Autor Wątek: Czy warto wydać ok. 60tys zł za zamianę TT 1200/ 2015 na TT 1200/ 2023 ?  (Przeczytany 1745 razy)

Offline Robert

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer XR
  • Miejscowość: Żagań
Witajcie, w ostatnią sobotę byłem z moim TT 1200 / 2015 na okresowym przeglądzie w Moto44 w Poznaniu. Aby wypełnić sobie czymś pożytecznym czas oczekiwania umówiłem się wcześniej na jazdę testową nowym TT. Udostępniono mi TT 1200 Rally. Wersja wszytkomająca. Pojeździłem jakieś 1,5 godziny po różnych drogach: dobry asfalt, zły asfalt, droga szutrowa, parking. Generalnie motocykl jest świetny, komfortowy i w ogóle.  Ale moim skromnym zdaniem, zdaniem użytkownika wersji z 2015r od 6 sezonów różnica miedzy tymi modelami nie jest warta tych co najmniej 60 tys.zł.
Wolę wydać te pieniądze na sfinansowanie kolejnych wypraw w szeroki świat.
Jestem chyba jednym z niewielu ludzi, którzy nie zachwycili się nowym TT. Pracownicy Moto44 byli nieco zdziwieni moją opinią ponieważ zdecydowana większość motocyklistów po jeździe testowej wraca zakochanych w tym modelu. Dla mnie  " Wow" było za małe .
Po przeglądzie z przyjemnością wsiadłem na "mojego" Tygryska i obaj wróciliśmy do domu gdzie będziemy się szykować do wspólnego wyjazdu na Lofoty...jeszcze tylko miesiąc!
Chciałbym podkreślić , że jest to moja skromna opinia oparta na subiektywnych wrażeniach z jazdy testowej.
Miłego dnia.

Offline sebaxll

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Chełm
Odp: Czy warto wydać ok. 60tys zł za zamianę TT 1200/ 2015 na TT 1200/ 2023 ?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2023, 18:05:10 »
Nie jeździłem nowym Tigerem. Ale miałem te same przemyślenia co Ty. Też mam Tigera z 2015 i zastanawiałem się nad sprzedażą i dopłatą do nowszego/ lub nowego Tigera. Jednak nie.
Ale to mój czy Twój punkt widzenia bo gdybym miał szafę pełną banknotów NBP to miał bym inne zdanie na ten temat.

Offline leo

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Żywiec
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwca 2023, 18:25:39 »
Witam też mam takie zdanie, mam moto XTR z 2020 r i miałem zmienić na nowego , chyba raczej nie zmienię , co prawda nie miałem okazji jeździć nowym modelem ale oglądałem filmik ktoś testował nowego tygrysa i po jego opinii która jest nie za bardzo dobra ,gdyż silnik przy mocnym dodaniu w palnik przy małej prędkości po prostu było słychać jak ten silnik klekotał ,po osiągnięci jakie prędkości dopiero się uspokoił , i jeszcze ma jakieś drgania przy odpowiedniej prędkości, czego w moim moto nie ma , a na 6 biegu przy prędkości 60 km odkręcam manetkę i silnik pracuje bez klekotu, dlatego zastanawia się czy warto , ale tak naprawdę podejmę decyzję jak  będzie okazja przetestować nowego tygryska 

Offline Robert

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer XR
  • Miejscowość: Żagań
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2023, 19:07:07 »
A pro po silnika w nowym TT : po odpaleniu słychać dość głośny " szeleszczący " dźwięk. W Moto44 twierdzili, że wynika to ze zmiany kolejności pracy cylindrów. Może... w moim TT ten dźwięk jest przyjemniejszy. Po ruszeniu z miejsca na mapie ROAD i dodaniu gazu początkowo nic się nie dzieje. Zapytałem: gdzie te wszystkie koniki?  One pojawiają się dopiero po przekroczeniu 4 tys. obrotów i wtedy zaczyna się prawdziwa jazda, pełna dzida! To nadal są moje subiektywne wrażenia. Przyjemności: fantastycznie działające sprzęgło i skrzynia biegów, po prostu bajka. Do quickshiftera trzeba się przyzwyczaić.