Było sobie taki wątek utworzony 4 kwietnia 2021 r. zatytułowany
Jasna Góra 2021, ale został zamknięty...
Zatem dbając o wolność słowa poniżej zamieszczam umieszczone tam wpisy. Może to kogoś zainteresuje i może będzie miał ochotę wyrazić swoje zdanie...

Ktoś się wybiera w dobie pandemii?
w dobie pandemii wybieram się na odludzie 
Od 10 lat jestem rok w rok nawet w tamtym roku byłem mimo że niby było odwołane to nie byłem sam w tym roku też nie odpuszczę 
Wyznawana religia, to indywidualna sprawa każdego człowieka i mnie nic do tego.
Ale jak poczytałem komentarze pod informacją z Twojego linku, to włosy mi stanęły na głowie! Co za prymitywni i zaślepieni ludzi to piszą??? Masakra jakaś! I to oni tam potem się zjeżdżają??? Ja nie chciałbym uczestniczyć w jakimkolwiek wydarzeniu w ich towarzystwie...
Pomijam kwestie epidemiczne i to, że taka postawa jest wyjątkowo egoistyczna, gdyż nie bierze pod uwagę dobra innych osób, na które można potem roznieść wirusa... Nie masz się co chwalić, że tam jedziesz, bo to raczej wątpliwy pomysł, niż odwaga lub zajefajność... A pomodlić możesz się w kościele koło domu...
Omijam takie imprezy szerokim łukiem, ale dobrze że są - dużo spokojniej jest wtedy w innych ciekawych miejscach.
Nie jadę na błonia , bo jestem odważny ani zajefajny.
Msza nie jest w zamknietym pomieszczeniu.
Dystans można utrzymać jak również stać w maseczce.
Wyluzujcie Panowie.
Zdrowia
Indywidualną sprawą jest stosunek do religii - i ja tego nie komentuje. Nie interesuje mnie jaką religie kto wyznaje i do jakiego boga się modli. Czy regularnie jeździ do Częstochowy, czy do Mekki...
Natomiast osobą kwestią jest sposób wyrażania swojej wiary w kontekście obecnej sytuacji epidemiologicznej i wynikających z tego ograniczeń. A ponieważ żyjemy "obok siebie", w tym samym kraju, podlegamy temu samemu prawu i korzystamy z tego samego systemu opieki zdrowotnej, to mam prawo to komentować i wyrażać swoje zdanie.
Skoro wszyscy specjaliści trąbią dookoła, że trzeba unikać dużych skupisk ludzi, że należy stosować DDM, itd. Skoro rząd zamyka całe branże, odwołuje imprezy masowe, ogranicza naszą wolność, żeby ludzie się nie gromadzili, żeby nie roznosili wirusa, to chyba należałoby - w trosce o siebie, ale też o innych - stosować się do tych ograniczeń... czyż nie? Jeśli większość ludzi tego przestrzega, to czemu Wy nie musicie? Jesteście pępkiem świata i nikt dookoła Was nie interesuje...? Wasze zachowanie naraża na ryzyko złapania wirusa Wasze rodziny, sąsiadów, znajomych z pracy, itd... Pomodlić się możecie w kościele koło domu, nie musicie w tym celu uczestniczyć w takiej hucpie.
Być może jeden z drugim zachowa wymagany odstęp i będzie miał maseczkę na twarzy, ale jak się czyta takie posty, to ogarniają mnie ogromne wątpliwości...
Moim zdaniem,już czas wyjść na ulicę...wszyscy.
Końca tego idiotyzmu nie będzie,jeśli teraz ludzie
Ludzie się nie obudzą to to do końca życia będą niewolnikami.
"Lepiej umrzeć z podniesioną głową niż żyć na kolanach"
Biorac pod uwagę, że ściekowe media wystraszą wielu to i tak problemu z donosicielkami nie będzie, co dzwonią na komendę by donieść na proboszcza...
My też się wybieramy mimo smiesznych zakazow mamy to w d...e i jedziemy Bóg jest jeden
A prezes lekarzy Sutek chce wyprowadzenia wojska i policji na ulice....Mają uświadamiać jak nosić maseczki i zaganiać ciemny lud wioskowy do chałupy.
Nie wierzcie naganiaczom, obłudnikom i hienom cmentarnym, wierzcie w boga i w dobrą nowinę. Impreza odbędzie się, zwycięzy pozytywne myślenie.
Tak samo jak bezprawne są wszystkie zarzadzenia rzadu zmuszające do zamykania firm i skazywania ludzi na izolację pod pozorem miedzynarowej agendy zmierzajacej do wprowadzenia nowego porządku na świecie i wszczepienia nam czipów. Motocykliści to ludzie wolni i mam nadzieję, że hierachia nie sprzeda się lewakom i całej ten agenturze BigPharma chcącej zarobić na strachu i szczepionkach.
Zgroza, zabobon i głupota!
P.S. Osobną sprawą jest niepotrzebne narażanie się na ryzyko kontuzji lub wypadku. Takie stadne podróżowanie często się tym kończy i potem potrzebna jest pomoc lekarska - od tych samych lekarzy i ratowników, którzy spędzają w karetkach długie godziny, żeby ratować ludzi z Covidem. Po co dokładać im jeszcze roboty i samemu ryzykować złapanie tego syfa...?
Jacek, po co Ty to tak rozkminiasz na drobne?
Pytanie kolegi było: "Ktoś się wybiera w dobie pandemii?" więc z samej składni pytania wynika, że to pytanie skierowane było do tych, którzy się wybierają....więc ja też zupełnie niepotrzebnie się odezwałem 
Piotrze, z jednej strony masz rację... jak zazwyczaj... 
A z drugiej strony, to czemu siedzieć cicho? Ja nie jestem politykiem, ani panną na wydaniu, więc nie muszę tego robić. Wyrażam swoje zdanie na ten temat, czy się ono komuś podoba, czy też nie... w końcu to forum dyskusyjne 
Biblo a do sklepu chodzisz?
Wstydz sie. Siejesz zagrozenie dla calej populacji.
tuzmen ... brak słów ...
No tak. Jak biblo krytykuje to wolnosc slowa na forum.
Jak kto inny sobie pozwoli to "brak slow"
Akurat nie jestem ani za jasna gora ani fanatykiem religii, fanatykiem kowidowego szalenstwa tez nie.
ale nie moge juz sluchac kazań moralizatorow itp jak mam zyc i co robic a czego nie
Chlopaki chca jechac niech jada. Nie potrzebuja waszego blogoslawienstwa. A kwestie prawne pozostawiam organizatorom.
Pozdro
tuzmen, zwróć jednak uwagę, że mamy do czynienia ze "zjawiskiem", które może nasz świat wywrócić do góry nogami. I żebyś mógł dalej żyć po swojemu (ale inni również), to teraz potrzeba jest jeszcze trochę cierpliwości, dyscypliny, odpowiedzialności... i empatii...
Jestem od niedawna na forum, ale widzę że Biblo jesteś nadwornym komentatorem na każdym wątku, rozkładasz na czynniki pierwsze , a to nie jest forum dla przedszkolaków . Średnia wieku raczej Ok (4?
) chyba mi się dostanie za średnią , i każdy jest ogarnięty i nie trzeba mu mentora.
Bez spinki i obrazy . Takie moje przemyślenia .
Nie powiem, zawstydziłeś mnie
Ależ Ty również możesz komentować co Ci się tylko chce... Nikt Ci tego nie zabrania
Czym więcej będzie różnorodnych opinii, tym będzie ciekawiej 
O choinka, czuję się zaproszon
No, to napiszę: jedźcie na Jasną Górę, a pomódlcie się także za mój sezon bezpieczny.
I Bóg zapłać
"11.04.2021
W niedzielę zjechało na Jasną Górę ok. 10 tys. uczestników XVIII Motocyklowego Zlotu Gwiaździstego. Podczas przedpołudniowej mszy świętej nie wszyscy wierni zachowywali między sobą dystans.
"W związku ze stwierdzonymi naruszeniami przepisów związanych z zapobieganiem rozprzestrzeniania się koronawirusa, materiały zgromadzone w trakcie tego wydarzenia zostaną przekazane do prokuratury i do sanepidu pod kątem naruszenia prawa przez organizatora pielgrzymki" - czytamy w komunikacie Komendy Miejskiej Policji w Częstochowie."
I tyle w temacie... 
Dobre 
Chociaż trwa pandemia i chociaż w Polsce obowiązują rządowe ograniczenia, to w otwarcie sezonu motocyklowego w Częstochowie na Jasnej Górze było wielkim powiewem normalności, na który motocykliści czekali od dawna.
Jak donosi Policja, w tym roku na Jasnej Górze pojawiło się około 10 000 pojazdów. W internecie trwają zażarte dyskusje, czy zlot łamał rządkowe ograniczenia, czy nie łamał, to uczestnicy w większości mieli maseczki. Czasem na brodzie, ale uczestnicy otwarcie sezony motocyklowego zastosowali się do koronawirusowych obostrzeń. Pogoda dopisała, co również mogło mieć pozytywny wpływ na frekwencję. Znalezienie się w tak licznej, motocyklowej braci, po wielu miesiącach zimna, izolacji i ograniczeń, było wyjątkowym przeżyciem. Uczestnicy po raz pierwszy od dawna poczuli ogromny powiew normalności.
I tyle w temacie 
Hmm... Tylko ja wstawiłem cytat komunikatu Komendy Miejskiej Policji w Częstochowie, a nie komentarz niewiadomego pochodzenia... Zapewne całkowicie przeciwstawnych _komentarzy_ można znaleźć mnóstwo, zależy tylko których portali i których stacji TV się czyta i słucha. I komu tu wierzyć? 
To tyle w temacie 
Prosze artykuł
You are not allowed to view links.
Register or Login
Jacku,,, niech każdy robi jak uważa tylko drugiemu dupy nie truje... każdy z nas podejmuje sam za siebie decyzje. 
Wiesz... NORMALNIE, to mnie koło doopy lata, co kto robi... Ale teraz NIE JEST NORMALNIE i przez takie "imprezki" cierpią inni ludzie... Nie tylko chorują i umierają, ale zostają np. pozbawieni środków do życia, bo "władza" pozamykała im biznesy... Zresztą ta sama "władza", która boi się zablokować tego typu spędy... ale nie boi się wysyłać policji na różnego rodzaju marsze protestacyjne...
Nie dogadamy się... I tyle w temacie 
Nikt nam nie każe się dogadywać,
A władze wybraliśmy my.. czyt. Jako naród
I robią co chcą ,a my możemy tylko popisać sobie w tym wątku
Pozdrawiam..
30% to nie cały naród 
Dokładnie tak! A stało się tak dlatego, że dużej części naszych rodaków się nie chce, uważają że ich głos nic nie zmieni, i tak dalej, i tak dalej... 30% tych, którym się chciało zdecydowało o wszystkich pozostałych... To tak do przemyśleń 
Jeśli założymy, że reszta to "element animalny", ewentualnie "gorszy sort" to te 30% populacji reprezentuje naród właściwy. ....
Nie politykuje. Cytuję tylko obecnego wicepremiera i korzystam z tego, że uczyli mnie matematyki i logiki.
Biblo a czy upominasz każdą kasjerkę w sklepie że maską zakrywa się nos i usta a nie brodę?
Ja to widzę wszędzie i musiałbym osiwieć gdymym się tym miał zajmować.
Wszędzie jest ten burdel i nic z tym nie zrobisz. Samoloty do chin latają jak latały więc o czym mowa. Granice otwarte.
Dlatego czepianie się ludzi którzy na świerzym powietrzu postoją 1h na łące to trochę musztarda po obiedzie.
tuzmen:: Może tym kasjerkom, o których piszesz po prostu nikt nie zwraca uwagi...? A Ty masz to w doopie i kładziesz na tym laskę, bo uważasz że nic z tym nie zrobisz... OK, to Twoja sprawa... A ja nie mam tego w doopie, jeszcze mi się chce i dlatego o tym piszę... proste... Ja Cię nie namawiam, żebyś to robił, ale Ty mnie nie próbuj zniechęcać, żebym tego nie robił. Ale coś mi się wydaje, że to ja mam rację...
I tyle w temacie 
P.S. Rzadko bywam w stacjonarnych sklepach, bo większość zakupów robię w sieci, a tam gdzie bywam staram się korzystać z kas samoobsługowych. A swoją drogą to jakoś ostatnio nie zauważyłem kasjerów z maseczką na brodzie... Czy to w Warszawie, czy w małym mazowieckim miasteczku gdzie ostatnio byłem, czy na stacjach benzynowych... Więcej, starszy Pan, hydraulik z Różana twardo miał maseczkę na _ustach i nosie_ jak mi w weekend naprawiał hydrofor na działce!
Można? Można! 
P.S. Coś słyszałem, że ostatni szczep wirusa, to przywędrował do nas z UK, a nie z Chin...
I to on odpowiada za taki "rozkwit" pandemii w naszym kraju. Po prostu bracia-rodacy go przywlekli przed bożym narodzeniem, a władza bała się ich wszystkich skierować na testy lub kwarantannę... Ja też nie politykuje, tylko przytaczam fakty potwierdzone przez fachowców... 
Czy mogę prosić moda.o posprzątanie w wątku Grześka?
Oczywiście jeżeli Grzesiek bedzie chciał,wszak to Jego wątek.
A kolegów bijących pianę niepotrzebnie proszę o założenie swojego tematu.
I tyle w temacie.
Zdrowia
Oooo
A którzy to koledzy biją pianę??? Widzisz coś zdrożnego w tej wymianie zdań i opinii??? Coś Ci przeszkadza? Chłopie, wyluzuj i nie próbuj tu kijkiem zaprowadzać porządków... 
A - o ironio! - życząc dzisiaj komuś zdrowia powinieneś też krzyczeć dookoła, żeby ludzie się nie gromadzili, a kasjerki w sklepach miały maski na ustach i nosie 
P.S. Panowie, po co te pohukiwania, żeby "nie bić piany", "posprzątać wątek", "nie mądrzyć się", i tak dalej??? Co Wam, kuźwa ta wymiana postów przeszkadza? Sumienie Was gryzie? Czy tu ktoś kogoś obraził? Czy ktoś prowadzi jakąś agitacje? Chyba nie...
Jeśli więc nie podobają się Wam te treści, to - za przeproszeniem - wypad
do wątków, które Was interesują 
Kto ma jakieś zdanie na ten temat - wte czy wewte - to niech się wypowiada lub czyta w milczeniu. A jak go nie interesuje tematyka, to adios! I tyle w temacie...
Wątek który założyłem nie miał na celu meldowania kto jaki ma stosunek do pandemii, a kto w jej dobie wybiera się na Jasną Górę.Na to że poszczególni motocykliści nie ubrali maseczek wpływu nie mamy, pewnie na chodniku w sklepie czy gdzieś indziej też tego nie robią , Jacku już po twoim zdjęciu profilowym każdy widzi jaki masz stosunek do pandemii, ale to już temat do innego wątku i działu.
Proszę Moda o zamknięcie, Dziękuję.
I na tym wspomniany wątek się zakończył... A teraz możemy kontynuować go tutaj

Jacku już po twoim zdjęciu profilowym każdy widzi jaki masz stosunek do pandemii, ale to już temat do innego wątku i działu.
Grzesiek:: ja tej fotki używam od około 10 lat, bo moja "grupa spiskowa" od tak dawna próbowała wyprodukować skutecznego wirusa i dopiero niedawno nam się to udało... Dlatego muszę pozostać anonimowy
Najpierw testowaliśmy to świństwo na Chińczykach, ale to posłuszne skurczybyki i jak ich władze ogłosiły lockdown, to dość szybko go wyeliminowały... No to przenieśliśmy się do Europy, gdzie kupa ludzi, wolność i demokracja

Zaczęliśmy od Grecji i Włoch - no bo oni są bardzo wyluzowani... ale po chwilowych sukcesach również ponieśliśmy porażkę...

I wówczas wybór padł na taki kraj, gdzie lecą z szabelkami na czołgi - i to okazał się strzał w dziesiątkę! W tym kraju jest prawdziwa wolność, wszystko każdemu wolno, można nie przestrzegać wprowadzonych ograniczeń, mieć innych w doopie i jeszcze się tym chwalić...

Normalnie Eden!

No i udało się! mamy teraz największą umieralność od czasu II wojny światowej, dzięki czemu skróciła się statystyczna długość życia, a więc ZUS wypłaci nam wyższe emerytury! Czyż to nie jest wspaniała wiadomość

P.S. Mam nadzieję, że jest on we właściwym dziale i nie narusza Regulaminu forum

A zatem proszę sobie darować wszelkie pohukiwania i machanie pałeczką