Autor Wątek: Uszczelniacz walka dźwigni zmiany biegów  (Przeczytany 1738 razy)

Offline zadra

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
Uszczelniacz walka dźwigni zmiany biegów
« dnia: 03 Lipca 2022, 20:39:46 »
Witajcie,

Wydaje mi się, że mam lekki wyciek z wałka, na którym osadzona jest dźwignia zmiany biegów. Czy ktoś wie jaki tam jest uszczelniacz i czy jego wymiana polega tylko na wydłużaniu go i wciśnięciu nowego? Na tą chwilę, umyłem wszystko, ale wydaje mi się, że zapocenie tam ma swoje źródło.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 10:33:13 wysłana przez zadra »

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
Odp: Uszczelniacz walka dźwigni zmiany biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2022, 08:25:57 »
Zadra popraw język polski. Tak 10 min. roboty. Wydłub tylko nie uszkodź przylgni karteru dłubiąc czymś ostrym. Najlepiej sprawdzą się dwa cieniutkie/malutkie blachowkręty. Wkręć je naprzeciwko siebie a potem wyrwij razem z uszczelniaczem. Nie pamiętam teraz  rozmiarówki, ale spiszesz sobie spokojnie jak wyjmiesz. Uważaj na olej bo poleci :) lekko na centralce przechyl go na prawo.

Offline zadra

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
Odp: Uszczelniacz walka dźwigni zmiany biegów
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2022, 10:36:00 »
Z tego co widzę był jeden błąd (źle słownik dobrał słowo) poprawiłem😉

Dziękuje za odpowiedź. Obawiam się, że jak go zdemoluje przy wyjmowania, to nie odczytam wymiaru, dlatego pisałem😀
Na tą chwile obserwuje czy potwierdzi się moja diagnoza i zapocenie wróci w tym miejscu.

Uszczelniacz wymieniony. Rozmiar TC 12x22x7. Po nocy spędzonej na bocznej kosie, pojawił się delikatny wyciek, potęgujący się przy ruszaniu dźwignią.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Teraz obserwacja po wymianie czy przestanie😉
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2022, 15:31:58 wysłana przez zadra »