Autor Wątek: Przedłużona gwarancja  (Przeczytany 5168 razy)

Offline Hyde911

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XR /XRx
  • Miejscowość: Łódź
Przedłużona gwarancja
« dnia: 30 Stycznia 2020, 18:39:40 »
Cześć,

Ma pytanko czy ktoś z szanownych forumowiczów korzystał z przedłużonej gwarancji na motocykl?
Motocykl kupiłem w poznańskim salonie, w którym dostałem ofertę od Lloyd's Insurance Company. Tylko jak czytam warunki ubezpieczenia to trudno właściwie powiedzieć co jest tą gwarancją objęte, same wyłączenia.
Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Przedłużona gwarancja
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2020, 19:11:07 »
Nie mam doświadczeń z tym ubezpieczycielem, ale po swoich "przygodach" z przedłużoną gwarancją w formie polisy TU Allianz unikam już tego typu ofert...

Kupiłem kiedyś nowego VW z polisą wspomnianego Allianza. Niby warunki ubezpieczenia były jasne i nie widziałem tam jakichś haczyków (a dokładnie czytam OWU). W ich imieniu obsługę awarii i usterek prowadziła jakaś zewnętrzna firma i w ASO każdorazowo musieli u nich uzyskać autoryzację naprawy. Pierwsza usterka to był jakiś drobiazg i po odmowie autoryzacji nie chciało mi się zaczynać "awantury". Ale druga kosztowała ok. 300-400 zł - coś tam się wykrzaczyło w komputerze i trzeba było zrobić reinstalację oprogramowania. I znów odmowa! Dostałem z ASO opinię, że była to usterka i ponowne wgranie oprogramowania (nie aktualizacja), ale mimo to nadal odmawiali pokrycia kosztów.

Wówczas wysłałem te wszystkie papiery do Rzecznika Praw Konsumenta i oni po analizie dokumentów stanęli po mojej stronie i wysłali stosowne pismo do ubezpieczyciela. A oni dalej szli w zaparte i odrzucili argumenty Rzecznika. To Urząd znów, tym razem sięgając po jakichś swoich rzeczoznawców, wezwał ich do zmiany stanowiska, no ale jednak nic to nie dało. I została mi wówczas droga sądowa... Kwota nie była duża i w końcu dałem sobie z tym spokój, ale już nigdy nie wykupiłem u nich jakiejkolwiek polisy...

Podsumowując, firmy ubezpieczeniowe znane są z praktyki odrzucania roszczeń, zaniżania kosztorysów lub wartości pojazdów. Sporo takich spraw trafia do Sądu i czasem samo złożenie pozwu zmienia stanowisko ubezpieczyciela. innym razem trzeba czekać na rozstrzygnięcie sprawy. O ile takie szkody idą w grube tysiące, to warto to robić. Ale w tym wypadku uznałem, że za 300-400 zł szkoda sobie szargać nerwy...

Dlatego przedłużona gwarancja firmowana przez producenta pojazdu jest jednak lepszym rozwiązaniem.

Mam jednak nadzieję, że w Twoim wypadku będzie wszystko OK i nie będziesz musiał korzystać z przedłużonej gwarancji, aby przekonać się o "solidności" Lloyda :)
Pozdrawiam,
Jacek

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2020, 19:26:34 »
Hyde911:: a czy w OWU Twojej polisy też jest taki zapis:

Przedmiotem ubezpieczenia są:

1. Szkody powstałe w wyniku Awarii elementów lub zespołów Motocykla objętych ochroną ubezpieczeniową zgodnie z niniejszymi Warunkami Ubezpieczenia, zaistniałe na terenie państw członkowskich Unii Europejskiej, Norwegii, Wielkiej Brytanii oraz Szwajcarii.

Jeśli tak, to jest to trochę kpina, bo jak moto zepsuje Ci się na Białorusi, Ukrainie, w Czarnogórze, czy innych Bałkanach, to nie zwrócą Ci kosztów naprawy... W takim wypadku trzeba motocykl najpierw przewieźć do najbliższego kraju UE i dopiero stamtąd dzwonić do ubezpieczyciela...  o/"

P.S. Swoją drogą, to wg tych OWU Wielka Brytania już nie jest w UE  ha/o
Pozdrawiam,
Jacek

Chudy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2020, 19:39:59 »
Doczytaj lub się dowiedz, czy warunkiem utrzymania przedłużonej gwarancji, jest bezwzględne korzystanie z ASO, w zakresie obsługi interwałów przebiegu. Brak pieczątki przeglądu ASO może być podstawą do odrzucenia roszczeń.
Zazwyczaj tak niestety jest, parasol przedłużonej gwarancji skutkuje wszystkimi przeglądami w ASO co za tym idzie kosztami.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2020, 19:50:34 »
 o/\o

W OWU Lloyda dla motocykli BMW jest taki zapis:

1. W celu zachowania uprawnień wynikających z umowy Ubezpieczenia Kosztów Napraw Pojazdu Ubezpieczający, Ubezpieczony lub Kierowca są obowiązani do:

a) w odniesieniu do Pojazdów, dla których Ubezpieczający lub Ubezpieczony posiada książkę obsługową lub gwarancyjną (lub inny dokument określający harmonogram i zakres przeglądów zalecanych przez producenta Pojazdu) - wykonywania przeglądów okresowych Pojazdu w autoryzowanych stacjach dealerskich, zgodnie z zaleceniami producenta Pojazdu zawartymi w tych dokumentach, z tolerancją +/- 14 dni i (lub) +/- 1.000 kilometrów;

Pozdrawiam,
Jacek

Offline Hyde911

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2020, 20:44:31 »
Dzięki Panowie, teraz mam więcej wątpliwości niż przedtem :)

A tak na poważnie, to właśnie boję się, że jak przyjdzie co do czego to zaczną się wykręcać.
W jednym paragrafie jest tak:
Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie
mechaniczne, elektryczne i elektroniczne elementy i
zespoły Motocykla zamontowane w pojeździe
fabrycznie, z wyłączeniem:
Części które podlegają zużyciu, części które
zostały zamontowane przez Klienta na własną rękę oraz
uszkodzone na skutek wypadku lub aktów wandalizmu
Wyszczególniając:
[...]
złącza i przewody elektryczne
[...]

Czyli naprawią mi elektrykę ale bez kabli?

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2020, 21:20:01 »
To oznacza, że wszelkie akcesoria, szczególnie te wpięte w instalacje elektryczną, muszą być montowane w ASO. I dopilnuj, aby było to odnotowane w książce gwarancyjnej.

No i jak ktoś Ci zdemoluje motocykl, to naprawa nie będzie objęta tą gwarancją. Ale wówczas można skorzystać z AC...
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2020, 21:22:27 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Hyde911

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2020, 21:25:58 »
Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki.
Motocykl przez pierwszy miesiąc ze względu na porę roku prawdopodobnie nie przejedzie ani jednego kilometra, ale po tym czasie powinien być zrobiony pierwszy przegląd (co się oczywiście mija z celem). Czy ten przegląd może być przesunięty w czasie?

Offline Krzychu

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Miejscowość: Wołomin
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2020, 21:54:55 »
Może. Oczywiście odezwij się w tej sprawie do ASO i ustal co i jak.
Krzychu

Chudy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2020, 22:08:13 »
Pierwszy przegląd robisz po przejechaniu 800km.
Nie ma sensu cokolwiek wymieniać gdy nie zrobisz żadnego przebiegu.
Chodzi tu o prawidłowe dotarcie i pierwszą wymianę oleju.
Następnie spotykasz się z ASO po roku lub przejechaniu 16.oookm.

Dzwoń do Miłosza i wyjaśni Ci jak najlepiej to zrobić w Twoim przypadku.

Offline M

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Grudziądz
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2020, 07:20:38 »
Gwarancja w Triumph mało co obejmuje, 6tkm ciknące lagi-nie ,rozwulkanizowane grzane manetki-nie , pęknięta osłona łańcucha- nie, jak zapytałem co obejmuje gwarancja pracownik odpowiedział że "w ten sposób nie będziemy rozmawiać".
W Honda crf 1000 z lagami też problem był na wyjeżdzie do Norwegi. Zadwoniliśmy do Hondy w Poznaniu załatwili naprawę gwarancyjną w Norwegi bez pierdzenia. Upierdliwe są wyjazdy do serwisu 200 km i strata całego dnia i duże pieniądze za niewiele, strata czasu. Pieczątki po co komu jak sprzedajesz moto gdzie ma 100tkm jakie to ma znaczeni na cenę? Ściema i niepotrzebnie wydana kasa i czas.No nie wszystko na nie - kawa dobra i dobrze w dupę wchodzą.

Offline RyWin

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Wspieram kandydatów do nagrody Darwina.....
  • Motocykl: 1200 GT PRO
  • Miejscowość: Wwa
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2020, 09:21:22 »
W rzeczy samej kolego M.
Gwarancja w tym wypadku jest pewnym symbolem i złudzeniem. Tym bardziej, że jej kwestie reguluje prawo angielskie, a już od jutra Brexit........

Dlatego trzeba się opierać na rękojmi.
Szczególnie jeśli jesteś nabywcą indywidualnym, bo dla firm przepisy są nieco bardziej restrykcyjne, a np.: przy leasingu operacyjnym Ty używasz, ale właścicielem jest podmiot finansujący.
Nie ukrywam, że obawiam się co będzie za 3 i więcej lat. Motocykl jest dość niszowy.
Przedłużona gwarancja: po zapoznaniu się z warunkami odłożyłem temat na półkę. Jak się zbliży koniec "gwarancji" fabrycznej, to jeszcze raz podejdę do sprawy, a i to raczej pod kątem łatwiejszej sprzedaży "cegły".
Ale liczę, że już Tygrys oswojony i nie będzie więcej cudował.
"Niemca" póki co nie będę ujeżdżał :)

Offline CINU

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Kętrzyn
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2020, 11:24:20 »
Spotkałem się jeszcze w ostatnich dniach z kolejną ciekawostką obsługi serwisowej TRIUMPHa.
Chciałem zweryfikować historię serwisową Tigera. Motocykl po pierwszym właścicielu, Polski salon (MOTO 44). Właściciel deklaruje że przeprowadził przeglądy w tym samym serwisie i ma na to wpisy w książce serwisowej. Problem tylko w tym że przeglądy takie nie figurują w systemie i nikt nie może ich potwierdzić. W Poznańskim serwisie dowiedziałem się że nie mają obowiązku wprowadzania przeprowadzonych czynności do systemu i prawdopodobnie takie były przeprowadzone, tylko że nie mogą mi tego poświadczyć. I--o 

Offline M

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Grudziądz
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2020, 17:27:27 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Spotkałem się jeszcze w ostatnich dniach z kolejną ciekawostką obsługi serwisowej TRIUMPHa.
Chciałem zweryfikować historię serwisową Tigera. Motocykl po pierwszym właścicielu, Polski salon (MOTO 44). Właściciel deklaruje że przeprowadził przeglądy w tym samym serwisie i ma na to wpisy w książce serwisowej. Problem tylko w tym że przeglądy takie nie figurują w systemie i nikt nie może ich potwierdzić. W Poznańskim serwisie dowiedziałem się że nie mają obowiązku wprowadzania przeprowadzonych czynności do systemu i prawdopodobnie takie były przeprowadzone, tylko że nie mogą mi tego poświadczyć. I--o

To prawda u mnie było to samo, w Poznaniu robiłem, a pózniej w katowicach i tego poprzedniego w systemie nie było. wpisy mam. to drobiazg.

Offline Rayo

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcA
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2020, 22:45:14 »
Tak z ciekawości na 800 to ile 3 lata dodatkowej gwarancji kosztuje?
W moim przypadku to jest niecałe 1.5k PLN za 3 lata i uważam, że 500 PLN za rok to jest do przełknięcia.