Autor Wątek: Obniżenie wyskości - jakim sposobem?  (Przeczytany 1704 razy)

Offline JanuszB

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Łańcut
Obniżenie wyskości - jakim sposobem?
« dnia: 21 Marca 2023, 11:40:52 »
Hej

Posiadam Tigera 1200 XRT z 2017 roku z TSAS. Mam 174 cm wzrostu, wiec nie za wiele. Siedząc na motocyklu opieram się połową stóp. Wiec do pełni szczęścia i komfortu pełnego brakuje jakieś 4cm. Pytanie? Można go jakoś obniżyć jeszcze o te 4cm?

Jak był taki wątek, to z góry przepraszam.

Pozdrawiam

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Obniżenie wyskości - jakim sposobem?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2023, 13:34:35 »
Sam mam ok. 172 cm i nie chciałem obniżać Tigera na zawieszeniu, dlatego oddałem siedzenie do przerobienia - zostało obniżone i bardziej wyprofilowane (teraz jest mniej "płaskie" z wierzchu). A żeby nie stracić na komforcie, to do środka poszedł żel  8)
Pozdrawiam,
Jacek

Offline JanuszB

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2023, 14:21:02 »
Dasz info gdzie oddałeś, ile to kosztowało i ile zyskałeś CM?

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2023, 15:31:22 »
Przerabiałem tutaj You are not allowed to view links. Register or Login

Ceny już niestety nie pamiętam, a co do rezultatu, to mogę powiedzieć, że teraz jestem w stanie pewnie się podeprzeć nogami  :) Może nie tak, że obie stopy na płasko stoją na ziemi, ale jest OK.

W każdym razie efekt jest lepszy, niż na oryginalnym obniżonym siedzeniu, bo ta przerobiona u góry jest węższa, czyli siedzę mniej okrakiem   ;)

Tylko pamiętaj, że obniżenie kanapy skutkuje przy okazji zwiększeniem ugięcia nóg w kolanach (siedzisz niżej, a podnózki zostają na tym samym poziomie), co nie wszystkim pasuje... Ja mam akcesoryjne podnóżki SW-Motech i one są ciut niżej niż fabryczne, ale po długiej jeździe mimo wszystko odczuwam pewien dyskomfort...

Innym sposobem obniżenia moto jest też wymiana kości i opuszczenie na lagach, ale to powoduje problemy z centralką i kosą. No i nie wiem, czy w wersji z TSAS jest to w ogóle możliwe... Tiger z roczników 2017-2021 był chyba dostępny w wersji z fabrycznie obniżonym zawieszeniem (low)...

P.S. Bo to, że siedzenie ma możliwość regulacji wysokości w kilku wariantach, to wiesz?
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2023, 15:41:55 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline JanuszB

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2023, 17:00:10 »

P.S. Bo to, że siedzenie ma możliwość regulacji wysokości w kilku wariantach, to wiesz?
You are not allowed to view links. Register or Login

Tak, wiem, dałem już na najniższe ... no i w sumie tak niecałe 3/4 stopy jednej i drugiej teraz, bardziej 1/2. No właśnie, jakbym mniej okrakiem siedział, to było by lepiej bo siedzenie jest właśnie faktycznie szerokie. Pojeżdżę i zobaczę czy jednak trzeba.

A nad tym przerobieniem siedzenia jeszcze pomyśle.

Dzięki za info.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2023, 21:39:04 »
Na Allegro/OLX można kupić oryginalne siedzenie do Tigera za jakieś grosze. Możesz sobie takie dokupić i je oddać do przeróbki - i będziesz miał dwa  ;)
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Przemszon

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Szczecinek
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2023, 08:58:51 »
jak Biblo sugeruje - to ja mam stare zwykle siedzenie z egzemplarza z 2013r. do ewentualnych przeróbek, tanio:D też chciałem kiedyś przerabiać ale wiedząc, że trochę to miało trwać nie chciałem zostawać bez siedzenia

a propos wzrostu to ja mam 170cm, jeździłem 2 lata, nic nie robiłem z wysokością. dyskomfort to czułem chyba tylko gdy miałem się wypchnać nogami do tyłu z parkingu na co też miałem sposoby, przy wsiadaniu pasażera też nie było problemu, pół stopy na ziemi wystarcza do utrzymywania równowagi. teraz już mam nieco wyższy inny motocykl i odnoszę wrażenie, że z czasem to wszystko jest kwestią przyzwyczajenia.

Offline slawekss

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcX
  • Miejscowość: Kwidzyn
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2024, 12:55:48 »
Cześć
Czy obniżyłeś moto ?  Są kości tak jak pisali wcześniej ale do tego trzeba skrócić wodzik od wahacza .  Można też kupić cały zestaw na You are not allowed to view links. Register or Login

ja chcę ogarnąć sam - nie wiem tylko o ile mm są wydłużone kości względem oryginału

Pzdr
Sławek

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Gostyń
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Września 2024, 21:01:34 »
Witam , żeby nie rozwijać nowego wątku zapytam tutaj. Otóż czy ktoś z kolegów posiadających nowe tigery po 2022 r. czyli TT1200 Rally Pro albo i posiadacze starszych modeli spotkał się ,lub sam przerabiał wysokość zawieszenia tak aby pasowało osobie niskiego wzrostu ok 175cm no i żeby to nie była jakaś lipna robota. Od razu nadmieniam że nie chodzi o mnie  ;D. Kumpel nagrzał się na takiego  i zwrócił się z zapytaniem do mnie a ja odwołuję się do szacownego grona posiadaczy TT z tym zapytaniem czy jest to w ogóle wykonalne. pozdrawiam .
----------------------------------------------------------------------
HONDA VARADERO 1000 / TRIUMPH TIGER EXPLORER 1200 /TRIUMPH TIGER 1200 XRT