Autor Wątek: Scottoiler  (Przeczytany 18731 razy)

Offline Arek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: Szamocin
Scottoiler
« dnia: 30 Grudnia 2014, 22:58:25 »
A, pochwalę się  :P
Nabyłem drogą kupna scottoilera. Uważam, że bardzo przydatne urządzenie miałem w swoim bandicie i działał bezproblemowo, czego nie mogę powiedzieć o polskim motooilerze, który zamontowałem w dl 1000. Montaż przewiduję w ferie zimowe, czyli w połowie lutego. Zestaw, który kupiłem jest dedykowany do mojego tygrysa, jedyne zmartwienie jak znajdę to podciśnienie :)
Arek
kawasaki er5/ suzuki bandit 600s/ dl 1000/ tiger 800

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Urodziłem się zmęczony żyję żeby odpocząć
  • Miejscowość: HoLLyCity
Odp: Scottoiler
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudnia 2014, 11:42:28 »
Bardzo fajna sprawa, z Polskich wynalazków pojawił się kiedyś taki producent Wilku , wstępnie wyglądało to bardzo dobrze ale później zniknął bo gdzieś go ktoś z patentem podpierdzielił a teraz pojawiły się znowu , uważam że Scottoiler jest najlepszy bo najprostszy , a podciśnienie spokojnie pod ariboxem wydłubiesz.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline Arek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:30:11 »
Na youtubie znalazłem dwa filmiki, także myślę, że dam radę. Najwyżej będę się pytał.

jackp

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2014, 15:51:44 »
a ja mam motooil działa bez zarzutu jak oglądam mój napęd to widzę ślady złu życia na zębatkach ale łańcuch o dziwo trzyma się dobrze. Ogólnie to uważam że jest to bardzo fajne urządzenie potrzebne choć brudzi wszystko.       

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Urodziłem się zmęczony żyję żeby odpocząć
  • Miejscowość: HoLLyCity
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudnia 2014, 22:08:44 »
Zmień olej na hipol i przereguluj , i problem zniknie może parę kropel znajdziesz na kole.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Płock
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2015, 19:53:34 »
Rownież korzystam z tego wynalazku i uważam go za bardzo pożyteczny. Kupowałem wersje pod XC od producenta. Nie sadziłem, ze maja taka. Pewnie niczym sie nie różni od pozostałych. Z montażem nie było żadnych problemów. Generalnie polecam.

Offline Arek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2015, 06:57:45 »
Kamil, mógłbyś wrzucić fotkę uchwytu przy zębatce? Czy musiałeś go doginać, czy pasował idealnie?
Arek

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2015, 07:49:18 »
Minimalnie trzeba go podgjąć, żeby idealnie trafiał na łańcuch. Zrobię dzisiaj zdjęcia po pracy i wrzucę. Dam również miejsce lokalizacji olejarki. Ostatnio przenosiłem ją z pod tylnego siedzenia w inne. Teraz siedzi tam CB.

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2015, 19:47:08 »
U mnie wygląda to tak.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Arek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2015, 21:36:43 »
Dzięki za fotki. Ciekawe miejsce sobie znalazłeś na zbiornik, chociaż powiem szczerze, że wolę jak go nie widać.

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marca 2015, 21:44:11 »
Tez wychodziłem z takiego założenia. Jeden sezon to zweryfikował. Po pierwsze nie znalazłem miejsca gdzie mógłby być pionowo i niewidoczny (można wykorzystać smar do końca), a po drugie widać ile tego jeszcze zostało. Łatwo na bieżąco regulować. Zaczynasz off to wyłączasz. Nie da sie wyjąc pojemniczka bez zdjęcia koszyka. Jak ktoś będzie chciał zakosić to i tak to zrobi. Może blokada na tarcze z alarmem wtedy zadziała. To położenie będę dopiero testował. Zobaczymy jak będzie w praktyce.

Offline Arek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2015, 18:46:18 »
Dzisiaj korzystając z chwili wolnego wymieniłem olej w silniku i zalałem scottoiler. Silnik się nagrzał a to cholerstwo nie wydaliło z siebie ani kropli oleju. Ma ktoś pomysł co poszło nie tak :-\

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Marca 2015, 19:51:58 »
Miałem tak pare razy. Pewnie stało sie tak dlatego, ze zassal sporo powietrza ze zbiornika (mały poziom). U mnie było tak pare razy. Tez mnie to zastanawiało. Jak zdjąłem wężyk ten z dołu i nalalem oleju tak, ze aż pociekło po łańcuchu i z powrotem podpiąłem pod pełny zbiornik wszystko wracało do normy. Dlatego miedzy innymi przeniosłem olejarke. Teraz juz mi sie takie numery nie zdarzają. O tak oczywistej sprawie jak regulacja ilości kropel na gorze nawet nie wspominam, bo rozumiem, ze masz gdzieś na środek ustawione. Wtedy powinny spaść przynajmniej jedna kropla na dwie minuty jeśli z podciśnieniem wszystko ok.

Offline Arek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Marca 2015, 20:12:33 »
Ustawiłem na max-a, Kamil który wężyk?

Offline kamil

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Marca 2015, 20:32:08 »
Ten od dołu pojemniczka. Jeśli jest gdzieś z 2-3cm bąbel z powietrza to nie chce działać. Ściągnij ten wężyk z obudowy zbiorniczka od dołu i podłącz pod butelkę z olejem. Na te potrzeby weź jakiś zużyty olej. Przelej konkretnie przez cały ten przewód właśnie ten olej. Wyleci cały na łańcuch. Podłącz z powrotem do pełnego zbiornika kiedy cały przewód wypełniony będzie olejem (bez zatorów powietrznych) i powinno działać. Ten przewód z góry służy tylko jako odpowietrzania. Nie ma i nie powinno być w nim oleju. Ten cieniutki trzeci to podciśnienie.  Wiec jest w nim tylko powietrze.