Autor Wątek: Poprawa zawieszenia  (Przeczytany 9536 razy)

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Płock
Poprawa zawieszenia
« dnia: 14 Grudnia 2016, 10:27:08 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad poprawą pracy zawieszeń. Zwłaszcza przedniego. Może ktoś z was przerabiał coś takiego?
You are not allowed to view links. Register or Login
Rozmawiałem z gościem, który całkiem sensownie i logicznie się wypowiadał. Mam dostać w styczniu finalną propozycję cenową.

Offline Wegrzyn

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 955i
  • Miejscowość: Aachen
Odp: Poprawa zawieszenia
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2016, 23:49:12 »
Kolega przerobił przód, ale jakaś włoska firma. Koszt około 3000 zł. Różnica jest bardzo duża. Jeśli chcesz mogę się dowiedzieć dokładną nazwę.

Offline Peter75

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Gdynia
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2016, 20:39:45 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad poprawą pracy zawieszeń. Zwłaszcza przedniego. Może ktoś z was przerabiał coś takiego?
Rozmawiałem z gościem, który całkiem sensownie i logicznie się wypowiadał. Mam dostać w styczniu finalną propozycję cenową.

Wymieniłem sprężyny w przednim zawieszeniu na progresywne.Kupiłem z TT ale są to sprężyny robione przez Hyperpro, takie same jak w tym zestawie.W komplecie był też olej Hyperpro SAE15.Z tego co udało mi się dowiedzieć to jest to olej Putoline SAE15 o lepkości 66 cSt@40oC.Dla porównania olej oryginalny w lagach to Showa SS8 (SAE10) który ma lepkość 36 cSt@40oC.
Przy wymianie sprężyn zwiększyłem też poduszkę powietrzną w lagach ze 107 do 150mm.Mimo zwiększenia lepkości oleju efekt jaki uzyskałem to znaczna poprawa pracy zawieszenia przy małych prędkościach po dziurach/kamieniach-przód nie skacze i nie "odbija" się od przeszkód, a jednocześnie nie dobija na dużych dziurach.

Przymierzam się właśnie do remontu widelca i tym razem kupiłem olej  VALVOLINE SYNPOWER FORK SAE10W o lepkości 46 cSt@40oC.Chcę  trochę poeksperymentowć i sprawdzić czy można jeszcze bardziej "zmiękczyć" zawieszenie.

Mam zamiar również zająć się tylnym amorkiem i chyba też wymienię sprężynę na progresywną od Hyperpro.
Jeżeli zdecydujesz się na ten zestaw to chętnie bym usłyszał opinie na temat tylnego amorka.

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:34:26 »
Więc tak na początek dzięki za info. Z mojego przeglądu wynika, że nie będę wymieniał całego wkładu z przodu, bo to jest strasznie drogie. Można kupić Ohlinsa lub Touratecha, ale to koszt ok 6 tyś. Teraz jest już na to za późno (mam na myśli rocznik motocykla 2014 - najpóźniej za 2 lata wymiana na nowy).
Najbardziej właśnie mi przeszkadza, że ten przód tak skacze od dziury do dziury, dlatego dzięki Peter75 za cenne opinie. Teraz wprowadziłeś niechcący zamęt (i słusznie) jakim olejem to zalać. Na zestaw jestem zdecydowany. Wymiana koniec stycznia lub luty. Dam znać jak to wygląda po zmianie. Najbardziej mi zależy właśnie, żeby przy małych prędkościach koło miało jak najwięcej kontaktu z podłożem w offie. Szybkość amortyzacji musi być dużo większa.
Peter75 zmieniając olej na 46 cSt@40C jaki efekt chcesz uzyskać? Na moją logikę będziesz pomiędzy tym co masz teraz, a serią - no chyba, że ja nie wiem o co chodzi. Daj znać.

Offline Peter75

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2016, 00:19:24 »
Najbardziej mi zależy właśnie, żeby przy małych prędkościach koło miało jak najwięcej kontaktu z podłożem w offie. Szybkość amortyzacji musi być dużo większa.

Dokładnie to samo chciałbym uzyskać :)
Ale z tego co na razie udało mi się dowiedzieć, to żeby to osiągnąć trzeba by mieć regulację prędkości dobicia i odbicia.Więc albo nowe całe cartridge ( co tak jak napisałeś jest również w moim przypadku nieuzasadnione ekonomicznie), albo oddanie widelca do przezaworowania do specjalistycznego warsztatu (nie wiem jaki byłby koszt,ale podejrzewam, że też nie mały).

A teraz wracając do tego co chciałbym uzyskać zmniejszając lepkość oleju z 66 do 46 cSt@40oC.

Zakładam,że Hyperpro musi osiągnąć kompromis właściwości na drodze i w offie sprzedając swoje zestawy:sprężyny(progresywne) i olej.Mi akurat zależy bardziej na polepszeniu właściwości terenowych więc chcę zmniejszyć lepkość oleju,żeby zmiękczyć widelec przy mniejszych prędkościach.Tak jak pisałem wcześniej,po wymianie na sprężyny progresywne i zalaniu olejem o dużo większej lepkości od fabrycznego różnica na + w terenie i tak jest ogromna a na szosie nie widzę różnicy.Nie wiem natomiast czy ta podmiana oleju nie skończy się dobijaniem widelca na większych prędkościach i dużych dziurach.

Do tego dochodzi jeszcze tylny amor,który też ma ogromne znaczenie dla pracy całego zawieszenia.

Prawdopodobnie zakup zestawu przód+tył od jednego producenta i zastosowanie jego nastaw tak jak planujesz jest najlepszym rozwiązaniem.No chyba że jest się specjalistą od zawieszeń.A trzeba przyznać,że jest to temat rzeka i im więcej się tym interesuję to stwierdzam,że można by się z tego doktoryzować ;D

W każdym bądz razie czekam na info jak się zestaw sprawuje, co pomoże mi podjąć decyzję odnośnie tylnego amora.Wymiana sprężyny czy cały amor?

Wszelkie sugestie mile widziane  :)

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2017, 08:42:10 »
Czy ktoś coś słyszał o ....
Cena za komplet w przeliczeniu na zł ok. 2500 zł.

Offline Peter75

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2017, 09:34:17 »
Na tiger800.co.uk jakieś wzmianki są ale raczej do TT800 a nie xc.Z informacji wynika, że to budżetowa wersja Ohlinsa.

A co z projektem streetbox ? Decydujesz się ?

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2017, 11:13:07 »
No własnie stoję teraz przed takim dylematem. Za sprężyny progresywne zapłacę ok 700 zł. Wiem, że 2500 zł to już zupełnie inna kasa, ale wydać te 700 zł i nie być do końca zadowolonym .... i nadal to nie ta klasa co propozycja z linku powyżej. Mam dylemat. Zadzwonię do tej firmy i pogadam co i jak. Miałem sprężyny wymieniać za dwa tygodnie. Nie wiem czy się nie wstrzymam. Będę informował jak się potoczy temat.

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2017, 11:29:02 »
Gość dość rzeczowo gadał. Wg mnie cena jest bardzo atrakcyjna. Czekam na jej finalne potwierdzenie oraz kosztów wysyłki (poszedł mail). Czas oczekiwania ok. 2 tyg.

Offline Peter75

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2017, 13:23:53 »
A z tylnym amorem coś robisz? Bo mnie bardziej teraz tył interesuje. Albo wymienię tylko sprężynę na progresywną albo cały amor.
Liczyłem ,że zamontujesz ten z zestawu streetboxa i będzie jakaś wiarygodna opinia.

Offline Peter75

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2017, 13:31:24 »
W tym samym temacie:

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2017, 13:46:09 »
Peter. Cały czas się zastanawiam. Tylny amor z progresywną sprężyną będę wymieniał na 100%. To są znośne ceny. Myślę cały czas nad przodem. Wybrał bym te kartridże o których pisałem na przód oraz tylny HYPERPRO. Zadzwonię do tych gości z linku od Ciebie. Pogadam zobaczymy co oni by zaproponowali.   

Offline ital

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Zielona Góra
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2017, 13:12:58 »
Również jestem bardzo zainteresowany tematem. Jak będziesz miał Kami jakieś wieści to chętnie się podłączę
Triumph Tiger 1200 GT PRO Explorer
Gmole Triumph Kufry Lone Rider
Garmin ZUMO XT Skid Plate Triumph

Offline broda38

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • pozdrawiam Broda
  • Miejscowość: Grajewo/Podlaskie
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2017, 08:52:39 »
Podepnę się pod temat,piszę o zawieszeniu standardowym!,u mnie przy próbie regulacji czy to obciążenia wstępnego ,czy tłumienia nie występują tzw. "szczęknięcia" ,jak to liczyć  obrotami pokręteł?.Wyszło mi ,że np  przy obciązeniu wstępnym pomiędzy  max w prawo - max w lewo jest około 20 pełnych obrotów ,to ile to będzie zamieniając na "szczęknięcia "  ;).Krótko mam ten motocykl i się troche zamotałem .Waże około 90 kilo + wożę  narazie ze sobą z 8 kilo klamotów ,jak mam to ustawić optymalnie ,trochę szosa i potem polne drogi .

Offline kolalysy

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: wwa
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Czerwca 2018, 08:57:19 »
U siebie w T800 xrx zamontowalem wklady z przodu Andreani w wersji strada. Jest lepiej no i mam regulacje preload, rebound i compression. Teraz czas na tylni dumper.