruchu i oczywiste jest, że w tym miejscu najbardziej chlapie... Zostało mi jeszcze 80cm kątownika, jakby kto pytał ;) klej też będzie. Czas na testy.
Tak to wygląda,

W nowych modelach 800 (xcx,XRT,XCA)jest juz to poprawione i osłona ma odpowiednią długość,wiec wyraźnie widać że się zorientowali że dali z tym ciała

Offline RoboBat

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Piła
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2015, 05:50:44 »
To nic nie da. Pomyśl jak dział siła odśrodkowa. Mylisz, że smar rzyga z łańcucha jak jest tylko w górnym położeniu? Tylko całkowite osłonięcie łańcucha ma sens. Swoją drogą, nie pamiętam już jaki, ale któryś z motorów z czasów mojej młodości (czyli jakieś 20 lat temu) miał takie rozwiązanie.

Offline marian_kozaky

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2015, 13:46:29 »
RoboBat, no właśnie nie chodzi o górne położenie, bo tam najmniej chlapie,  tam prawie nie działa siła odśrodkowa. Największa jest właśnie w miejscu,  gdzie łańcuch styka się z zębatką, bo tam jest ruch po okręgu. I właśnie tam osłona jest za krótka. 20 lat temu owszem stosowano pełną osłonę, ale nie miało to chronić przed chlapaniem, tylko miało zapewnić lepsze smarowanie. Kiedyś smary słabiej trzymały się łańcucha, nie było o-ringów, x-ringów itp.
--------
Pozdrawiam
Bartek

Offline wilczek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: YellowSubmarine
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpnia 2015, 19:19:59 »
Zaginaj, zaginaj :)
Jestem Dzieckiem Boga

Offline RoboBat

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Piła
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpnia 2015, 20:32:28 »
A teraz mamy XXI wiek, o-ringi, x-ringi, a nawet stringi, smary najnowszych generacji a łancuchy dalej brudzą jak brudziły. Mówię ci, dopóki nie osłonisz całej zębatki a najlepiej łańcucha to przedłużanie górnej osłony nie ma sensu. Zresztą sprawdź sam bo przecież inaczej się nie przekonasz.

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2015, 20:41:02 »
Widać, że na forum mamy dużo młodych miłośników Tigerków. Tym motorem z rozwiązaniem pełnej osłony był MZ ETZ 250/251. Oprócz czystości faktycznie chroniło łańcuch przed ubytkami smaru, który nie był tej lepkości/jakości co dziś, chronił świetnie przed zabrudzeniami a także kierownika i pasażera przed zabrudzeniem lub urazem. Super rozwiązanie, absolutnie bezawaryjne (miałem dwie E-tki zrobiłem nimi około 40-45.000km i zero awarii). Połączenie tamtego rozwiązania, dzisiejszych smarów i jakości łańcucha (tamte były prostej konstrukcji) i mielibyśmy napęd doskonały - ZERO ZABRUDZEŃ i żywotność myślę, że co najmniej podwójna czyli jakieś 60.000km. Po prostu bajka. Tylko jak producenci zarabiali by na nas, na częściach :( :( :(

Offline mario

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: kąty opolskie
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2015, 20:51:05 »
ODKRYWCA, a nie chciałbyś trzeciej E-tki ? ;) ;) W mojej stajni jeszcze stoi taka i się tylko kurz na niej zbiera,

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpnia 2015, 21:01:16 »
Mario myślisz, że to żart a trafiłeś w dychę. Myślę o kupnie takiej i kompletnej renowacji na oryginalnych częściach (na allegro i innych portalach co chwila ludzie czyszczą garaże z części i nie wiedzą jakie mają skarby) od ostatniej śrubki. Chciałbym zrobić to z synem, który przy okazji nauczyłby się mechaniki. Poza tym rozwiązania konstrukcyjne z tamtych lat są często tak prosto-zaskakująco-dobre, że aż dziw, że je porzucono a ja E-tke składam i rozkładam z zamkniętymi oczami więc syn może załapie bakcyla. Ile chcesz za nią, podeślij fotki i napisz coś więcej w jakim stanie jest, odpala, kompletna jeśli nie to co brakuje i.t.d.

Offline mario

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpnia 2015, 21:16:13 »
Moja MZ etz 250 rok 1989, wersja z tarczą chamulcową i dwoma zegarami, mam do niej jakąś przedziwną słabość, od paru lat chce sprzedać a jak odpale i słysze jej klang, to zmieniam zdanie, ale już se obiecałem że do końca tego roku znajde jej nowego właściciela. motocykl zarejestrowany i ubezpieczony do końca grudnia, na chodzie, ale w silniku trzeba będzie zdrowo pogrzebać , idealna do majsterkowania ojciec-syn :), nie pomyślałem że to na serio odbierzesz. fotki zrobie, ale w przyszły weekend, jutro możemy telefonicznie to omówić,  :)

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2015, 21:38:39 »
OK jak podeślesz fotki (tylko proszę takie z bliska bo jak widzę te w ofertach sprzedaży - panorama z daleka i.t.d to....) to pogadamy. Nie boje się roboty ale chcę wiedzieć na 100% ile tej roboty będzie :). Jak rozumiem dałoby się wolno dokulać  maszyną? Nie musiałbym organizować transportu.

Offline mario

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2015, 21:45:43 »
zrobie dobre fotki, i powiem ci o każdej wadzie i co do wymiany, nie szukam żyda, masz do mnie 400 km, zdecydowanie odradzam takiej trasy etka,

Offline Pedros

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:18:25 »
Widać, że na forum mamy dużo młodych miłośników Tigerków. Tym motorem z rozwiązaniem pełnej osłony był MZ ETZ 250/251.
To  prawda ale prawdą jest też , że było to w tamtych czasach dość powszechne stosowane rozwiązanie: pełną osłonę miały też np. czeskie Jawy , a także węgierska Panonia i wiele innych motocykli w tym polskie SHL , WSK 175.Innowacyjne  w przypadku ETZ było to , iż osłonę wykonano z tworzywa które w przypadku pęknięcia łańcucha rozpadało się , co miało zapobiec zaakleszczeniu zerwanego łańcucha w osłonie i zblokowanie tylnego koła , co mogło mieć bardzo przykre konsekwencje.