Autor Wątek: Początek przygody z serwisem Euro Rider Bielsko i .....  (Przeczytany 7341 razy)

Offline Brico

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Rybnik
Początek przygody z serwisem Euro Rider Bielsko i .....
« dnia: 21 Marca 2016, 23:30:09 »
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem Tigera 800Xc i jak to u mnie bywa (pewnie nie tylko u mnie) lubię wiedzieć co mam i czego mogę się spodziewać - o takim moto marzyłem - tak mi się przynajmniej wydaje.
Z uwagi na to, że sprzęt nie jest prosto z salonu tylko odkupiony od znajomej u której stał w garażu zbytnio nieużywany choć kupiony przez nią w salonie i max doposażony, postanowiłem się upewnić, że to była dobra decyzja.

... trochę pojeździłem i mając kilka uwag umówiłem się z chłopakami w Euro Rider na przegląd serwisowy.
Tak się fajnie złożyło, że mają odbiór moto do 100km od Bielska za free więc się załapałem.
Podjechał koleś busem i od słowa do słowa okazało się, że jest mechanikiem, więc się zaczęło....

Ładując mota na busa, opowiadam...
pierwsza irytująca sprawa to sprzęgło, które zabierało dopiero od końca ... gość od razu zauważył, że pancerz jest zbyt luźny przy mocowaniu na silniku i to wyreguluje, przy okazji sprawdzi grubość tarcz i reszty sprzęgła- super!

następnie - nierówna praca silnika i dziwne dźwięki .. odpowiedź - te moto tak ma czasem silnik krokowy ściemnia i lubi na luzie delikatnie falować obrotami a dźwięk po prostu taki jest i tyle (szufelka i zmiotka od razu nie będą potrzebne - uff) , dodatkowo kontrola świec i wtrysku - no to mnie uspokoił.

na niskim biegu 1/2 szczególnie przy dodaniu gazu czuć szarpnięcie więc do kontroli zębatki i łańcuch ... ok

aaaaaaa i jeszcze czasem wyświetlacz nie nadąża za biegami na wyświetlaczu - dojeżdżam do skrzyżowania redukuję 3/2/1 tak mi się przynajmniej wydaje a na wyświetlaczu dalej 3 .. what the fuck myślę a koleś mówi, że tak się czasem zdarza i to sprawdzi .. ale 1 jest wbita

opowiedział jeszcze historię o przednim zawieszeniu, ustawieniach tyłu, oponach i odradził zakup centralnej stopki  etc

Ogólnie gość bardzo zorientowany w temacie ....spoko

Za 2- 3 dni będę odbierał to powiem o jakości i kosztach.

Dodatkowo żeby mogli coś zarobić poprosiłem o dołożenie poszerzenia podstawki i wymianę szyby na wyższą bo przy 120 i moim wzroście ściągało mi kask a pomimo tego stopami i tak nie dosięgam na płasko - mam dziwną budowę ciała?

Bo bym zapomniał najważniejsze, brawa dla konstruktora skrzyni  ruszasz ze skrzyżowania 1,2,3,4,5 a na zegarze 60 km/h zwalniasz do 30 dodajesz gazu i jedziesz jak na 2ce - chyba trzeba się przyzwyczaić ...

to tyle na dzisiaj cdn.... jak odbiorę

dobrej nocy
Seweryn
..lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem ...

Offline EarGear

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Rzeszów
Odp: Początek przygody z serwisem Euro Rider Bielsko i .....
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2016, 17:48:49 »
(opowiedział jeszcze historię o przednim zawieszeniu, ustawieniach tyłu, oponach i odradził zakup centralnej stopki  etc) opowiadaj co mówił bo jestem ciekawy

Offline souler

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Triumph Tiger 955i 2001
  • Miejscowość: Kraków
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2016, 19:07:28 »
Właśnie, mnie ta stopka interesuje. Co z nią nie tak?

Offline Pedros

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2016, 20:01:40 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Właśnie, mnie ta stopka interesuje. Co z nią nie tak?
Pewnie że przeszkadza podczas jazdy w terenie ...

Offline Brico

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2016, 22:48:10 »
.. a więc jeżeli chodzi o stopkę centralną to podobno są 2 wersje do XR i XC (logiczne bo koła inne)  problem podobno polega na tym, że po pierwsze trudno jest motocykl w ogóle na niej postawić (wyważenie) nie wspominając o słabszym podłożu a dodatkowo po postawieniu kołami stoi na ziemi a chyba to co mnie najbardziej denerwuje to stukot, w lekkim terenie lub na dziurach (już to przerabiałem) a czasem lubię sobie do lasu skoczyć żeby się odchamić..i mocowałem stopki gumowymi uszczelkami. Więc w celach smarowania, zdejmowania koła, łańcucha  itp będę stosował podstawkę za 70zł którą miałem do  niezniszczalnego sprzętu Yamaha Wr426F . Podstawiasz, naciskasz nogą i gotowe.. oczywiście w garażu a w terenie albo leżeć! albo niezawodna lina żeglarska i drzewo.

.. jeżeli chodzi o przednie zawieszenie (fabryczne) to mówił żeby zwrócić uwagę czy przy prędkościach ok 120 i więcej nie ma wrażenia lekkiego drgania i "pływania" przodu tak się podobno dzieje  po większych przebiegach (tuleje ) i wtedy jest dobrze wymienić wkłady na regulowane / akcesoryjne ale pewnie zależy to również od wielu czynników więc się tym nie przejmuję bo na razie przebieg znikomy a jak coś się będzie działo to przynajmniej będę wiedział co to.
...co do ustawień tylnego zawiasu i opon opowiem po odbiorze moto..
Wychodzę z założenia jak to ktoś już fajnie powiedział na forum cyt, " nie przejmować się i jeździć" ten typ tak ma i już..

miłego wieczoru
Seweryn

Offline Brico

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2016, 20:15:47 »
... dla zainteresowanych Bielskim serwisem,
motocykl odebrałem w dniu wczorajszym, doposażony w zamówione elementy (wyższa szyba, poszerzenie podstawki bocznej), olej, napęd itp  wszystko ok do czasu wyjazdu z serwisu.
Przejechałem do pierwszego skrzyżowania i ze startem już miałem problem ... kuźwa ktoś wykastrował mi moto, dziura w gazie, brak przyspieszenia i nawrót do serwisu.
Oczywiście zdziwko ekipy, że przecież mechanik robił jazdę testową (chyba swoim moto) i wszystko było ok. Pomijam, że sprzęgło również nie zostało wyregulowane do zakresu o który prosiłem.
Na szczęście inny serwisant chyba bardziej w temacie po podpięciu do kompa i rozmowie z serwisantem mojego moto  stwierdził, że kolega "coś tam grzebnął" a system wtryskowy z silnikiem krokowym podobno jest bardzo wrażliwy i trza uważać na jakiekolwiek regulacje (pamiętaj jak działa dobrze nie grzeb!).
Wyregulował moto, poprawił sprzęgło i kolejna godzinka zeszła ale na szczęście wszystko na razie jest ok.
Ogólnie chłopaki spoko ale niesmak pozostaje..... bo nie mam pewności czy pozostałe czynności zostały wykonane poprawnie
.....ok 1300zł

Offline Elwis

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Bielsko Biała
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2016, 12:23:05 »
Podczepię się pod ten wątek by nie tworzyć nowego.
Mam Tigera 1200 z 2012 roku.
Czy jeśli chodzi o Bielsko i okolice to bazować przy przeglądach i naprawach ewentualnych na Eurorider Bielsko, czy też możecie polecić jakiegoś sensownego mechanika/warsztat niezależny który ogarnie tę maszynę?
--------------------
Tomek

Triumph Tiger Explorer 1200

pawel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2016, 12:31:46 »
Bedąc latem w gorach po czeskiej stronie spotkalem dwoch czechow na xc. Zachwalali Aso Triumph w Olomouc.
Moze warto sprawdzic ceny

Wysłane za pobraniem

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2016, 12:44:35 »
Elwis:: w Twoim "zasięgu" jest też Booster w Katowicach You are not allowed to view links. Register or Login
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Elwis

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Bielsko Biała
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2016, 12:46:08 »
Dzięki Panowie. Sprawdzę jak będzie potrzeba  obydwie opcje.
--------------------
Tomek

Triumph Tiger Explorer 1200

pawel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2016, 19:12:33 »
Jestem ciekaw tego Olomouca.

Wysłane za pobraniem

Offline Punol

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XC/XCx
  • Miejscowość: Cieszyn
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2017, 08:57:21 »
Dzisiaj sprawdzałem na stronie You are not allowed to view links. Register or Login i wychodzi na to ,że Eurorider nie jest już oficjalnym Dealerem Triumpha. Ciekawe jak z przeglądami gwarancyjnymi.
Pozostaje mi pojechać do Olomouca lub Katowic.

Offline Jaro

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Łaziska Górne
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2017, 22:17:09 »
Dzisiaj sprawdzałem na stronie You are not allowed to view links. Register or Login i wychodzi na to ,że Eurorider nie jest już oficjalnym Dealerem Triumpha. Ciekawe jak z przeglądami gwarancyjnymi.
Pozostaje mi pojechać do Olomouca lub Katowic.

Też mnie to martwi :-\ Euro Rider był sprawdzony. W kwietniu moto kupiłem jeszcze u nich a teraz serwisy gwarancyjne będę musiał robić w Triumph k-ce... Zobaczymy na wiosnę. Do pepików za parę groszy nie będę sprzęta targał >:D

Offline Majka11

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Wielun
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2020, 14:41:34 »
Przyjechał do mnie tygrys 800 jak miał 65 tys km przejechane i tez mi sprzęgło brało na końcu. Rozebrałem pomierzyłem wymieniłem tylko sprężyny . Reszta elementów po pomiarze w tolerancji
Gitara grała
Teraz mam 85 tys km i znowu bierze prawie tak samo jak przed wymiana sprężyn czyli na końcu.

Odgłosy stricie Brytyjskie cos trzeszczy , skrobie , na mrozie pomimo wymienionego łańcucha rozrządu i zrobionych zaworów  przez chwilę napierdala po odpaleniu  - w  tylnym zawiasie też cos puka jak wjeżdżam w dziurę
w Japoni nie usłyszysz takich odgłosów

5 razy w sezonie mu odwali i odpalam gasnie , odpalam gasnie i tak w kółko - nie trzyma obrotów jałowych - rozpinam klemę , czekam, zakładam jest ok

Jak się przyzwyczaisz do tego wszystkiego tak jak ja  to pocieszny  motocykl  :)