Autor Wątek: Tiger Gdańsk  (Przeczytany 2958 razy)

Offline Juras

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +1/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Wrocław
Tiger Gdańsk
« dnia: 09 Maja 2022, 16:54:59 »
Witam, ktoś ma możliwość oceny tego moto?

You are not allowed to view links. Register or Login

Za każdą radę bede wdzięczny.

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Gostyń
Odp: Tiger Gdańsk
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2022, 20:58:37 »
Nie pomogę w sprawie tego moto ale kumpel kiedyś brał od nich moto i był zadowolony .Mieli opcję dowozu do klienta na oględziny bez konieczności kupna. Oczywiście za kasę. Wtedy było to ok 300zł przy obecnej cenie paliw pewnie więcej.
----------------------------------------------------------------------
HONDA VARADERO 1000 / TRIUMPH TIGER EXPLORER 1200 /TRIUMPH TIGER 1200 XRT

Offline Juras

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2022, 19:25:30 »
Panowie, walczę z wyborem pierwszego Tigera 800.

Mam dwa wybrane, przedlift XR 2013 rok, 68 tyś przebiegu, serwisowany w moto44 w poznaniu.
I drugi 2015r, polift XRX, około 50 tyś przebiegu, też wygląda dobrze pod kątem oględzin.

Pytanie, czy warto dopłacać około 10 tyś, do nowszej generacji?

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: 3Miasto
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2022, 10:10:34 »
mogę podjechać w drodze z pracy i zerknąć jak coś cię interesuje, tylko pisz na co DOKŁADNIE zerknąć bo mechanik ze mnie średni... i pisz szybko, bo mogę to zrobić dziś lub jutro w drodze na zlot, a potem dopiero we wtorek. Ja ich za bardzo nie lubię, za każdym razem jak wpadam tam obejrzeć moto to mam wrażenie że im przeszkadzam... Tak samo nie słyszałem o "solidnych" problemach z motocyklami od nich ale jak kumpel kupił u nich starą CBR'ę to ponoć wymieniali filtr powietrza... i pewnie to robili bo filtr wyglądał na nowy, ale w airboxie walał się kiep... Inny znajomek oglądajac ER6F odkrył pod plastikami połamane zaczepy o których "oni nie wiedzieli". No ale przyznam że szukajac brałem ich pod uwagę - tylko oglądałbym motocykl ze sporą dawką nieufności.

Offline Juras

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +1/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2022, 10:37:35 »
super, z góry wielkie dzięki, zerknij czy wizualnie to moto wygląda na swój przebieg, stan napędu, opon, klocków, jak można odpalić, to czy nie ma niepokojących dźwięków, czy lagi nie ciekną, itp.

p.s. dzięki za info o nich, będę miał na to uwagę,

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2022, 18:04:23 »
No więc niestety nie popisali się i potwierdzili moje opinie, może dla tego też "zniknął" z oferty ale zdjęcia wrzucę tak, żeby zostały tu na przyszłość. Moto stało tak że bez wyciągania mogłem obejrzeć prawą stronę, lewa była zastawiona - i chyba stał w kolejce do "serwisu" bo troszkę z  boku... no ale kartkę z ceną miał!

No więc jak na "bezwypadkowego" w przystanek czy dupę komuś nie wjechał, ale z prawej strony widać ślady jakiejś parkingówki - niewielkie rysy ale są, na podnóżkach pasażera, na końcówce kierownicy, na lusterkach, no ale niestety tez jes odprysk lakieru na ramie w okolicach śruby mocującej silnik (na foto). Motocykl ogólnie nie powiedziałbym że stan "idealny", "salonowy" czy "perełka" są jakieś ryski, sporo niewielkich kropek rdzy na śrubkach, na wydechu czy na np klockach hamulcowych (na foto). Stan klocków ok, tak połowa, może 1/3 (wiem tylko kiedy nie ma, nie potrafię określić ile procen) - generalnie nie trzeba myśleć o wymianie. Tarcze również noszą ślady przebiegu ale takie adekwatne, bez jakiegoś nadmiernego zużycia. chciałem zagadać żeby mi go wyprowadzili na jakiś widok, ale moje oko dostrzegło na podłodze PLAMĘ OLEJU Z LAGI (foty foty!). cieknie z lewej, i sama laga zalana (na zdjęciu zaznaczyłem ślad po moim paluchu), ale też mokry jest lewy zacisk hamulca. leci z uszczelniacza - nad nim sucho. To pewnie powód zdjęcia motocykla z oferty. po tym wszystkim nie oglądałem już nic więcej, boi unzałem że na chwilę obecną nie ma sensu. na teraz powiedziałbym że nie warto jechać nawet obejrzeć. Jak zrobią lagi to wtedy będzie do sprawdzenia - bo poza tym wyciekiem nie widziałem nic złego, ale przestałem przeglądać. inna sprawa że obawiam że że jak jeden uszczelniacz poleciał to tylko ten jeden wymienią - nie wiem ile wytrzyma drugi, no ale to już mój domysł.

oryginalne zdjęcia w pełnej rozdzielczości do zerknięcia tutaj
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2022, 18:07:15 wysłana przez misiakw »

Offline Juras

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2022, 18:18:29 »
Dzięki wielkie za szczegółowe info.
Dzwoniłem do nich wczoraj, z zapytaniem co jest do zrobienia, faktycznie mówili że cieknie laga i będą zmieniać uszczelniacze, pytałem czy sam mogę je ewentualnie zrobić gdybym się zdecydował, ale stwierdzili że oni wymieniają.
Co do reszty nic nie mówili, pytałem o obicia czy otarcia, to mówili że jest ideał.
Nie znam się dobrze na tigerach, ale może te odpryski to normalne ślady użytkowania....

teraz mam dylemat jeszcze większy, czy to moto nadal jest do kupna...

Kolego wiszę piwo, mam nadzieję że nadarzy się okazja.

Offline Jaca78

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Rzeszów
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2022, 22:17:14 »
No więc niestety nie popisali się i potwierdzili moje opinie, może dla tego też "zniknął" z oferty ale zdjęcia wrzucę tak, żeby zostały tu na przyszłość. Moto stało tak że bez wyciągania mogłem obejrzeć prawą stronę, lewa była zastawiona - i chyba stał w kolejce do "serwisu" bo troszkę z  boku... no ale kartkę z ceną miał!

No więc jak na "bezwypadkowego" w przystanek czy dupę komuś nie wjechał, ale z prawej strony widać ślady jakiejś parkingówki - niewielkie rysy ale są, na podnóżkach pasażera, na końcówce kierownicy, na lusterkach, no ale niestety tez jes odprysk lakieru na ramie w okolicach śruby mocującej silnik (na foto). Motocykl ogólnie nie powiedziałbym że stan "idealny", "salonowy" czy "perełka" są jakieś ryski, sporo niewielkich kropek rdzy na śrubkach, na wydechu czy na np klockach hamulcowych (na foto). Stan klocków ok, tak połowa, może 1/3 (wiem tylko kiedy nie ma, nie potrafię określić ile procen) - generalnie nie trzeba myśleć o wymianie. Tarcze również noszą ślady przebiegu ale takie adekwatne, bez jakiegoś nadmiernego zużycia. chciałem zagadać żeby mi go wyprowadzili na jakiś widok, ale moje oko dostrzegło na podłodze PLAMĘ OLEJU Z LAGI (foty foty!). cieknie z lewej, i sama laga zalana (na zdjęciu zaznaczyłem ślad po moim paluchu), ale też mokry jest lewy zacisk hamulca. leci z uszczelniacza - nad nim sucho. To pewnie powód zdjęcia motocykla z oferty. po tym wszystkim nie oglądałem już nic więcej, boi unzałem że na chwilę obecną nie ma sensu. na teraz powiedziałbym że nie warto jechać nawet obejrzeć. Jak zrobią lagi to wtedy będzie do sprawdzenia - bo poza tym wyciekiem nie widziałem nic złego, ale przestałem przeglądać. inna sprawa że obawiam że że jak jeden uszczelniacz poleciał to tylko ten jeden wymienią - nie wiem ile wytrzyma drugi, no ale to już mój domysł.

oryginalne zdjęcia w pełnej rozdzielczości do zerknięcia tutaj
Moim zdaniem jak laga leje to i klocki do wymiany. Uważam, że to must have. U mnie jak laga puściła zrobiłem około 200km na 80% nowych klockach. Jak pojadły oleju i po wyczyszczeniu tzn odtłuszczeniu itp. to jednak to ne to samo. Wymieniłem klocki i jest OK.
Po za tym jak Juras szuka moto bez ryski, parkingówki to będzie miał wyzwanie. Parkingówka to pryszcz byle by nie po dzwonie czy ewentualnie szlifie...
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Juras

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +1/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maja 2022, 08:15:56 »
Absolutnie nie szukam "perełki", przecież to nie nowe moto, ślady użytkowania to normalna sprawa, chodzi natomiast o zaufanie, jak pytam przez telefon żeby mi powiedzieli co i jak, to oczekiwałbym solidnej odpowiedzi, tym bardziej że z uwagi na odległość, brałem pod uwagę dostawę moto pod dom, a jak mi się nie spodoba, to 700 zł oddaje za próbę dostarczenia. Dalej mi się ten tiger podoba, natomiast, kosztuje nie mało, przytargany z Angli, podobno stał u nich dwa lata bo był problem z jakimś dokumentem(teraz jest ok), a teraz jak go wystawili to leją się lagi.

I mam zgryz, czy można im zaufać.

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2022, 08:50:00 »
Po za tym jak Juras szuka moto bez ryski, parkingówki to będzie miał wyzwanie. Parkingówka to pryszcz byle by nie po dzwonie czy ewentualnie szlifie...

wiesz, nie chodzi o to że juras szuka. chodzi o to że w ofercie masz wpisane (pisownia oryginalna) "Zarówno pod względem technicznym jak i wizualnym motocykl w bardzo dobrym, wręcz IDEALNYM stanie" to jak mas ślady rdzy i parkingówy, to to nie jest moim zdaniem idealny stan wizualny. cieknąca laga też nie jest idealnym stanem technicznym. Wystarczyło by napisać dobrym, albo "bardzo dobrym z oznakami użycia" i już było by ok, a nie dodawać na końcu że (znów oryginalna pisownia) "Bardzo ładny i zadbany egzemplarz, GODNY POLECENIA !!! ". no nie wiem, ja nawet sąsiadowi nie poleciłbym motocykla z zaciskiem hamulcowym zalanym olejem z lagi. z resztą okazuje się ze w pracy miałem otwartą zakładkę, więc masz zrzut całej oferty z pełnym opisem, myśle że zrozumiesz o co mi chodzi. po prostu ten egzemplarz i jego opis kolejny raz wpasował mi się w moją opinię o moto które u nich oglądałem wcześniej. żaden z nich nie był "totalną miną" ale praktycznie każdy miał coś, co powodowało że odstawał od innych dostępnych na rynku w podobnej cenie.

Offline Jaca78

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Rzeszów
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2022, 14:18:18 »

wiesz, nie chodzi o to że juras szuka. chodzi o to że w ofercie masz wpisane (pisownia oryginalna) "Zarówno pod względem technicznym jak i wizualnym motocykl w bardzo dobrym, wręcz IDEALNYM stanie" to jak mas ślady rdzy i parkingówy, to to nie jest moim zdaniem idealny stan wizualny. cieknąca laga też nie jest idealnym stanem technicznym. Wystarczyło by napisać dobrym, albo "bardzo dobrym z oznakami użycia" i już było by ok, a nie dodawać na końcu że (znów oryginalna pisownia) "Bardzo ładny i zadbany egzemplarz, GODNY POLECENIA !!! ". no nie wiem, ja nawet sąsiadowi nie poleciłbym motocykla z zaciskiem hamulcowym zalanym olejem z lagi. z resztą okazuje się ze w pracy miałem otwartą zakładkę, więc masz zrzut całej oferty z pełnym opisem, myśle że zrozumiesz o co mi chodzi. po prostu ten egzemplarz i jego opis kolejny raz wpasował mi się w moją opinię o moto które u nich oglądałem wcześniej. żaden z nich nie był "totalną miną" ale praktycznie każdy miał coś, co powodowało że odstawał od innych dostępnych na rynku w podobnej cenie.

I wszystko jasne 😎
Pozdrawiam,
Jacek

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2022, 16:13:33 »
Absolutnie nie szukam "perełki", przecież to nie nowe moto, ślady użytkowania to normalna sprawa, chodzi natomiast o zaufanie, jak pytam przez telefon żeby mi powiedzieli co i jak, to oczekiwałbym solidnej odpowiedzi, tym bardziej że z uwagi na odległość, brałem pod uwagę dostawę moto pod dom, a jak mi się nie spodoba, to 700 zł oddaje za próbę dostarczenia. Dalej mi się ten tiger podoba, natomiast, kosztuje nie mało, przytargany z Angli, podobno stał u nich dwa lata bo był problem z jakimś dokumentem(teraz jest ok), a teraz jak go wystawili to leją się lagi.

I mam zgryz, czy można im zaufać.

Żadnemu handlarzowi nie można ufać!

Szukaj maszyny z polskiej dystrybucji, od dotychczasowego użytkownika, ewentualnie od sprzedawcy/salonu który taki motocykl przyjął w rozliczeniu i umożliwi kontakt z wcześniejszym właścicielem.

P.S. A to, że "podobno stał u nich dwa lata bo był problem z jakimś dokumentem" to już całkowita porażka, bo albo ściemniają, albo są całkowitymi nieudacznikami...
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Juras

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +1/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Czerwca 2022, 14:49:48 »
Informuję, iż motocykl już zakupiony, obyło się bez handlarzy, moto od forumowego kolegi.

Pozdrawiam, temat do zamknięcia

Offline magik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Nowogród Bobrzański, Kopenhaga
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwca 2022, 14:56:13 »
No, to gratulacje  ;D
Będziesz pan zadowolony.
Życzę wiele radości i wielu kilometrów na motorku  00--00
Magik