Autor Wątek: Poprawa zawieszenia  (Przeczytany 9527 razy)

Offline kolalysy

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: wwa
Odp: Poprawa zawieszenia
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipca 2018, 13:09:21 »
Może komuś się przyda. Zamontowałem z tyłu w moim Tiger 800 xrx tylk shock firmy Hyper Pro z regulacją hydrauliczną twardości i regulacją rebound.  Poprawa jest znaczna, tzn. zdecydowanie fajniej działa zarówno na drodze jak i w terenie. Jest regulacja tłumienia więc można sobie ustawić. Super sprawa także i to, że regulacja twardości jest na kabelku więc można uwardzać w czasie jazdy. Koszt ok 2500 zł. 

Offline soql

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Cieszyn
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipca 2018, 18:47:13 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad poprawą pracy zawieszeń. Zwłaszcza przedniego. Może ktoś z was przerabiał coś takiego?
Rozmawiałem z gościem, który całkiem sensownie i logicznie się wypowiadał. Mam dostać w styczniu finalną propozycję cenową.
Zamontowałem u siebie niemal identyczny zestaw tego producenta, z tym że do TT 1050 więc nieco inna specyfika. W stosunku do oryginału znacząca poprawa, powiedziałbym, w precyzji i lekkości prowadzenia. Na oryginale przód był tragiczny, po nierównościach skakałem jak balon, szczególnie na zakrętach i to niezbyt ostrych miałem wrażenie, że zaraz mnie wywali z drogi. Po wymianie na Hyperpro znacząca poprawa. Może nie jakaś totalna przepaść ale odczuwalna różnica in + jest na pewno a jadąc z pasażerem jest jeszcze większa poprawa. Nie wiem czy tak jest zawsze u tego producenta, ale ja zamawiając zestaw podawałem szczegółowe dane co do wagi mojej, pasażera, ile procentowo jeżdżę sam ile we dwoje, ile po dobrej nawierzchni ile po kiepskiej itp, tak że można powiedzieć, amor szyty na miarę :).
Reasumując, moim zdaniem warto.     

Offline kolalysy

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lipca 2018, 10:54:30 »
Mam takie same odczucia, na pewno warto aczkolwiek kwestia ceny. Różnica nie jest jakaś porażająca ale zdecydowanie odczuwalna.

marys888

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Października 2018, 21:35:52 »
Kupiłem niedawno wersję XC. Niestety wydaje mi się że za bardzo nurkuje podczas hamowania.
Czy wymiana oleju na inny mogłaby pomóc w tym przypadku?

Offline kolalysy

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maja 2019, 15:26:39 »
Z perspektywy czasu stwierdzam, że modyfikacja zawieszenia aby była skuteczna to musi być zmienione wnętrze, same spreżyny nie zmienią przecież zbytnio charakterystyki. Pozostają kwestie przeływu oleju tj. regulacji tłumienia odbicia, dobicia.

Cartridge Andreani - istotna poprawa w stosunku do fabrycznego zawieszenia w Tiger 800 XRX (powiedziałbym że bez standardowe  zawieszenie niebezpieczne, co zresztą jest zgodne z wypowiedziamiu na forum w UK).

Najlepsze jest to, ze ustawiasz pod siebie i swój styl jazdy.

Offline IgorMON69

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Piła
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Listopada 2020, 11:17:12 »
Witam wszystkich. Czy ma ktoś widzę jak będa pracowały progresywne sprężyny w Tiger 800 xc z olejem 7.5 ? Rozumiem że są to sprężyny dedykowane na szosę a jakie są efekty w terenie? Chce aby przód tak nie skakał po dziurach tylko wybierał bardziej .

Offline Jarczoq

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 885
  • Miejscowość: Poznań
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Listopada 2020, 20:13:25 »
Kupiłem niedawno wersję XC. Niestety wydaje mi się że za bardzo nurkuje podczas hamowania.
Czy wymiana oleju na inny mogłaby pomóc w tym przypadku?
Jak zostało już wcześnie napisane, aby zawiasy działały dobrze musi być spełnionych kilka parametrów. Sam olej oczywiście coś daje, ale SAG i ilość też są ważne. Po za tym, SAE(dajmy na to)10 jednego producenta nie jest tym samym, co innego (mam długą bazę kart technicznych olejów Fork) i sama lepkość w niskiej (40*C) temperaturze nie wyczerpuje tematu lepkości, bo widelec, a jeszcze bardziej tylny amortyzator w czasie jazdy (szczególnie w terenie i szczególnie względem temp. zewnętrznej) potrafi drastycznie zmienić pompowalność i przez to resztę parametrów. Jak już zauważono znaczenie mają : waga i podłoże, wiec możesz sobie zmienić olej, ale żeby miało to sens należy wyregulować również tył. Jak ktoś zaczyna więcej wymagać, temat niestety nie jest łatwy, nawet, jak ma się praktykę. Ja ostatnio (dla przykładu) jednemu klientowi parę razy zmieniałem poziom oleju po wymianie sprężyn. Tyle, że to bardziej zaawansowany jeździec. Reasumując - można poprawić pracę zawieszenia poprzez wymianę jednego elementu, tyle, że trzeba to robić kompleksowo.
... szukam drogi, gdzie pierdolą nakazy i zakazy ...