Autor Wątek: Sprzedawcy energii elektrycznej  (Przeczytany 3470 razy)

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
Sprzedawcy energii elektrycznej
« dnia: 19 Marca 2021, 18:31:25 »
Zastanawiam się, czy na forum znajdą się osoby zmieniające Sprzedawców energii elektrycznej... Pochwalcie się, czy to robicie i może znacie jakieś ciekawe oferty  8)

Sam robię to od około 8 lat i w efekcie zaoszczędziłem już sporo kasy. Faktem jest, że zużywam rocznie bardzo dużo energii i mam taryfę G12, dlatego każde kilka-kilkanaście groszy na koszcie jednej kilowatogodziny znacząco zmniejsza rachunki do zapłaty  8)

Niestety przez "zawirowania" wokół tego tematu w ostatnich latach ubyło firm sprzedających energię odbiorcom prywatnym i coraz trudniej je znaleźć (pomijam te "państwowe" molochy)... Jeszcze kilka lat temu na stronie Urzędu Regulacji Energetyki był kapitalny kalkulator porównujący oferty bardzo wielu firm, ale jakoś tak wyszło, że po 2015 roku został on zlikwidowany i jedynym "wsparciem" ze strony URE jest arkusz kalkulacyjny z listą Sprzedawców, niestety bardzo nieaktualny i niewiarygodny...
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2021, 18:33:46 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Bodzio

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Desert
  • Miejscowość: Jastrowie
Odp: Sprzedawcy energii elektrycznej
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2021, 20:24:58 »
Ja sprzedawców nie zmieniam , ale mam taryfę G12w ,wychodzi korzystniej niż G12 (You are not allowed to view links. Register or Loginź może ci przypasuje .

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2021, 21:05:13 »
Nie, nie przypasuje mi, już to sprawdzałem  8) Ja mam równomierne zużycie w przeciągu tygodnia.
Może lepsza byłaby nowa taryfa G13, ale dla Warszawy jest jeszcze niedostępna.

G12w mam na działce, gdzie bywam właśnie weekendowo i wiosną/jesienią korzystamy z podłogowego, elektrycznego ogrzewania. Tam się sprawdziła  :)

P.S. Skoro korzystasz z taryfy G12W, to zmiana sprzedawcy może być dla Ciebie korzystna. Porównując warszawskie Innogy (odpowiednik Enei) do mojego Sprzedawcy na taryfie dziennej różnica wynosi 3,4 grosza/kWh, ale na nocnej jest to już 9,2 gr/kWh. Opłata handlowa w cyklu miesięcznym też jest dużo tańsza, a ja się właśnie tak rozliczam.

Jeśli zużywasz rocznie np. 5000 kWh w proporcji 50/50 (dzienna/nocna), to oszczędność wyniesie ok. 320 zł. Ale przy większym zużyciu i to głównie w taryfie nocnej, zaczyna robić się ciekawiej - u mnie wychodzi ok. 800 zł  8) A jedyny nakład pracy, to znalezienie Sprzedawcy i podpisanie umowy  :)
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2021, 21:27:58 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudnia 2021, 10:59:33 »
Odkopuję swój wątek na temat prądu, bo chcę Wam zwrócić uwagę na jedną kwestię...

Jak zapewne słyszeliście, w ramach "tarczy antyinflacyjnej" w okresie styczeń-marzec 2022 roku stawki podatku VAT na energię elektryczną mają zostać obniżone z 23 do 5%. Wygląda to super, no bo każdy się cieszy z 18-procentowego rabatu, ale... nurtuje mnie jedno pytanie...

Większość domowych odbiorców energii rozlicza się za nią w cyklu 6- lub 12-miesięcznym i w takich okresach następują odczyty liczników. A potem jest wystawiana faktura rozliczeniowa wg stawki wówczas obowiązującej.

Jak zatem zostanie określona ilość energii pobrana w środku lub na przełomie dwóch okresów? A jest to konieczne dla zastosowania różnych stawek podatku dla poszczególnych okresów...

Tam gdzie są liczniki elektroniczne ze zdalnym odczytem jest to teorytycznie łatwe do przeprowadzenia, wszędzie indziej należałoby wysłać rzesze inkasentów... No chyba, że będzie to obliczane szacunkowo... lub okaże się potem, że było to niewykonalne i dużo ludzi zostanie wydym..ych.... A tego też można się spodziewać patrząc na klasę  :-\ klasy politycznej rządzącej obecnie naszym krajem...
Pozdrawiam,
Jacek

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudnia 2021, 12:10:24 »
A co poprzednia klasa polityczna była lepsza? o^ I--o Tym chociaż się coś chce, a tamtym nawet się nie chciało. Swoją drogą tak sobie czytam temat, a też nie zużywam mało prądu i dla 300zł tyle zachodu. Mniej odkręcania manetki gazu na full w skali roku wyjdzie więcej oszczędności a mniej główkowania  y ;) ;)

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudnia 2021, 14:13:18 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Mniej odkręcania manetki gazu na full

A to swoją drogą również, bo za chwilę wchodzą w życie nowe, horrendalne stawki mandatów... Poza tym, 300 zł tu, 300 zł tam, i w skali roku nazbiera się kupa kasy...  :o  Ale zrobisz co chcesz, bo kto bogatemu zabroni trwonić swoje własne pieniądze...  >:D
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 14:30:31 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Gregor Free

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Kamienna Góra
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2021, 15:05:23 »
You are not allowed to view links. Register or Login
A co poprzednia klasa polityczna była lepsza? o^ I--o Tym chociaż się coś chce, a tamtym nawet się nie chciało. Swoją drogą tak sobie czytam temat, a też nie zużywam mało prądu i dla 300zł tyle zachodu. Mniej odkręcania manetki gazu na full w skali roku wyjdzie więcej oszczędności a mniej główkowania  y ;) ;)
oj chce się nowej ekipie co chwilę więcej i więcej. Tylko czemu chce im się od nas?  PufP

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2021, 15:08:49 »
Gregor, nie idźmy tą drogą  >:D To jest wątek na temat energii elektrycznej... a to sam w sobie bardzo elektryzujący temat  8)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 15:11:51 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Gregor Free

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Kamienna Góra
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudnia 2021, 15:11:49 »
Dobrze pan mówi :)

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2022, 16:56:01 »
***** PIS!   2gun 2gun 2gun

Co za skoorwysyny!  I--o I--o I--o

Dostałem właśnie pierwszą z faktur za energię za styczeń tego roku i się dowiedziałem, że w przypadku osobnych umów na sprzedaż i dystrybucję energii elektrycznej cena sprzedaży będzie owszem, z niższym 5-procentowym VAT-em, ale koszty dystrybucyjne będą obciążone pełną 23-procentową stawką tego podatku!!!  w//w

Czegoś tu nie rozumiem... Zmienia się sprzedawcę energii właśnie po to, aby zaoszczędzić, bo różne firmy mają różne stawki - jest to taka namiastka "wolnego rynku"  ::) Piszę "namiastka", bo w przeciwieństwie do tego, co było przed 2015 rokiem, w chwili obecnej pozostali na rynku praktycznie sami "państwowi" monopoliści w stylu PGE, Enea, Energa, Tauron + jedyna niepaństwowa firma, ale też lokalny monopolista: stołeczny E.ON.
Tak czy inaczej, niższe ceny można było znaleźć... ale teraz okazuje się, że Ci oszczędni i gospodarni zostali właśnie ukarani...

TAK WYGLĄDA TARCZA ANTYINFLACYJNA TEGO JEB**EGO RZĄDU!!!  PufP

Standardowo, łączny koszt energii elektrycznej - sprzedaż/dystrybucja - rozkłada się mniej więcej po połowie. Czyli opisany wyżej zabieg zmniejsza obiecaną "ulgę" o połowę...

A wszechobecna propaganda karmi ludzi głupotami i napuszcza obywateli jednych na drugich każąc im pilnować obniżek cen w sklepach - o symboliczne 5% przy (nie wszystkich) produktach spożywaczych... Przy jednoczesnej galopującej inflacji, rosnących cenach praktycznie wszystkiego i popierd...nym Polskim Ładzie...  I--o

No ale, za wieże w Ostrołęce, brak szybkich działań w Turowie, CPK, przekop mierzei, działki dla premiera, datki dla rydzyka, i wiele, wiele innych "slusznych" wydatków ktoś w końcu musi zapłacić...

Koorwa, co za czasy!!!  I--o I--o I--o

***** PIS!  2gun 2gun 2gun
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2022, 17:15:14 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Pisak

• Top Cat
  • Opinia +2/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2022, 18:53:46 »
Od zawsze w tym kraju niezależnie od opcji politycznej wszystko co ma się zwrócić za x lat jest z góry do dupy, bo zachęta swoją drogą a realia swoją. I zarobek idzie w piz.... u. Ja tak ma od zawsze i wyleczyłem się z tego definitywnie

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2022, 19:58:18 »
Pisak, tu nie chodzi o jakąś inwestycję lub działania, które mają się kiedyś zwrócić, lub które mają Cię do czegoś zachęcać... Ja też dawno temu wyleczyłem się z "pomocy" państwa w planowaniu swojego życia

Chodzi przede wszystkim o to, że plują nam w twarz twiedząc, że obniżają VAT w celu walki z inflacją, bo po chwili okazuje się, że goowno prawda!!!

Jak mieszkasz w W-wie i masz umowę Kompleksową (Dystrybucja E.ON Stoen, Sprzedaż E.ON Polska), to płacisz mniej... a jak masz osobną umowę na Dystrybucję (z E.ON Stoen) i Sprzedaż (ja np. z Eneą), to za tę samą ilość zużytej energii płacisz więcej... bo nie przysługuje Ci obniżka VAT-u na Dystrybucję... To jest KOORESTWO!!!
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Krzychu

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Miejscowość: Wołomin
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2022, 22:57:24 »
Jacku dziwię się... Nie nauczyłeś się jeszcze? Myślałeś, że ktoś pomoże "Ci" coś zaoszczędzić? No błagam.... Ludzie z poza "500+" nie ogarniają co i jak się dzieje w naszym państwie i kto nas, ich, nasze dzieci, ich dzieci dyma. Myśleli, że NOWA WŁADZA, lepsze życie, American Dream do nich płynie... Oj głupcy... Żyjcie dalej w "gierkowych" obietnicach, oderwani od realiów.... Tak! Wszyscy wcześniej kradli! Ci kradną w imię czego? Zasłaniając się pseudo patriotyzmem, chrześcijaństwem, wspólnotą?... Boże! Widzisz i nie grzmisz... Wiem... do czasu! Karma wraca
Krzychu

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2022, 00:02:41 »
Wiesz Krzychu, w tym wypadku to już nie chodzi mi o oszczędności, bo ile ich będzie przez te trzy miesiące...
Najbardziej jestem porażony poziomem obłudy, arogancji, cynizmu i manipulacji w wykonaniu obecnie rządzących!
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Robert

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer XR
  • Miejscowość: Żagań
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2022, 13:49:07 »
To takie pisie czasy! Ale przeminą i postanowiłem, że doczekam tego dnia.