Autor Wątek: SEZON 2021  (Przeczytany 12754 razy)

Offline RyWin

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Wspieram kandydatów do nagrody Darwina.....
  • Motocykl: 1200 GT PRO
  • Miejscowość: Wwa
Odp: SEZON 2021
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Września 2021, 12:53:00 »
Ja się z tej wycieczki odłączyłem w HU, ale też było fajnie  y

Offline Robert

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer XR
  • Miejscowość: Żagań
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Września 2021, 19:54:44 »
Właśnie wróciłem z pierwszej poważnej wyprawy motocyklowej. W zeszłym roku się nie udało, ale co się odwlecze ....
Przejechaliśmy 3010,5km przez Czechy, Austrię,Słowenię, Chorwację, Włochy, Szwajcarię i znowu Austrię, Niemcy, Czechy i do domu. Taka pętla. Zlało nas tylko w Słowenii i w trakcie wjazdu na Monte Zoncolan.  Reszta trasy prawie w słońcu.
Tydzień leżeliśmy na plaży w Chorwacji i zażywaliśmy morskich i słonecznych kąpieli. Po drodze przejechaliśmy Passo Stelvio w dwie strony oraz Passo Gavia.  Zaliczyliśmy shoping w Livinio oraz wizytę nad jeziorem Como.
Jazda w tempie turystycznym do 300km dziennie, bez narażania się na mandaty. W trakcie jazdy postoje na kawkę, foto i podziwianie widoczków. Wszędzie próbowaliśmy lokalnych potraw i trunków.
Moto zapakowane na maksa i nas dwoje, lekko nie było zwłaszcza na ciasnych alpejskich agrafkach. Tygrys wszędzie dawał radę.
Nagrałem sporo materiału więc będzie film. Jak będzie gotowy to oczywiście pojawi się na forum. Wtedy też dołożę  parę  przemyśleń żółtodzioba jakie pojawiały się w trakcie jazdy jak i po powrocie.
A jutro do pracy....ale w głowie rodzą się nowe pomysły, nowe trasy.

Offline andbold

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Września 2021, 21:49:28 »
Gratulacje udanego wypadu :)

Offline M

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Grudziądz
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Września 2021, 06:00:33 »
33 dni w podrózy Gruzja i Turcja. 12500 km
Trzy moto.
Jak było? Słabo bo za krótko. ha/o

Offline Rayo

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcA
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Września 2021, 23:44:38 »
You are not allowed to view links. Register or Login
33 dni w podrózy Gruzja i Turcja. 12500 km
Trzy moto.
Jak było? Słabo bo za krótko. ha/o
Szacun! Pętla wokół Morza Czarnego to jest moje marzenie, ale covidowo i politycznie aktualnie ciężki temat  :-[
BTW Na wschód od linii Ankary można dostać alkohol w Turcji?

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Września 2021, 23:42:45 »
A my wciąż jedziemy  8)
Było już Szentendre (HU), Sofia i Melnik (BG), Vergina, Meteory, Igumenitsa (GR), Butrint, Saranda, Himare, Wlora, Szkodra (AL), Ulcinj, Sveti Stefan, Kotor (MNE). Jutro jedziemy przez Mostar do Sarajewa, a potem zobaczymy... W grę wchodzi jeszcze Balaton i ciepłe źródła na Węgrzech lub Słowacji :)

Po drodze minęliśmy masę GS-ów, dużo Afryk, kilka Multistrad i... jednego dużego Tigera  :P
Pozdrawiam,
Jacek

Offline PIT

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • "Simplicity is the ultimate sophistication"
  • Miejscowość: Żywiec
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Września 2021, 19:28:21 »
Po drodze minęliśmy masę GS-ów, dużo Afryk, kilka Multistrad i... jednego dużego Tigera  :P

Kochasz ten motor...napisz to wreszcie   ha/o
=The end=
MTS 😁

Offline max71

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 RALLY PRO
  • Miejscowość: Tarnobrzeg
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Września 2021, 20:43:14 »
nie kocha ... uwielbia  ha/o

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Września 2021, 10:52:15 »
My już w domu  8) Końcówkę musieliśmy trochę skrócić, żeby nie wracać w deszczu...

Przejechaliśmy ok. 4600 km, kolejno przez 11 państw, a najwyższa temperatura to było 38 stopni. Nie chcę myśleć ile byłoby w środku sezonu  :o

Najgorszy był autostradowy przejazd przez Serbię (nuda, nuda, nuda!) i niektóre odcinki przez Bośnię (wąska, kręta i bardzo zatłoczona droga). Na granicach bez problemów, tylko gdzieniegdzie sprawdzali paszport covidowy. Wjeżdżając do Grecji trzeba mieć dodatkowy kod QR z ich systemu...

Cenowo podobnie jak w Polsce, może poza Zatoką Kotorską, bo tam ceny szaleją - w knajpce butelka wody 0,7L kosztuje 3,7-4,4€  :o Ceny noclegów na poziomie 20-45€ za pokój 2-osobowy. Niestety w większości bez śniadań...

Podsumowując, Bałkany są rewelacyjne: pyszne jedzenie, dobre wino, wspaniałe widoki i miejsca do zwiedzania, no i przede wszystkim niezwykle mili i przyjacielscy ludzie. Aż szkoda było stamtąd wracać do chłodnej, deszczowej i mało słonecznej Polski  :-\

Teraz pozostaje trochę powspominać, no i zacząć snuć plany na sezon 2022 ;D Może europejska część Rosji - od Wołgogradu przez Moskwę, aż po Sankt Petersburg... Może dookoła Morza Czarnego przez Turcję, Gruzję, Rosję? A może północne Niemcy szklakiem U-Bootów, militarnych muzeów i pokazów lotniczych... Zobaczymy...  8)
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2021, 11:02:53 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Marttino

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Września 2021, 15:03:42 »
Przejechaliśmy ok. 4600 km, kolejno przez 11 państw, a najwyższa temperatura to było 38 stopni. Nie chcę myśleć ile byłoby w środku sezonu  :o

Czyli zrobiliśmy  mniej wiecej tą samą traske nam wyszło 5000km,
A temp.najwyższa jaką mieliśmy 53 stopnie👹

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Września 2021, 15:23:31 »
heheh..  idąc na rekord..
Jeżdżąc po Dehli  w 2019 mieliśmy  (w mieście)  +57*C !!
Po zrobieniu   20km, wypiciu całej zabranej wody , zwiedzeniu 1 zabytku.  dzielnie  zawinęliśmy na hotel    i przy basenie otworzyliśmy czteropaki  :)
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Września 2021, 16:23:56 »
Takie temperatury w głębi lądu, gdzie z reguły wilgotność nie jest wysoka, są do zniesienia dla białego człowieka  8) Gorsze są te nawet niewysokie (poniżej 30 stopni), ale z bardzo dużą wilgotnością... Dla mnie nie było problemu w Dolinie Śmierci (ok. 42-44 stopni), ale za to później nad oceanem już było gorzej, choć termometry wskazywały "tylko" 28 stopni.

Jeżdżąc po Dehli  w 2019 mieliśmy  (w mieście)  +57*C !!

Po okresie takich upałów u nich zaczyna się pora deszczowa i wilgotność robi się koszmarna. Znajoma, która od lat mieszka w Indiach ucieka wówczas do Europy...
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Robert

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer XR
  • Miejscowość: Żagań
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Września 2021, 14:01:31 »
Właśnie dostałem nieplanowaną pamiątkę w wakacji : mandat z Austrii na 30EU za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym o 6 km. A tak się starałem....szkoda kasy.

Offline andbold

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Września 2021, 08:55:46 »
Niestety mandaty zachodnie są bolesne, gadałem na szkoleniu ze Szwajcarem to pokazywał mi mandaty wystawione za przekroczenie predkosci w wiosce o 3kmh. Później przeszedl od razu do kwestii ze jak jechał na to szkolenie do Niemiec to jak tylko przekroczył granicę niemiecką to od razu kitował ile fabryka dała żeby sprawdzić vmax. Kumpel dostał pocztówkę z Wenecji z przekroczeniem o 2kmh. Tak że oni jezdzą grzecznie, ale u siebie przez mandaty. U nas wszyscy zasuwają, nawet auta na norweskich blachach, choc to pewnie w większości Polacy na wakacjach jadący do rodziny. Od kiedy mam takie funkcje w autach to zagranicą w terenie zabudowanym używam limitera albo adaptacyjnego tempomatu ustawiinego na obowiązujący limit. Co zabawne, np w Austrii jestem wtedy zawalidrogą :) w Wiedniu ostatnio dostałem faka od Austriaka jak już w końcu zdołał mnie wyprzedzić ;) zagranicą polecam aplikację CamSam albo Waze, pokazują fotoradary i zgłoszone kontrole, podobnie jak nasz Yanosik.

Offline sebaxll

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Chełm
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Września 2021, 18:17:46 »
Poczekaj jeszcze trochę, u nas też będą dotkliwe mandaty