Autor Wątek: Hamulec ABS nieodpuszczający zacisk tylni  (Przeczytany 8692 razy)

Offline Przemszon

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Szczecinek
Odp: Hamulec ABS nieodpuszczający zacisk tylni
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maja 2021, 09:31:02 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Marek, sprawdź jeszcze jedną rzecz - zobacz, czy w zbiorniczku płynu tylnego hamulca ta gumowa "wkładka, przepona, czy jak ją tam zwał jest dobrze ułożona. U mnie na skutek nie wiadomo czego ona się "rozciągnęła" i zaburzała prawidłowy przepływ płynu. Skutkiem było bardzo częste nagrzewanie hamulca (zacisku i tarczy), tym samym płyn się za bardzo podgrzewał i chwilami dźwignia "wpadała do podłogi" i nie miałem  hamulca...

Ta "przepona" to czarna guma (taki prostokątny "kubeczek") i prawidłowo ta mniejsza/wewnętrzna część powinna być w tej szerszej. A u mnie ją "wypchnęło"  8) Trochę ciężko to opisać, ale jak ją wyjmiesz, to będziesz wiedział o co chodzi. A do odpowietrzenia hamulca komputer nie jest potrzebny.

hej Biblo, a czy ta membrana czasem nie wyciągnęła się na wskutek zużycia klocków hamulcowych? bo ona ma taką funkcję aby kompensować objętość w zbiorniczku ze względu na obniżający się poziom płynu.

ps na pewno nie jest potrzebny komputer do odpowietrzenia? przecież w serwisówce jest opisana cała procedura łączenie z odpowietrznianiem pompy ABSu przy pomocy komputera
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2021, 15:27:30 wysłana przez Przemszon »

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Gostyń
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Maja 2021, 19:36:36 »
Marek, sprawdź jeszcze jedną rzecz - zobacz, czy w zbiorniczku płynu tylnego hamulca ta gumowa "wkładka, przepona, .

Biblo wiem o co chodzi z tą gumką. wszystko ok środek jest schowany w kołnierzu .płyn nalany 1mm poniżej poziomu max. chociaż muszę powiedzieć jak zabraliśmy się za odpowietrzanie nowo założonego zacisku po otwarciu zbiorniczka   ta gumka była rozciągnięta. a co do ABSu to niestety odpowietrzanie robi się procedurą na kompie. nie znalazłem w necie co prawda jak robią to przy tt 1200 ale znalazłem filmik jak gość odpowietrza przy T street triple 600.

koober
,,Jeżeli podejrzewasz, że za ocieranie odpowiada pompa hamulcowa/przewody/pompa ABS tarczy/zacisku. "Grzanie" jest wtedy gdy jadąc bez hamowania tarca/zacisk są wyraźnie gorące.

ja to wszystko rozumiem  czekam aby się przejechać w normalnym ruchu miejskim aby sprawdzić jak zachowuje sie ten nowy zacisk . kręcąc kołem na centralnej jest lekko lepiej ale wydaje mi się i kumplowi też ,,a on jeździ motkiem na wale ze 20 latek" że jest za ciasno.
ale dzięki za sugestie będę sprawdzał .
----------------------------------------------------------------------
HONDA VARADERO 1000 / TRIUMPH TIGER EXPLORER 1200 /TRIUMPH TIGER 1200 XRT

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Maja 2021, 19:53:13 »
Dzisiaj przejechałem kilka kilosków i to samo zacisk nadal ciepły. Miałbym prośbę do forumowiczów latających na dużych tigerach aby po przejechaniu jakiegoś odcinka drogi sprawdzili tylko czy też macie ciepły zacisk ? Nie daje mi to spokoju.

w odpowiedzi na pytanko/sugestię : koober
,,Jeżeli podejrzewasz, że za ocieranie odpowiada pompa hamulcowa/przewody/pompa ABS to po zwolnieniu dźwigni hamulca poluzuj odpowietrznik zacisku. Jeżeli to spowoduje większe zluzowanie zacisku to masz trop gdzie szukać dalej."
Odpowietrznik poluzowany nic nie wypłynęło zacisk nie poluźnił się .

Sorki że męczę was tym tematem ale nie daje mi to spokoju.

Offline Jaca78

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Rzeszów
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Maja 2021, 20:08:25 »
Dzisiaj przejechałem kilka kilosków i to samo zacisk nadal ciepły. Miałbym prośbę do forumowiczów latających na dużych tigerach aby po przejechaniu jakiegoś odcinka drogi sprawdzili tylko czy też macie ciepły zacisk ? Nie daje mi to spokoju.

,,Jeżeli podejrzewasz, że za ocieranie odpowiada pompa hamulcowa/przewody/pompa ABS to po zwolnieniu dźwigni hamulca poluzuj odpowietrznik zacisku. Jeżeli to spowoduje większe zluzowanie zacisku to masz trop gdzie szukać dalej."

Sorki że męczę was tym tematem ale nie daje mi to spokoju.
Marek
Ja sprawdziłem u siebie i mam taki letni zacisk oraz tarczę. Ciepło na tyle generowane, że bez wahania mógłbym trzymać w palcach przez cały czas bez jakiekolwiek obawy- cieplejsza jest woda w wężu po nagrzaniu w słońcu :)). Myślę, że to normalne. Miałem wymienianą tarczę klocki i uszczelki w zaciskach
Pozdrawiam,
Jacek

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Maja 2021, 20:26:23 »
Jaca78
Dzięki za odpowiedź .U mnie na zacisku rękę mogę położyć jednak tarczy palcami się nie utrzyma.

Offline koober

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: Mysłowice
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Maja 2021, 06:29:36 »
Właściwie wykluczyłeś problemy z całym układem hamulcowym poza zaciskiem.
W zacisku masz trzy możliwe problemy:
-tłoczki stawiają zbyt duży opór - zapieczone, brudne lub zbyt ciasno spasowane z zaciskiem
-uszczelniacze straciły swoje właściwości - spuchnięte, twarde, brudne itp
-sworznie stawiają opór - zapieczone, brudne (wtedy ociera klocek przeciwny do tłoczków)

Offline Przemszon

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Maja 2021, 08:25:26 »
mi jeszcze przychodzi na myśl taka blaszka sprężynująca, miałem swego czasu kiedyś problem z Hodzie Shadow, miałem zajechane piny, po których przesuwają się klocki i pękniętą tą właśnie blaszkę - hamulec również się grzał niemiłosiernie. sprawdzałeś ich stan? nie wiem czy tej blaszki nie da się odwrotnie zamontować, niby nie powinno ale jeśli się da to może nie działać prawidłowo.

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Maja 2021, 13:13:31 »

[/quote]
Właściwie wykluczyłeś problemy z całym układem hamulcowym poza zaciskiem.
W zacisku masz trzy możliwe problemy:
-tłoczki stawiają zbyt duży opór - zapieczone, brudne lub zbyt ciasno spasowane z zaciskiem
-uszczelniacze straciły swoje właściwości - spuchnięte, twarde, brudne itp
-sworznie stawiają opór - zapieczone, brudne (wtedy ociera klocek przeciwny do tłoczków)
[/quote]

Tłoczki chodzą swobodnie ,uszczelki czyściutkie ,zacisk wymyty wszystko nasmarowane . Sprawdzę jeszcze raz te sworznie prowadnicy choć w rekach wszystko chodzi .

odnośnie tej blaszki Przemszon to  jest wsadzona prawidłowo i chyba odwrotnie nie idzie jej wsadzić a trzpienie które trzymają klocki nowe .

Offline Przemszon

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Maja 2021, 14:50:14 »
a próbowałeś jeździć z wyłączonym ABS i kontrolą trakcji?
nie wiem czy taka usterka może występować, ale może coś jest walnięte w komputerze i jak kontrola trakcji potrafi przyhamowyć tyłem to może z jakiegoś powodu cały czas Ci trzyma hamulec...
podłączałeś go na komputer?

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Maja 2021, 17:42:37 »
Powiem szczerze że nawet o tym nie pomyślałem żeby wyłączyć te systemy ale moto na wyłączonej stacyjce stojące na centralnej okręcam kołem i też ciężkawo chodzi a systemy działają tylko pod zasilaniem tak mi się wydaje. Pod kompa nie podłączałem jeszcze.

Offline Przemszon

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Maja 2021, 18:42:36 »
Powiem szczerze że nawet o tym nie pomyślałem żeby wyłączyć te systemy ale moto na wyłączonej stacyjce stojące na centralnej okręcam kołem i też ciężkawo chodzi a systemy działają tylko pod zasilaniem tak mi się wydaje. Pod kompa nie podłączałem jeszcze.

No raczej tak, szczerze mówiąc dobrze byłoby go podpiąć na komputer, złącze niewiele kosztuje a przynajmniej odpowietrzysz układ jak się należy. Nie kojarzę błędu który by wskazywał na blokowanie koła, ale zastanawiam się czy mając zapowietrzony ABS hamulec będzie działał prawidłowo? ABS jest powyżej zacisku i pompy przy dźwigni, przy tak długiej instalacji czy klasyczne pompowanie klamki w celu odpowietrzania przepchnie pecherzyki? Nie wiem, a co jeśli w instalacji jest jakiś paproch który blokuje cofanie płynu przy zwolnieniu dźwigni.

Offline koober

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: Mysłowice
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Maja 2021, 20:20:03 »
@marek napisał że popuścił odpowietrznik i nic to nie dało, nic nie wypłynęło, więc nie było ciśnienia. Możesz mieć zapowietrzone wszystko, ale jak puścisz pedał to ciśnienie spada i tłoczek się cofa. Za cofane tłoczka odpowiada jego uszczelniacz (ten kwadratowy w przekroju), ale to działa tylko gdy wszystko w zacisku jest w idealnym stanie, łącznie z samym uszczelniaczem.

Offline Przemszon

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Maja 2021, 13:06:26 »
Rozumiem że tarcza od hamowania się nagrzewa ale gorący zacisk to już nie bardzo .Na dłuższej trasie płyn się może zagotować. Z przodu nawet jak tarcze się rozgrzeją to zaciski zimne a na centralnej przód obraca się swobodnie. Przyjmując nawet to że z tyłu jest wał napędowy to mimo wszystko obrót jest zbyt ciężki i krótki . Jak się trosze wypogodzi przelecę się dłuższy kawałek z normalnym trybem hamowania i okaże się co się dzieje. mimo wszystko wydaje mi się że jest coś nie halo ale dzięki wszystkim za podpowiedzi .

ostatnio sprawdzałem u siebie, szczerze mówiąc to nie wiem czy chociaż pełen obrót moje koło wykonuje i tarcie słyszę, ale zacisk mi się nie grzeje po jeździe. więc może jego zachowanie na postoju jest normalne. przychodzą mi tylko 2 kwestie do sprawdzenia a takim razie, a w zasadzie 3, sprawdzenie błędów na komputerze, sprawdzenie działania zacisku przy jeździe przy wyłączonej kontroli trakcji i taka durna przypadłość, nie opierasz przypadkiem buta na dźwigni? o takim przypadku naprawdę słyszałem, był gość co zmienił buty i nie czuł, że opiera stopy na hamulcu

Offline andbold

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Maja 2021, 13:40:27 »
Na innym forum w temacie naprawy abs ktoś niedawno pisał że po złym podłączeniu przewodów hamulcowych do pompy po zadziałaniu abs układ blokował koło i nie odpuszczał do czasu całkowitego zatrzymania moto...

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Maja 2021, 17:59:46 »
Jeszcze jestem w fazie testów ale już jest dobrze .Moje koło teraz robi ok. 2,5-3 obrotów (na centralnej oczywiście).
Wymieniłem tarcze hamulcową i wypie.....em klocki które zakładałem rok temu .Były to EBC twardość HH  .Moto nie było nowe więc pewnie działo się to już wcześniej ale te twarde klocki dobiły tarcze do końca i tarcza musiała stracić ten tzw. moment w którym cofa klocki/tłoczki . Czekam na nowe klocki bo w tej chwili założyłem stare które kupiłem z zaciskiem. Po przejażdżce w poniedziałek zacisk zimny a tarczę mogłem trzymać palcami . poniżej fotka co klocki zrobiły z tarczą która na środku ma wymiar poniżej 4mm.