Autor Wątek: Ciekawe miejsca na świecie  (Przeczytany 2166 razy)

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
Ciekawe miejsca na świecie
« dnia: 17 Lutego 2021, 01:21:02 »
Ponieważ do rozpoczęcia sezonu jest jeszcze trochę czasu, to chciałbym zaproponować stworzenie wątku zawierającego opisy ciekawych miejsc na świecie. Mogą to być miejsca w Europie lub na końcu świata  8) O naszym kraju można założyć osobny temat. Ważne, aby były to miejsca w których faktycznie byliśmy i możemy coś o nich napisać, a nie "kalki" z internetowych portali lub blogów. Nie jest istotne jak tam dojechaliśmy - mógł to być motocykl, samochód, rower, samolot lub własne nogi  :)

Informacje tu zawarte mogą być inspiracją dla przyszłych wyjazdów wakacyjnych, wyjazdów weekendowych, wypraw motocyklowych lub marzeń/planów* (*niepotrzebne skreślić) "gdzie chciałbym spędzić emeryturę"  o/^

Ja zacznę od Cinque Terre (Włochy).

Wg Wikipedii jest to "fragment riwiery liguryjskiej położonej pomiędzy cyplem Mesco w okolicy Levanto a przylądkiem Montenero przy Portovenere, na którym znajduje się pięć miejscowości Monterosso, Vernazza, Riomaggiore, Corniglia i Manarola." I więcej chyba nie ma co pisać - popatrzcie na zdjęcia  8)

Dodam od siebie, że nie ma sensu wybierać się tam autem lub motocyklem. Droga prowadzi górą, tak więc potem trzeba się nachodzić za każdym razem na dół, a potem w górę, bo w miasteczkach nie ma ulic lub jest zakaz ruchu. Na dojazdach są też straszne problemy z miejscami parkingowymi, mimo iż są płatne. No i przede wszystkim nie doświadczy się uroku  Riomaggiore, Manaroli, Corniglii, Vernazzy i Monterosso.

Myśmy wyruszyli z miasta La Spezia statkiem, który płynął wzdłuż wybrzeża jak tramwaj :-) i dopływał do każdego miasteczka. Wysiedliśmy w ostatnim Monterosso i po zwiedzaniu kupiliśmy za kilka euro bilet kolejowy. Przez miasteczka przebiega linia kolejowa - i to dosłownie środkiem. A co ciekawe prawie cała trasa biegnie wydrążonym w zboczu góry tunelem po jednym torze (niektóre perony są również w tunelu) i tylko miejscami pociąg wyjeżdża na zewnątrz. Bilet pozwalał na przejechanie do kolejnego miasteczka i obejrzenie go, potem do kolejnego, i kolejnego... aż w końcu powrót do La Spezia.

Ja tam byłem w październiku, ludzi trochę było, ale bez problemów kupiliśmy bilety na statek i pociąg. W sezonie jest tam pewnie straszny kocioł... Ceny jak to w północnych Włoszech - piwko w knajpce 6 euro, bruschetta od 8-10 euro  ???

Wyprawę do Cinque Terre można połączyć ze zwiedzaniem Pizy lub potraktować jako przystanek w dalszej wyprawie np. po Toskanii.

Mam jeszcze kilka innych miejsc, które mógłbym polecić, ale opiszę je, jak wątek trochę się rozwinie  ;)
Pozdrawiam,
Jacek

pawel

• Gość
Odp: Ciekawe miejsca na świecie
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2021, 07:48:22 »
Bomba!

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2021, 08:22:58 »
To Ja polecam  miejsce trochę na końcu świata, ale które zmienia perspektywę  postrzegania gór  dróg i   przestrzeni..
W 2019  przejechałem przez Ladakh

You are not allowed to view links. Register or Login

Wyprawa  2 tygodniowa przejechane  4,5 kkm   z tego   blisko tydzień na wysokościach  3500-5600 mnpm..
Słońce, upały  50 *C,   a następnego dnia  monsunowe deszcz,  by   dzień później  po śniegu wspinać się  na  najwyższa przełęcz zmotoryzowana na świecie!
 Przyzna, że   jak raz się  "poczuje" Himalaje to  w głowie zmienia się "skala" wielkości. Jak stoisz na  wysokości  4000mnpm  a  dookoła  szczyty po 6-7km wysokie..!!.
Kilka fotek z  jednego dnia  przejazdu przez KhardungLa You are not allowed to view links. Register or Login 
 tu :
You are not allowed to view links. Register or Login

PS  żadne zdjęcia nie oddają tej skali..:) zwłaszcza tej doliny  na focie 206+..  położonej na bagatela   3800mnpm :) ciągnącej się przez blisko 160km :)
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2021, 17:02:59 »
Tym razem będzie z trochę innej bajki  8)

Otóż, interesuje mnie okres II wojny światowej, szczególnie technika wojenna, jak również jej rozwój w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Dlatego przy okazji swoich podróży staram się odwiedzać muzea poświęcone tej tematyce. Dziś pokaże trochę zdjęć z takich miejsc...

Bodo (Norwegia) - Norsk Luftfartsmuseum - Norweskie Muzeum Lotnicze

Jest tam dość sporo eksponatów, w tym m.in. chyba jedyny zachowany Junkers 52 na pływakach, szpiegowski U2 i FW190. Przyglądając się temu ostatniemu - a szczególnie dotykając go  ;) - mogłem się przekonać, jak rozwiniętą technologię produkcji samolotów mieli Niemcy już w latach 40-tych XX wieku.

Tuż obok muzeum jest natowskie lotnisko Bodø Air Station, na którym stacjonują F-16. Ryk ich silników podczas startu jest niewyobrażalny  :o

Moskwa (Rosja) - Центральный музей Вооруженных Сил Российской Федерации - Centralne Muzeum Sił Zbrojnych FR

Muzeum prezentujące technikę wojenną armii rosyjskiej i radzieckiej - tę mniejszą w salach, większą na ekspozycjach plenerowych - oraz mundury (w tym Józefa Stalina), odznaczenia, proporce. Ciekawostką są szczątki szpiegowskiego samolotu U2 zestrzelonego nad ZSRR w 1960 roku oraz fragment muru berlińskiego Reichstagu, zdobytego w maju 1945 r. i tysiące hitlerowski Żelaznych Krzyży...

Moskwa (Rosja) - Музей Победы - Центра́льный музе́й Вели́кой Оте́чественной войны́ 1941-1945 - Muzeum Wielkiej Wojny Ojczyźnianej 1941-1945

To muzeum jest, moim zdaniem, przede wszystkim miejscem indoktrynacji i budowania "poczucia obywatelskiego" - kiedyś sowieckiego, a teraz putinowskiego człowieka... Zajmuje ogromny obszar i są tam duże zewnętrzne ekspozycje wszelkiego rodzaju samolotów, czołgów, a nawet małe statki, pociąg pancerny i działo kolejowe. Ale centralną część muzeum zajmują dioramy przedstawiające sceny najważniejszych bitew drugiej wojny światowej. Są też ogromne sale z kamiennymi tablicami z nazwami wszystkich formacji wojskowych, które brały udział w walkach (również te z NKWD), no i nazwiskami tysięcy gierojów sowietskowo sajuza...

Monino (Rosja) - Центральный музей Военно-Воздушных Сил РФ - Centralne Muzeum Sił Lotniczych FR

Wbrew nazwie są tam również samoloty, helikoptery i różne "dziwadła" ;) cywilne. W tym jeden z siedmiu zachowanych naddźwiękowych Tu-144. Co ciekawe, wszystkie znajdujące się tam statki powietrzne samodzielnie doleciały na leżące tuż obok lotnisko. Jedynie Tu-144 wylądował trochę dalej i następnie został przeciągnięty do muzeum. Żeby to zrobić wykarczowano hektary lasu...

Kubinka (Rosja) - Бронетанковый музей в Кубинке - Muzeum Czołgów w Kubince

Jedno z największych muzeów czołgów na świecie. Posiada eksponaty z 11 krajów. Co ciekawe te rosyjskie, a właściwie radzieckie, cudzoziemcy mogą oglądać dopiero od pewnego czasu. Chyba dlatego, że niektóre z nich - np. ten z płaskim kadłubem i podwójnymi gąsienicami do jazdy po lodzie - to były pojazdy eksperymentalne...

Jest tam oczywiście Tygrys I, Tygrys II (Królewski) i jedyny ocalały czołg ciężki (188 ton!!!) Panzerkampfwagen VIII Maus.

To było jedno z dwóch muzeów, w którym byłem, gdzie musiałem wylegitymować się paszportem... O tym drugim piszę dalej.

Wracając z Moskwy przez Kubinkę, wstąpiłem też do Katynia.

To teraz coś po drugiej stronie Atlantyku  8)

Nowy Jork (USA) - Intrepid Sea, Air & Space Museum

Dwa główne eksponaty, to lotniskowiec USS "Intrepid" i okręt podwodny USS "Growler". W hangarach i na pokładzie lotniskowca jest trochę samolotów, helikopterów i prom kosmiczny.

Tucson (USA) - Davis-Monthan Air Force Base oraz Pima Air & Space

Są to dwa osobne miejsca leżące koło siebie: baza lotnicza Davis-Monthan, która jest swego rodzaju magazynem wycofanych, ale całkiem sprawnych maszyn. Na pustynnym obszarze zmagazynowano przeszło 4 tysiące odpowiednio zabezpieczonych i zakonserwowanych samolotów - zdjęcia z Google Earth robią ogromne wrażenie. Zwiedzanie fragmentu bazy możliwe jest tylko w grupie i polega ono na przejechaniu autokarem wybranymi alejkami, przy których ustawiono najciekawsze maszyny. Zdjęcia można robić tylko prostymi aparatami, a przy wjeździe sprawdzają dokumenty.

Muzeum PIMA to ogromna kolekcja samolotów, zarówno wojskowych, jak i cywilnych. Można tu zobaczyć strategiczny bombowiec B-29 (z takich zrzucono bomby atomowe na Japonię), mniejszy B-17, ale też starsze Air Force 1, czy pięknego Lockheeda Constellation z lat 50-tych XX wieku. Większość eksponatów ulokowano w ogromnych hangarach, ale te większe samoloty stoją na zewnątrz. Odwiedzając to muzeum w lecie proponuję wziąć ze sobą zapas wody do picia i buty na grubej podeszwie. Ja tam byłem na przełomie kwietnia/maja i ziemia była już tak nagrzana, że parzyła stopy przez podeszwy  ;D

Ottawa (Kanada) - Canada Aviation and Space Museum

Muzeum znajduje się na obrzeżach Ottawy i prezentuje samoloty głównie kanadyjskiego lotnictwa, ale są tam również eksponaty z czasów I i II wojny światowej.

To by było na tyle...  8)

P.S. Mogę dodać, że na liście swoich "must have" wycieczek mam w planach obejrzenie kilku U-Bootów. Chciałbym też się kiedyś wybrać na Tiger Day (The Tank Museum, Bovington), a jak już będę w UK, to mają tam ciekawe zbiory samolotów w kilku muzeach lotnictwa...  8)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2021, 17:11:34 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2021, 16:11:52 »
Jeszcze jedno muzeum.

Ho Chi Minh (dawny Sajgon, Wietnam) - Bảo Tàng Chứng Ttích Chiến Tranh Sài Gòn - Muzeum Pozostałości Wojennych

Jest tam trochę uzbrojenia pozostawionego przez uciekającą armię amerykańską i sporo zdjęć dokumentujących jej zbrodnicze działania wobec Wietnamczyków, głównie z północy. Odtworzono również narzędzia tortur, kolczaste klatki i nawet małe więzienie, ale to wszystko było zbyt przerażające i nie robiłem zdjęć... Sfotografowałem jedynie wynalazek francuskiego chirurga Josepha Ignace Guillotina...

Narvik (Norwegia)

W uzupełnieniu jeszcze pomnik poświęcony polskim żołnierzom i marynarzom poległym w walce o wolność Norwegii w latach II wojny światowej. To właśnie pod Narvikiem zatopiony został w maju 1940 roku polski niszczyciel ORP Grom.

« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2021, 16:13:54 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek