Autor Wątek: Zmiana żarówek  (Przeczytany 15840 razy)

Offline Challenger

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Najpiękniejsza muzyka płynie z tłumika
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Wolverhampton
Odp: Zmiana żarówek
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Kwietnia 2017, 08:19:36 »
witam
przesiadłem sie z Vstroma i stwierdziłem ze światła są raczej marne, nie żeby tak zupełnie ale dl jest klasa sam dla siebie.
założyłem led h4 i jest lepiej ....duuuzo lepiej,tylko z mała wada,nie ma szczególnej różnicy miedzy low i high.

You are not allowed to view links. Register or Login

dlatego postanowiłem dołożyć halogeny dalekosiężne (drogowe) na gmolach.

i mysle ze to rozwiaze temat oswietlenia przedniego w tygrysie

Komar,ER5,LS650,DL650,TDM900,800XC,R1200GS TE

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Płock
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Kwietnia 2017, 08:09:55 »
Jak założysz te halogeny ledowe to daj znać jak się sprawują. Troszkę mały pobór mocy jak na 3200lm.

Offline DARKOM

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
    • fp X-MOTOTEAM, Team X-treme
  • Motocykl: 800 XC/XCx
  • Miejscowość: Iława
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Kwietnia 2017, 23:51:25 »
mi się spaliła H4  i chcę kupić Cool Blue Intense  z Osram'a. są z niebieskimi bańkami i tak się mienią w reflektorze, ale świecą białym światłem +20% na ulicę z siłą do około 4200 kelvina. pytanie tylko, czy nie oślepiają innych kierowców, bo miałem tak kiedyś w innym motocyklu z Phillips Blue i dosyć grzał mi się wtedy reflektor.miał ktoś styczność ?

mam te same OSRAMY i są super, mega jasne i biało światło  o/"
Team Xtreme - symulator wheeli
KTM 1050 - TIGER 800 XC- KAWASAKI 636R - SUZUKI DL 650 - YAMAHA TDM 850

Offline marek_w

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Olsztyn
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Kwietnia 2017, 10:28:26 »
Całego wątku nie śledziłem ale ostatnio w motocyklu był test żarówek o najlepiej wypadły Philipsa

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Offline Challenger

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Września 2017, 01:08:44 »
Jak założysz te halogeny ledowe to daj znać jak się sprawują. Troszkę mały pobór mocy jak na 3200lm.
Założyłem i podłączyłem

co prawda niezależnie ,ale to dlatego ze wymieniłem na inny model żarówki w głównych lampionach i problem z niezauważalności zmiany świateł przestał istnieć.

I teraz posiadam dodatkowe lampy doswietlajace ;)

« Ostatnia zmiana: 01 Września 2017, 01:16:59 wysłana przez Challenger »

Offline jazda na kuli

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • tiger 800 xf
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: pszczyna
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Września 2017, 06:56:40 »
mi się spaliła H4  i chcę kupić Cool Blue Intense  z Osram'a. są z niebieskimi bańkami i tak się mienią w reflektorze, ale świecą białym światłem +20% na ulicę z siłą do około 4200 kelvina. pytanie tylko, czy nie oślepiają innych kierowców, bo miałem tak kiedyś w innym motocyklu z Phillips Blue i dosyć grzał mi się wtedy reflektor.miał ktoś styczność ?

Ja mam te Osramy lampy trochę bardziej się grzeje ale tragedii nie ma, przejezdziłem tak ponad sezon. Nie oslepiam nikogo, nawet z włączonym halogenami,  przynajmniej mi nie migają;)
jazda na kuli

Offline Trixi

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: Poznań
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Września 2017, 10:12:15 »
Witaj, ja założyłem Żarówka Led H4 4000 LM CSP do motocykla Ultraleds.pl i jest ok.

Offline Pawelrider

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Rokietnica k. Poznania
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Marca 2018, 11:54:44 »
Cześć.
Tak sobie czytam te wątki związane z wymianą żarówek w 800XC.... szczerze mówiąc już zgłupiałem i mam 3 pytania:

1. Jakie żarówki LED założyć do głównych lamp? Pojawiają się różne propozycje, ale najwięcej  jest NIGHTEYE 8000LM H4 HB2 9003 LED. Ktoś ma przetestowane to ustrojstwo? Można kupować?

2. Czy można zmienić żarówki na LEDowe w bocznych oryginalnych Light barach? W nowych modelach są LEDowe ale ja mam moto z 2012r  i mam jeszcze klasyczne.

3. Chciałbym sobie dodatkowo na gmole założyć coś takiego: You are not allowed to view links. Register or Login  Warto to kupić? Ktoś to używa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Honda Varadero XL 1000 V, GS 1200 i teraz mały Tygrys. Co dalej? Któż to wie....

Offline CINU

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Kętrzyn
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Marca 2018, 12:46:55 »
Cześć.
Tak sobie czytam te wątki związane z wymianą żarówek w 800XC.... szczerze mówiąc już zgłupiałem i mam 3 pytania:

1. Jakie żarówki LED założyć do głównych lamp? Pojawiają się różne propozycje, ale najwięcej  jest NIGHTEYE 8000LM H4 HB2 9003 LED. Ktoś ma przetestowane to ustrojstwo? Można kupować?

2. Czy można zmienić żarówki na LEDowe w bocznych oryginalnych Light barach? W nowych modelach są LEDowe ale ja mam moto z 2012r  i mam jeszcze klasyczne.

3. Chciałbym sobie dodatkowo na gmole założyć coś takiego: You are not allowed to view links. Register or Login  Warto to kupić? Ktoś to używa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1. NIGHTEYE mam założone u siebie. Jakość oświetlenia poprawiła się bardzo. Tutaj masz więcej na temat: You are not allowed to view links. Register or Login

3. Używam coś takiego. Nie mają dużego zasięgu, używam ich w dzień żeby być lepiej widocznym. Po zmroku ładnie doświetlają dosyć szeroko obszar przed motocyklem.

Offline Pawelrider

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Marca 2018, 13:13:22 »
1. NIGHTEYE mam założone u siebie. Jakość oświetlenia poprawiła się bardzo. Tutaj masz więcej na temat: You are not allowed to view links. Register or Login
- ale czy będą pasować do 800XC?

3. Używam coś takiego. Nie mają dużego zasięgu, używam ich w dzień żeby być lepiej widocznym. Po zmroku ładnie doświetlają dosyć szeroko obszar przed motocyklem.
- no właśnie o taką "funkcję" mi chodziło. Masz do nich osobny włącznik? Bo ja myślałem, żeby je podpiąć pod włącznik dodatkowych bocznych halogenów, które mam w moto, tak aby włączały się razem wszystkie 4 szt.
Honda Varadero XL 1000 V, GS 1200 i teraz mały Tygrys. Co dalej? Któż to wie....

Offline CINU

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Kętrzyn
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Marca 2018, 13:48:32 »
Z tego co się orientuję to w 800 są żarówki H4, więc jeżeli kupisz taki zamiennik to powinien pasować. Jeżeli jednak są inne, to zobacz jakie i kup odpowiednie. NIGHTEYE są dostępne zamienniki większości standardowych żarówek. O ile dobrze pamiętam to w aukcjach na Aliexpres są podane wszystkie potrzebne wymiary więc dla pewności możesz to sprawdzić. Znam jeden przypadek gdzie NIGHTEYE -H1 nie zmieściła się w soczewkę w AUDI.
Jeżeli chodzi o doświetlacze to mam oddzielny włącznik.

Offline Pawelrider

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Marca 2018, 14:17:42 »
Z tego co się orientuję to w 800 są żarówki H4, więc jeżeli kupisz taki zamiennik to powinien pasować. Jeżeli jednak są inne, to zobacz jakie i kup odpowiednie. NIGHTEYE są dostępne zamienniki większości standardowych żarówek. O ile dobrze pamiętam to w aukcjach na Aliexpres są podane wszystkie potrzebne wymiary więc dla pewności możesz to sprawdzić. Znam jeden przypadek gdzie NIGHTEYE -H1 nie zmieściła się w soczewkę w AUDI.

Dzięki CINU za info. Widzę wyżej w tym poście, że CHALLENGER zamontował w 800-tce takie żarówki i podaje link do "Alisrali", więc skoro u niego pasuje to u mnie też musi.

Offline Challenger

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Kwietnia 2018, 10:31:10 »

Już podpowiadam, do audi można założyć H7 z adapterem dostępnym osobno.
Do TT 800/1200 zakładamy w 10 minut plug  and play.
Mówię oczywiście o ledach.

Offline goncior

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Desert
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Kwietnia 2018, 18:02:11 »
Nie martwi Was brak homologacji dla żarówek LED do reflektorów pojazdów 4 i 2 kołowych ?

W przypadku wypadku ubezpieczyciel napewno wykorzysta to żeby nie wypłacić odszkodowania. Już gdzieś czytałem o takim przypadku.  Brak homologacji to wbrew pozorom bardzo ważna rzecz.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu - my żujemy pszczoły 😈

Offline Challenger

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Kwietnia 2018, 03:12:15 »
Nie martwi Was brak homologacji dla żarówek LED do reflektorów pojazdów 4 i 2 kołowych ?

W przypadku wypadku ubezpieczyciel napewno wykorzysta to żeby nie wypłacić odszkodowania. Już gdzieś czytałem o takim przypadku.  Brak homologacji to wbrew pozorom bardzo ważna rzecz.

Niewątpliwie masz rację, brak homologacji jest czynnikiem nieco rzucajacym cień na te źródła światła
Ale moje świecą tak jasno że dają sobie z nim radę.
A tak poważnie są przedewszystkim dwie korzyści z żarówek LED
Widzisz
Jesteś widziany
I one mnie rozpraszają wszelkie wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2018, 03:23:58 wysłana przez Challenger »