Autor Wątek: Co to za wtyk ? Purge Valve  (Przeczytany 1449 razy)

Offline Worgojt

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: Skwierzyna
Co to za wtyk ? Purge Valve
« dnia: 31 Grudnia 2019, 08:48:19 »
Witam.
W związku z faktem że Tigera posiadam od niedawna, a zagarażowałem go w piwnicy i mam ciepło ;D , z każdym dniem staram się go lepiej poznać. Wczoraj pod wpływem forum i jednego z tematów, postanowiłem odnaleźć bezpiecznik główny, nie sprawiło to wielkich problemów, jednakże nie da się ukryć że jest zainstalowany w dość idiotycznym miejscu, Jednakże nie to jest tematem tego wątku.
Po wyciągnięciu komputera, przy głównej wiązce, za wlotem powietrza do komory filtra, oczom mym ukazały się dwie wtyczki. Jedna do zasilania urządzeń akcesoryjnych i druga wtyczka niezidentyfikowana dla mnie.
Może ktoś z kolegów wie i podpowie do czego ona służy.
Wtyk do niczego nie jest podpięty, wobec powyższego nie jest wykorzystywany w mojej wersji.
Interesuje mnie jakie jest jej przeznaczenie, ewentualnie jakie są możliwości wykorzystania jej w przyszłości.
Dotyczy Tiger 800 - 2014

Poniżej foto
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2020, 19:26:58 wysłana przez Worgojt »

Offline Worgojt

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: Skwierzyna
Odp: Co to za wtyk ? Purge Valve
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2020, 19:40:53 »
Witam.
Po szczegółowej analizie schematu, serwisówki i empirycznych działań przy kotku, udało mi się ustalić co to jest za wtyk.
Więc myślę sobie (czasami się zdarza), podzielę się moim odkryciem.
W tą wtyczkę wpinany jest zawór odpowietrzania zbiornika (Purge Valve)
Z tego co udało mi się ustalić nie występował Tigerach 800 w rocznikach do 2016 w wersji europejskiej, co zaskakujące od samego początku w wersji na stany. Montowany jest w celu spełnienia coraz wyższych parametrów ekologicznych.
Pozdrawiam w Nowym Roku y

Offline canonier450

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Poznań
Odp: Co to za wtyk ? Purge Valve
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2020, 13:17:51 »
 D_o