Autor Wątek: Kup nowy, mówili... :)  (Przeczytany 2421 razy)

Offline Pan Joker

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 GT PRO
  • Miejscowość: Mińsk Maz
Kup nowy, mówili... :)
« dnia: 22 Maja 2023, 13:03:39 »
W paru słowach opiszę jak to było bo sam nie wiem co o tym myśleć.

Odbiór tygryska przypadł mi na początek kwietnia,akurat fartem trafiło się okienko pogodowe więc super.
Nie kupowałem wcześniej nowego motura z salonu więc i emocje i lekki stres był.
Sam odbiór odbył się raczej "na odpierdol" ze strony salonu ale widać tak już mają. :) Krótka instrukcja obsługi komputera, wystawka za drzwi i nara.

Szczęśliwy jednak dotarłem do domu te 50 km bez przygód. W domu już zacząłem na spokojnie ogarniać obsługę systemu i całego ustrojstwa.

Na drugiej jeździe okazało się, że ne działa tempomat. Miałem do zrobienia pierwszy tysiąc km do przeglądu więc olałem problem do czasu pierwszego przeglądu.

Pierwszy tysiąc zrobiłem w miesiąc i zaraz przed majówką umówiony poleciałem na pierwszy serwis "podotarciowy".

Miało być2-3 h więc czekałem na miejscu. Po 3h okazało się, że jest jednak poważniejszy problem z tym tempomatem.
Walczyli ponad 5h ale w końcu oddali moto z naprawioną usterką, informując lakonicznie, że to był jakiś problem z softem komputera...(?) OK. Wracam, sprawdziłem tylko odruchowo czy interwał kolejnego przeglądu jest zresetowany na 16 ooo km i do domu. W majówkę poleciałem na Mazury i po powrocie sprawdzając przebieg z wyprawy (ok 500km) ku memu zdziwieniu ukazała się informacja, że kolejny przegląd jest za 400 km! Się wziął i sam skrócił o 15 000 km.
Znowu do serwisu, zresetowali, nie wiedzą o co kaman. Jeździć, obserwować. No to jeździłem...ale coś mi zaczynało nie pasować z dźwiękami jakie wydawał motur. Przez te pierwsze km już się trochę przyzwyczaiłem jak on brzmi ale jakby coś się zmieniło.

Po dokładnym odsłuch podczas jazdy ewidentnie namierzyłem wycie w tylnym kole/wale. Dźwięk jakby szlag trafił tylne łożysko albo wyjący most w starym BMW...Pojawia się przy ok 40-50km/h..potem znika albo go już nie słyszę przez szum kasku..

I teraz....czy ja mam urojenia, czy może tak było od początku ale nie zauważyłem bo wszystko nowe, człowiek podjarany, nie rejestruje prawidłowo...czy faktycznie może się coś zjebać w nowym motocyklu aż tak?

ps. sprawdziłem olej w kardanie i jest pod korek wlewowy i czysty więc wymienili na serwisie raczej.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Kup nowy, mówili... :)
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2023, 17:23:47 »
Wiem, że fan(i)atycy marki mogą się poobrażać, ale może trzeba było sobie kupić GS-a  o/"

A na poważnie - co do tego wycia, to jakie masz opony? Pytam, bo kiedyś, kiedyś podobne "efekty" w nowych Tigerach wywoływały właśnie opony, a ludziska szukali źródła w wale, tylnej piaście, itp.

P.S. W pierwszym dużym Tigerze tempomat też czasem potrafi zniknąć, np. po odłączeniu akumulatora i przywraca się go do życia porąbaną kombinacją naciskania klamek, dźwigni hamulca i czegoś tam jeszcze... Było o tym na forum  8)
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2023, 17:28:10 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline max71

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 RALLY PRO
  • Miejscowość: Tarnobrzeg
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2023, 18:24:27 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Wiem, że fan(i)atycy marki mogą się poobrażać, ale może trzeba było sobie kupić GS-a  o/"

A na poważnie - co do tego wycia, to jakie masz opony? Pytam, bo kiedyś, kiedyś podobne "efekty" w nowych Tigerach wywoływały właśnie opony, a ludziska szukali źródła w wale, tylnej piaście, itp.

P.S. W pierwszym dużym Tigerze tempomat też czasem potrafi zniknąć, np. po odłączeniu akumulatora i przywraca się go do życia porąbaną kombinacją naciskania klamek, dźwigni hamulca i czegoś tam jeszcze... Było o tym na forum  8)
fanatycy marki nie obrażają się ... o/^ po prostu nie kupują GS - ów  ha/o

Offline Pan Joker

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2023, 10:44:46 »

tak jak z salonu wyjechał czyli Metzeler Tourance.
Biorę pod uwagę też opony. Jeżdżę, obserwuję.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2023, 14:00:45 »
Metzeler powiadasz...  HrH Byłoby to dość niezwykłe  ;)

Zajrzyj tutaj, może coś się wyjaśni... You are not allowed to view links. Register or Login
Pozdrawiam,
Jacek

Offline Podkowa84

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: Lublin
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2023, 22:47:13 »
Jeżdżę na metzelerach tourance i faktycznie da się usłyszeć buczenie przy pewnych prędkościach. Zrobiłem test jak jechałem ok.70km zacząłem majtac moto tak jak przy dogrzewaniu opon, długie luki na prostej. Wtedy również wycie pojawiało. Myślałem że to łożyska w kołach ale po wymianie jest tak samo. Opon nie wymieniałem bo swieze ale też chyli mi się do tego stwierdzenia że tutaj leży przyczyna.

Offline Pan Joker

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2023, 10:32:45 »
Wątpię aby w nowym moto mogło walnąć łożysko czy też kardan :)
będę obserwował, a na przyszły sezon i tak wlatuje lekka kostka więc zobaczymy wtedy.

dziękować za podpowiedzi!

Offline Podkowa84

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2023, 21:41:01 »
Wątpię aby w nowym moto mogło walnąć łożysko czy też kardan :)
będę obserwował, a na przyszły sezon i tak wlatuje lekka kostka więc zobaczymy wtedy.

dziękować za podpowiedzi!

Dokładnie ,miałem na myśli , że winowajcą są tu oponki  q--

Offline marcpro

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 XC/XCx
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2023, 08:47:56 »
Obstawiam opony.
Ja także mam założone Metzeler Tourance i słychać je przy prędkości 40-60 km/h.

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2023, 10:45:33 »
Dziwne  rzeczy ..
Ja na Capo  miałem przez 8 lat   ze 3 komplety Tourance EXP i  je uwielbiałem :)
A tu o...  nowsze, lepsze a jednak  gorsze...
Człek się uczy  całe życie jak widać.
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline Podkowa84

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maja 2023, 22:39:31 »
Dziwne  rzeczy ..
Ja na Capo  miałem przez 8 lat   ze 3 komplety Tourance EXP i  je uwielbiałem :)
A tu o...  nowsze, lepsze a jednak  gorsze...
Człek się uczy  całe życie jak widać.
przejeździlem 3 sezony na metzelerach zamontowanych w sztormiaku. Męczyłem je na alpejskich serpentynach i nigdy nie wyły. Może te nowsze mają jakąś inną mieszankę...

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2023, 07:33:38 »
Panowie, ten sam problem pulsujacego wycia Tourance EXP występował już w dużym Tigerze I-gen. czyli 8-10 lat temu  ::) Było to opisywane nawet tu na forum... Po prostu coś nie styka na styku tych opon i tego moto  ;)
Pozdrawiam,
Jacek