Autor Wątek: Jakie opony polecacie?  (Przeczytany 84523 razy)

Offline lukiies

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: warszawa
Odp: Jakie opony poecacie?
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Marca 2017, 11:02:06 »
pirelli scorpion kumpel ma i chwali
... ale Panowie - ponieważ w sumie kolejne motocykle kupując miałem na metzellerach tourance i w sumie nigdy nie miałem im czego zarzucić, to kiedy sam zmieniałem to też brałem kolejne ich wersje

zjeździłem jedynki (czyli tourance) - najbardziej terenowe, miałem tourance EXP (na explorerze), alpy zjeździłem na tourance NEXT (najnowsza wersja dwumieszankowa)
jeżdżę C A Ł Y  sezon i bywają tylko dni, kiedy biorę auto zamiast motura bo np. śnieżyca itp.. - zwyczajnie samobójstwo w oczach na własne życzenie bo po lodzie jeździć się nie da bezpiecznie;   alpy zjeżdżone,  trochę szutrów (ale bardzo mało - nie mam umiejętności jeszcze to tutaj się absolutnie nie mogę wypowiedzieć)
natomiast dokładnie każde warunki na asfalcie przejeździłem na różnych metzellerach i..

i muszę przyznać, że nadal nie mogę im nic zarzucić, bo zawsze trzymają jak należy - jak puszczą bo ślisko, piach itp w zakręcie, to potem znowu łapią (to ważne), nawet na dobrym minusie trzymają nieźle - słabiej, ale też da się skutecznie jeździć..

no nie mogę się w związku z tym nie wypowiedzieć i nie zachwalić tych opon - wg mnie są to bardzo, bardzo dobre gumy

aha - no i taka w sumie ważna sprawa dla adventure: przebieg w moich jest na dzień dzisiejszy 27000 km i uwaga: NIE JEST TO KONIEC , bo zostało jeszcze parę tysi spokojnie wg znaczników zużycia..

i naprawdę NIE ZNAM żadnej opony, która dostarcza te wszystkie wymienione argumenty jednocześnie
zmuszony jestem wyznać prawdę i polecić
:)

ps. @Janusz - który zna się na jeżdżeniu zmieniał na inne i w sumie fajnie jakby się mógł wypowiedzieć tutaj - jakie są praktyczne różnice ?

Offline Wojt

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • wheels must spin baby!
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Kraków
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Czerwca 2017, 16:33:38 »
Moim Tourance EXP wystarczyło 5 tyś km do wyząbkowania, ale obstawiam, że to przez duże obciążenie. Byliśmy mocno dopakowani, wyszło coś ~460 kg całości.

Kobrzak

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Listopada 2017, 17:12:59 »
Słuchajcie, namierzyłem ostatnio całkiem fajne oponki. Szukałem czegoś a'la k60 scouty, z tym żeby były lepsze na mokrym i cichsze. No i znalazłem. MotoZ Tractionator GPS.

U nas to rzadkość, ale rozmiar wręcz idealny. Słyszeliście może coś o nich? Czytałem na zagranicznych forach i bardzo zadowoleni użytkownicy z nich.

You are not allowed to view links. Register or Login

Zakładam je w przyszłym tygodniu, jeśli ktoś jest ciekawy to mogę zdać relacje. Niestety doświadczenia nie mam i raczej zbyt merytorycznie nie będzie.

Offline ital

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Zielona Góra
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Listopada 2017, 19:08:24 »
To bardzo dobra (jak wynika z opisów na zagranicznych forach) opona, podobno przebiegi nawet większe niż K60
bardzo jestem ciekawy jak Ci się sprawdzi..... dawaj znaki dymne o/^
Triumph Tiger 1200 GT PRO Explorer
Gmole Triumph Kufry Lone Rider
Garmin ZUMO XT Skid Plate Triumph

Offline Predi

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • DL650 T/Ex-Xc
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Pniewy WLKP
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Listopada 2017, 17:26:00 »
Moim Tourance EXP wystarczyło 5 tyś km do wyząbkowania, ale obstawiam, że to przez duże obciążenie. Byliśmy mocno dopakowani, wyszło coś ~460 kg całości.
ogólnie to wynik słaby, ale te opony same w sobie są słabe. Ja zrobiłem coś około 10tys. i poszły na pachołki  :)
jeżdżę na Next-ach i powiem, że to dość fajne kapcie

Kobrzak

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Listopada 2017, 14:58:53 »
Taka ciekawostka:

Motoz tractionator gps na tył sa dwukierunkowe.
W jedną stronę mamy opcje asfalt w drugą offroad.

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam

Offline Krzychu

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Wołomin
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Listopada 2017, 18:01:30 »
kto i po co to wymyśla? Czekam na kurtkę adv a jak przelozysz na lewa stronę to masz marynarkę jednorzędową  o/"
Krzychu

Offline ital

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Zielona Góra
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Listopada 2017, 19:32:40 »
Taka ciekawostka:

Motoz tractionator gps na tył sa dwukierunkowe.
W jedną stronę mamy opcje asfalt w drugą offroad.

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam
Masz już jakieś wrażenia z jazdy czy tylko założyłeś i położyłeś Tygrysa spać??
Triumph Tiger 1200 GT PRO Explorer
Gmole Triumph Kufry Lone Rider
Garmin ZUMO XT Skid Plate Triumph

Kobrzak

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Listopada 2017, 20:10:51 »
 Jeszcze nic. Obecnie walczy mój mechanik z alternatorem, bo od hondy vfr750 nie pasuje.

Offline HOMZIK

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer XR
  • Miejscowość: ELBLĄG- GDAŃSK
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Listopada 2017, 23:23:59 »
Kiedyś latałem na trampku - i nie dam na niego powiedzieć ani jednego złego słowa, bo to świetny motocykl jest i tyle. Świetne było np. to, że można było nie zwalniając 100-wką przelecieć przez 'śpiącego policjanta' nawet nie podnosząc tyłka z siedzenia. Tylko, że trochę brakuje mocy po paru sezonach - stąd go w końcu zmieniłem.
Szukając sprzętu zrobiłem sobie listę motocykli spośród których zamierzam wybierać i po prostu je objeździłem przez parę miesięcy. Dodam od razu, że explorera na liście nie było - zdarzył się przez przypadek, podobnie jak duży gs.
Mogę empirycznie jednoznacznie stwierdzić, że moje wyobrażenia o poszczególnych motocyklach różniły się kosmicznie przed i po jeździe na każdym. Właściwie nie zdarzył się nawet jeden przypadek, żebym trafił idealnie praktyką z oczekiwaniami.
Na Explorera wlazłem, ponieważ dotarło w pewnym momencie do mnie, że nie chcę jeździć ani na turystyku ani na sporcie tym bardziej - tylko na czymś co ma wysokie zawieszenie i nawet wysoko umieszczony środek ciężkości jest przeze mnie porządany. Tu pewnie się od razu zastanawiacie co ja plotę, ale tak - wysokie zawieszenie i środek ciężkości wymaga innych i wg mnie większych umiejętności niż jazda czymś niższym. Za to latanie explorerem po zakrętach z pozamykanymi oponami jest czymś, co dostarcza w związku z tym naprawdę wielkiej satysfakcji - większej niż w kiedy jeździłem na firestormie (supersport).
Wg mnie to po prostu osobna kategoria jeżdżenia motocyklami - z pewnością inna niż chopperowanie co oczywiste, ale też zupełnie inna niż jazda na naked'ach czy sportach. Mimo, że wszystkie te sprzęty latają po asfaltach.
Uwielbiam explorera za to, że można nim w miarę komfortowo latać po naprawdę dziurawych drogach, że można nie zwalniać kładąc się na zakrętach nawet na dziurawych drogach, za to że kiedy mam taki humor i chcę jechać sobie całkowicie zgodnie z przepisami - to pozycja jest wygodna, silnik ma wspaniałą charakterystykę na niskich obrotach i sprawia to taką samą frajdę jak wykorzystywanie (tam gdzie można) obrotów między 5-10 tys.
Za to, że jadąc z pasażerką czy objuczony kuframi i dodatkową rolką - prawie kompletnie nie wpływa to na przyspieszenie i manewrów nie trzeba planować inaczej niż jadąc samemu bez bagażów - a także za to, że niezależnie od sposobu siedzenia pasażerki i jej mniej lub bardziej błędnego wychylania się na boki - prawie kompletnie nie wymaga to reakcji kierownika na tym krążowniku..

Ogólnie za to, że łączy możliwości tzw. turystycznego enduro z właściwościami supersportów zarówno na prostej jak i na alpejskich winklach i że umożliwia wygodną jazdę i przy spokojnej i przy wariackiej jeździe (kiedy akurat zdarza się okazja) - przez cały czas czerpiąc frajdę z samej jazdy.

Wrzucając na niego offowe opony niby można w sumie przejeździć nim w tereny daleko od asfaltów. Wymaga to jednak wg mnie absolutnie kosmicznych umiejętności i dodatkowo wielkiej wiedzy praktycznej dotyczącej tego konkretnego motocykla. Szczerze podziwiam ludzi, którzy umieją posługiwać się tą bestią w terenie. Ja raczej traktuję takie jego możliwości trochę hipotetycznie i raczej aby spokojnie przejeżdżać jakieś szutrowe odcinki typu albania, gruzja - pięknych miejsc jest jeszcze sporo do zwiedzenia, a najfajniejsze są tam, gdzie jeszcze nie pobudowali jeszcze dróg i hoteli.

Sam explorer moim zdaniem nie nadaje się do prawdziwych jazd terenowych, głownie bo jest dużo za ciężki, ma zbyt wysoki środek ciężkości i z racji posiadania wału kardana - ma na niskich obrotach nieprecyzyjny napęd (każdy wał z definicji posiada luzy a to do precyzyjnych manewrów terenowych jest bardzo mało fajne).
      JA TU NIE MAM NIC DO DODANIA. Mam pierdolca na punkcie dużego KOTA. A opony? Co sezon inne i jedyne co to ANAKE 3 w 800 XC mi wyły jak opony w ciezarowkach.  Pirelli scorpion trail moim zdaniem na razie najlepsze. W obecnym, nowym 1200 nie wiem co tam siedzi, zrobiłem dopiero 805 kilometrów i odstawilem na pierwszy przegląd.
TRIUMPH EXPLORER 1200 XRi  ( Indyvidual)

Offline CINU

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Kętrzyn
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Stycznia 2018, 18:16:41 »
Ma ktoś może jakieś doświadczenia z DUNLOP TRAILSMART? W testach wypadają całkiem dobrze, ale mało jest opinii użytkowników.

Marttino

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Stycznia 2018, 19:02:25 »
 Te opony są następcą trailmaxa tr91
Trailmaxa mam na przodzie i jestem zadowolony jeśli chodzi o asfalt i podczas deszczu też się sprawdzają, offem nie jeżdżę , mało się zużywa  śmiało bym je polecił

Offline pawel

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Wrocław
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Stycznia 2018, 14:30:04 »
Jezdzi ktoś z Was na Michelin ANAKEE WILD?

Szukam informacji na temat.

Happiness is a way of travel not a destination ...

Offline PETER

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: pruszków
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Marca 2018, 11:54:13 »
rożne opinie o oponach jak wielu użytkowników tak wiele opini miałem zakupić dunlopa a padło na bridgestone A41 poprzednie wing 502 sprawowały sie  dobrze a nawet bardzo dobrze zrobiły 22 t ,km więc wynik jak dla mnie bardzo dobry zobaczymy co pokażą A41 u mnie 90 % to asfalt więc nie potrzebuje jakiś bardzo off

Offline abdul25

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: Wadowice
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Marca 2018, 20:10:37 »
No dobra a jeździ /jeździł   ktoś może na pirelli scorpion rally STR  ?  Pojawiła się jeszcze taka nowość jak Metzeler Karoo Street . Myślę że jak ktoś tylko   " liże " od czasu   do czasu szutrów lub błocka to może być jakaś alternatywa  ...