Autor Wątek: Jazda testowa sprzedawanym motocyklem.  (Przeczytany 5516 razy)

MaG800

• Gość
Jazda testowa sprzedawanym motocyklem.
« dnia: 04 Czerwca 2015, 15:49:48 »
Cześć
mam sprawę.
Będę sprzedawał motocykl Taty (Yamaha XVZ 1300 Ventura).
Chcę mu pomóc, a robię to pierwszy raz  ::).

Nasuwają mi się pytania:
1. Czy sprzedawać tylko przez internet (cena kup teraz, czy licytacja),
czy wstawić go gdzieś do komisu w okolicach warszawy (GDZIE) ?
2. Zastanawiam się jak to jest z jazdą testową przez potencjalnego kupca. Macie jakiś sensowny druk oświadczenia.
Jak wy to robiliście do tej pory ?
3. Motocykl jest u mnie, a tato mieszka gdzie indziej. Czy może mi wystawić jakieś upoważnienie do sprzedaży?

Człowiek chce zrobić coś pożytecznego, a tu tyle płotków po drodze.  C:-)
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline fata

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • Przystań Warszawa
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Jazda testowa sprzedawanym motocyklem.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2015, 16:02:50 »
Jazda testowa:
Napiszę z drugiej strony - niedawno kupowałem swoje tygrysa.
Nie wyrażam sobie, żeby kupić moto bez jeżdżenia na nim.
Ale podejścia są skrajnie różne - od mowy nie ma, poprzez zostaw kasę w zastaw, po - nie ma problemu.
Z jedne strony istniej ryzyko, że człowiek wsiądzie i zwieje. Z drugiej - jak zostawia swoje moto lub samochód pod zastaw, to chyba bez przesady.

Offline wilczek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: YellowSubmarine
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2015, 19:11:34 »
Szczegolnie gdy uszkodzi moto, to rzeczywiscie wszystko jedno. Formalnie - użyczenie, a że się uszkodził... Cóż pech właściciela :))) wysiądzie w swoje auto ( zawsze moze tez przyjechac padłem za tysiaka i nie wsiąść ) i pojedzie , a właściciel zostanie z problemem....
Jestem Dzieckiem Boga

Offline souler

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Triumph Tiger 955i 2001
  • Miejscowość: Kraków
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2015, 19:43:25 »
Jeżeli jazda testowa to wyłącznie po zostawieniu kasy za moto. Kupowałem i sprzedawałem motocykl wiele razy, i ZAWSZE najpierw kasa, potem jazda. Jak gość nie ma kasy to znaczy, że nie przyjechał kupić, a jak chce się przysiąść przed kupnem to nie widzi problemu.

Offline blacktiger

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2015, 22:20:51 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jeżeli jazda testowa to wyłącznie po zostawieniu kasy za moto. Kupowałem i sprzedawałem motocykl wiele razy, i ZAWSZE najpierw kasa, potem jazda. Jak gość nie ma kasy to znaczy, że nie przyjechał kupić, a jak chce się przysiąść przed kupnem to nie widzi problemu.

Fajnie radzisz Souler ale zapomniałeś o przypadku jak ktoś moto bierze na kredyt i wtedy nie ma kasy bo dopiero kasa będzie od banku.Miałem taki przypadek, więc sprawa z tą kasą nie jest zawsze  taka prosta.

Offline souler

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2015, 07:30:28 »

Fajnie radzisz Souler ale zapomniałeś o przypadku jak ktoś moto bierze na kredyt i wtedy nie ma kasy bo dopiero kasa będzie od banku.Miałem taki przypadek, więc sprawa z tą kasą nie jest zawsze  taka prosta.

No dobra, tylko jak ktoś Ci zniszczy moto i przy okazji się zabije, to będziesz miał lipę. Jak komuś zależy to kasę załatwi. Oczywiście każdy robi jak uważa - ja bez kasy potencjalnemu kupującemu nie dam moto, tym bardziej jak to jego pierwsze. Kasa albo równowartość.

Offline fata

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • Przystań Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2015, 07:59:19 »
Rozumiem, że trzeba się jakoś zabezpieczyć. Ale na razie patrzę od strony kupującego.
Prawda jest taka, że kupiłem tam, gdzie gość nie robił ceregieli, a kompletnie olałem (i, przyznam, poczułem się dosyć urażony) gdzie żądali całej kasy przed testem.
Rozumiem jeszcze - jakąś część (na szkody), umowa użyczenia itp. Ale całość?
Jak pisał blacktiger - sprawa nie taka prosta. Nawet jeśli nie kredyt, to na czas oglądania nie zawsze cała kasa jest w portfelu. Pomijam już fakt przyjemności jeżdżenia z taką gotówką (jak pisaliście gdzie indzie 800ka to ok 40 tys.).
Dramatyczny brak elementarnego zaufania:(
A i w drugą stronę - jaką mam gwarancje, że motocykl nie kradziony a koleś po otrzymaniu kasy nie zniknie?

Offline souler

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2015, 08:56:25 »
Dlatego napisałem, że każdy robi jak uważa :P. Ja już się naczytałem na temat kradzieży i wypadków na jazdach testowych. Wolę dmuchać na zimne.

Offline blacktiger

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2015, 11:44:48 »
Napewno co warto zrobić ze strony tym razem kupującego to umówić się w porządnym serwisie i zrobić gruntowny przegląd przed sprzedażowy,  wydać trochę kasy no trudno ale to lepsze niż jazdy testowe. A jak sprzedający się na coś takiego nie zgadza to nawet się z nim nie żegnać tylko obrót na pięcie i w swoją stronę  :P

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2015, 21:17:14 »
Jeśli nie ma autocasco to tylko wariant Soulera. Popieram go w całej rozciągłości. Jak ktoś ma muchy w nosie i się obraża to droga wolna. Zarówno kupujący jak i sprzedający mają takie same prawa. Sprzedałem nie jeden motor i trzymając się swoich zasad na razie nie miałem problemów w przeciwieństwie do moich kumpli szczególnie jednego, który umówił się na jazdę próbną na parkingu przed Auchanem. Kupujący był z kumplem. Wsiadł na moto i został smród. A ten koleżka co to niby miał być "w zastaw" mówi, że dopiero co go poznał i zna tylko jego imię C:-) Ostatnio jak sprzedawałem 955i kupujący nie podam kto bo może tego nie chce też najpierw się wk.. ale pogadaliśmy i finalnie transakcja doszła do skutku i jesteśmy nadal kolegami (tak myślę :) :)).

MEKU

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudnia 2015, 17:00:00 »
To jeszcze dodam, że warto sprawdzić czy kierownik ma prawko. Mój kolega udostępnił moto do jazdy próbnej podczas ktorej kupujący się rozwalił i to niestety na amen. Pech w tym, że kierujący miał zatrzymane prawko. Nie dość, że moto rozbite to ubezpieczenie nie zostało wypłacone bo prowadziła osoba bez uprawnień, a na dobitkę policja wystawiła mandat za udostępnienie pojazdu osobie nieuprawnionej.

Pozdrowienia