Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem Tigera 800Xc i jak to u mnie bywa (pewnie nie tylko u mnie) lubię wiedzieć co mam i czego mogę się spodziewać - o takim moto marzyłem - tak mi się przynajmniej wydaje.
Z uwagi na to, że sprzęt nie jest prosto z salonu tylko odkupiony od znajomej u której stał w garażu zbytnio nieużywany choć kupiony przez nią w salonie i max doposażony, postanowiłem się upewnić, że to była dobra decyzja.
... trochę pojeździłem i mając kilka uwag umówiłem się z chłopakami w Euro Rider na przegląd serwisowy.
Tak się fajnie złożyło, że mają odbiór moto do 100km od Bielska za free więc się załapałem.
Podjechał koleś busem i od słowa do słowa okazało się, że jest mechanikiem, więc się zaczęło....
Ładując mota na busa, opowiadam...
pierwsza irytująca sprawa to sprzęgło, które zabierało dopiero od końca ... gość od razu zauważył, że pancerz jest zbyt luźny przy mocowaniu na silniku i to wyreguluje, przy okazji sprawdzi grubość tarcz i reszty sprzęgła- super!
następnie - nierówna praca silnika i dziwne dźwięki .. odpowiedź - te moto tak ma czasem silnik krokowy ściemnia i lubi na luzie delikatnie falować obrotami a dźwięk po prostu taki jest i tyle (szufelka i zmiotka od razu nie będą potrzebne - uff) , dodatkowo kontrola świec i wtrysku - no to mnie uspokoił.
na niskim biegu 1/2 szczególnie przy dodaniu gazu czuć szarpnięcie więc do kontroli zębatki i łańcuch ... ok
aaaaaaa i jeszcze czasem wyświetlacz nie nadąża za biegami na wyświetlaczu - dojeżdżam do skrzyżowania redukuję 3/2/1 tak mi się przynajmniej wydaje a na wyświetlaczu dalej 3 .. what the fuck myślę a koleś mówi, że tak się czasem zdarza i to sprawdzi .. ale 1 jest wbita
opowiedział jeszcze historię o przednim zawieszeniu, ustawieniach tyłu, oponach i odradził zakup centralnej stopki etc
Ogólnie gość bardzo zorientowany w temacie ....spoko
Za 2- 3 dni będę odbierał to powiem o jakości i kosztach.
Dodatkowo żeby mogli coś zarobić poprosiłem o dołożenie poszerzenia podstawki i wymianę szyby na wyższą bo przy 120 i moim wzroście ściągało mi kask a pomimo tego stopami i tak nie dosięgam na płasko - mam dziwną budowę ciała?
Bo bym zapomniał najważniejsze, brawa dla konstruktora skrzyni ruszasz ze skrzyżowania 1,2,3,4,5 a na zegarze 60 km/h zwalniasz do 30 dodajesz gazu i jedziesz jak na 2ce - chyba trzeba się przyzwyczaić ...
to tyle na dzisiaj cdn.... jak odbiorę
dobrej nocy
Seweryn