Tym razem będzie z trochę innej bajki
Otóż, interesuje mnie okres II wojny światowej, szczególnie technika wojenna, jak również jej rozwój w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Dlatego przy okazji swoich podróży staram się odwiedzać muzea poświęcone tej tematyce. Dziś pokaże trochę zdjęć z takich miejsc...
Bodo (Norwegia) - Norsk Luftfartsmuseum - Norweskie Muzeum Lotnicze Jest tam dość sporo eksponatów, w tym m.in. chyba jedyny zachowany Junkers 52 na pływakach, szpiegowski U2 i FW190. Przyglądając się temu ostatniemu - a szczególnie dotykając go

- mogłem się przekonać, jak rozwiniętą technologię produkcji samolotów mieli Niemcy już w latach 40-tych XX wieku.

Tuż obok muzeum jest natowskie lotnisko Bodø Air Station, na którym stacjonują F-16. Ryk ich silników podczas startu jest niewyobrażalny

Moskwa (Rosja) - Центральный музей Вооруженных Сил Российской Федерации - Centralne Muzeum Sił Zbrojnych FRMuzeum prezentujące technikę wojenną armii rosyjskiej i radzieckiej - tę mniejszą w salach, większą na ekspozycjach plenerowych - oraz mundury (w tym Józefa Stalina), odznaczenia, proporce. Ciekawostką są szczątki szpiegowskiego samolotu U2 zestrzelonego nad ZSRR w 1960 roku oraz fragment muru berlińskiego Reichstagu, zdobytego w maju 1945 r. i tysiące hitlerowski Żelaznych Krzyży...

Moskwa (Rosja) - Музей Победы - Центра́льный музе́й Вели́кой Оте́чественной войны́ 1941-1945 - Muzeum Wielkiej Wojny Ojczyźnianej 1941-1945
To muzeum jest, moim zdaniem, przede wszystkim miejscem indoktrynacji i budowania "poczucia obywatelskiego" - kiedyś sowieckiego, a teraz putinowskiego człowieka... Zajmuje ogromny obszar i są tam duże zewnętrzne ekspozycje wszelkiego rodzaju samolotów, czołgów, a nawet małe statki, pociąg pancerny i działo kolejowe. Ale centralną część muzeum zajmują dioramy przedstawiające sceny najważniejszych bitew drugiej wojny światowej. Są też ogromne sale z kamiennymi tablicami z nazwami wszystkich formacji wojskowych, które brały udział w walkach (również te z NKWD), no i nazwiskami tysięcy gierojów sowietskowo sajuza...

Monino (Rosja) - Центральный музей Военно-Воздушных Сил РФ - Centralne Muzeum Sił Lotniczych FR
Wbrew nazwie są tam również samoloty, helikoptery i różne "dziwadła"

cywilne. W tym jeden z siedmiu zachowanych naddźwiękowych Tu-144. Co ciekawe, wszystkie znajdujące się tam statki powietrzne samodzielnie doleciały na leżące tuż obok lotnisko. Jedynie Tu-144 wylądował trochę dalej i następnie został przeciągnięty do muzeum. Żeby to zrobić wykarczowano hektary lasu...

Kubinka (Rosja) - Бронетанковый музей в Кубинке - Muzeum Czołgów w Kubince
Jedno z największych muzeów czołgów na świecie. Posiada eksponaty z 11 krajów. Co ciekawe te rosyjskie, a właściwie radzieckie, cudzoziemcy mogą oglądać dopiero od pewnego czasu. Chyba dlatego, że niektóre z nich - np. ten z płaskim kadłubem i podwójnymi gąsienicami do jazdy po lodzie - to były pojazdy eksperymentalne...
Jest tam oczywiście Tygrys I, Tygrys II (Królewski) i jedyny ocalały czołg ciężki (188 ton!!!) Panzerkampfwagen VIII Maus.
To było jedno z dwóch muzeów, w którym byłem, gdzie musiałem wylegitymować się paszportem... O tym drugim piszę dalej.

Wracając z Moskwy przez Kubinkę, wstąpiłem też do Katynia. 

To teraz coś po drugiej stronie Atlantyku
Nowy Jork (USA) - Intrepid Sea, Air & Space MuseumDwa główne eksponaty, to lotniskowiec USS "Intrepid" i okręt podwodny USS "Growler". W hangarach i na pokładzie lotniskowca jest trochę samolotów, helikopterów i prom kosmiczny.

Tucson (USA) - Davis-Monthan Air Force Base oraz Pima Air & Space
Są to dwa osobne miejsca leżące koło siebie: baza lotnicza Davis-Monthan, która jest swego rodzaju magazynem wycofanych, ale całkiem sprawnych maszyn. Na pustynnym obszarze zmagazynowano przeszło 4 tysiące odpowiednio zabezpieczonych i zakonserwowanych samolotów - zdjęcia z Google Earth robią ogromne wrażenie. Zwiedzanie fragmentu bazy możliwe jest tylko w grupie i polega ono na przejechaniu autokarem wybranymi alejkami, przy których ustawiono najciekawsze maszyny. Zdjęcia można robić tylko prostymi aparatami, a przy wjeździe sprawdzają dokumenty.

Muzeum PIMA to ogromna kolekcja samolotów, zarówno wojskowych, jak i cywilnych. Można tu zobaczyć strategiczny bombowiec B-29 (z takich zrzucono bomby atomowe na Japonię), mniejszy B-17, ale też starsze Air Force 1, czy pięknego Lockheeda Constellation z lat 50-tych XX wieku. Większość eksponatów ulokowano w ogromnych hangarach, ale te większe samoloty stoją na zewnątrz. Odwiedzając to muzeum w lecie proponuję wziąć ze sobą zapas wody do picia i buty na grubej podeszwie. Ja tam byłem na przełomie kwietnia/maja i ziemia była już tak nagrzana, że parzyła stopy przez podeszwy

Ottawa (Kanada) - Canada Aviation and Space Museum
Muzeum znajduje się na obrzeżach Ottawy i prezentuje samoloty głównie kanadyjskiego lotnictwa, ale są tam również eksponaty z czasów I i II wojny światowej.

To by było na tyle...

P.S. Mogę dodać, że na liście swoich "must have" wycieczek mam w planach obejrzenie kilku U-Bootów. Chciałbym też się kiedyś wybrać na Tiger Day (The Tank Museum, Bovington), a jak już będę w UK, to mają tam ciekawe zbiory samolotów w kilku muzeach lotnictwa...