Autor Wątek: Wymiana wybieraka .  (Przeczytany 3175 razy)

Offline Gotrek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Piaseczno
Odp: Wymiana wybieraka .
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maja 2023, 21:18:06 »
Znaczy warto, dzięki. Teraz pozostaje poszukać części...

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Maja 2023, 00:49:08 »
Najlepiej, to kup w ASO, żebyś przypadkiem nie trafił znów na ten za miękki, z początku produkcji  ;)
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Gotrek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Maja 2023, 19:30:31 »
Napisałem wczoraj do serwisu z Warszawy. Chyba się jeszcze majówkowią bo cisza ;)

Offline Olomag

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Sosnowiec
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maja 2023, 17:07:09 »
nr czesci T1194444, T1261426, T3550542
koszt około 100 Funtow

Offline Gotrek

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Maja 2023, 11:27:29 »
Dzięki!

Offline Odi

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Zasole Bielańskie
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Września 2024, 22:35:43 »
W luty tego roku rozebrana była w moim tygrysie (2014r 50.000km) skrzynia w celu wymiany wybieraka bo w połowie przypadków przy redukcji z 3 na 2 wskakiwał luz.

Po rozebraniu okazało się że wybierak jest w całkiem dobrym stanie. Po dalszych poszukiwaniach przyczyny tego problemu mechanik znalazł uszkodzony jeden z trzech selektorów zmiany biegów.

Po kontakcie z serwisem Triumpha w Katowicach okazało się że te selektory nie są już sprzedawane pojedynczo ponieważ jest dedykowany zestaw naprawczy skrzyni biegów (T1195566 - Kit, Selector Mechanism, Spare). W zestawie jest programator czy bębenek zmiany biegów (jak zwał tak zwał), 3 x selektor zmiany biegów i sprężyna agrafkowa która znajduje się w wybieraku zmiany biegów. Pomimo zaporowej ceny za ten zestaw 2200 zł zdecydowałem się na zrobienie tego raz a porządnie.
Części miały być za 3 tygodnie a ku mojemu zdziwieniu po tygodniu już były, ale żeby nie było tak kolorowo to nie było w zestawie sprężyny. Telefon do Katowic, specjalista do spraw sprzedaży zdziwiony że tam jakaś sprężyna ma być no ale przyjął reklamację. Dzień później dzwoni i potwierdził w fabryce Triumpha że ta sprężyna ma być razem z zestawem naprawczym i że mi ją doślą. Dosłali po 3 tygodniach...

Wczoraj wróciłem z 14 dniowej samotnej wyprawy na Bałkany, po przejechaniu 5000 km, stwierdzam że nie żałuje ani jednej wydanej złotówki. Skrzynia chodzi jak złoto. W sumie przejechałem po wymianie jakieś 7000 km i nie zdarzyło się aby zamiast 2 wskoczył luz.

Przy okazji wymieniłem zębatkę 2 i 6 (zdjęcia You are not allowed to view links. Register or Login) biegu ponieważ przy około 6000 obr./min wypadała dwójka. Widać było że zabieraki na zębatkach były powycierane. Nowe zębatki zamiast 3 mają już 6 zabieraków.

Poniżej wstawiam zdjęcia których dokładnie rzeczy tyczy się zestaw naprawczy, oraz jakie są różnice względem starych części.
Sprężyna oprócz widocznej zmiany kąta ma jeden zwój więcej.
Selektory oprócz widocznej zmiany "końcówki" która wchodzi w programator (zamiast grzybka jest teraz pełny walec) ma też inny kąt pod jakim wychodzi ta "końcówka".

You are not allowed to view links. Register or Login

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2024, 22:52:16 wysłana przez Odi »