Autor Wątek: Przerywa rozrusznik  (Przeczytany 855 razy)

Offline Robert W

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
  • Miejscowość: Tczew
Przerywa rozrusznik
« dnia: 30 Maja 2025, 09:47:05 »
Koledzy.  W moim Tiger explorer xc 1200 podczas odpalania rozrusznik na sekundę kręci silnikiem i koniec. Dzieje się tak na 10 odpaleń robi tak 1 raz. Przerywa swoją pracę. Wiecie gdzie szukać usterki? Na dniach wymieniłem aku na nowe Yuasa  i usterka nie ustąpiła . W piątek wymieniłem mały stycznik pod siedzeniem OMRON i wyczyściłem czujnik sprzęgła - usterka nadal nie ustąpiła.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2025, 07:23:22 wysłana przez Robert W »

Offline Robert W

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
Odp: Przerywa rozrusznik
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2025, 10:51:00 »
Witam. Podpowiedzi nie było, więc walczyłem z tematem jeszcze kilka dni. Rozebrałem całą nitkę zasilania od rozrusznika do samego akumulatora. Począwszy od rozrusznika wszystkie przewody i połączenia  były w doskonałym stanie. Pozostała  główna masa, która jest na silniku umieszczona za dużym przekaźnikiem (lewa strona motocykla). Moim oczom w czasie odkręcania ukazała się korozja. GOOOOLLL. Na dodatek gówna gruba masa był przykręcona na na kolejnej która jest na cienkim kabelku co nie powinno mieć miejsca. Wg zaleceń im grubsza masa tym bardziej powinna jako pierwsza zostać przykręcona do silnika, a na niej kolejne. Moim zdaniem to jednak korozja na śrubce M5 była całym winowajcą usterki. Latałem tydzień cały i przerywanie rozrusznika nie wystąpiło.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2025, 10:54:18 wysłana przez Robert W »

Offline Odi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: Zasole Bielańskie
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2025, 16:22:27 »
Dobrze że udało się dojść do przyczyny problemu i że nie była to kosztowna awaria tylko "błahostka".
Fajnie też że się podzieliłeś rozwiązaniem, będzie dla potomnych :)

Ps. Gdzie kupowałeś przekaźnik OMRON? bo właśnie chce sobie kupić taki zapasowy aby wozić ze sobą.

Offline Robert W

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2025, 13:45:05 »
Zwyczajnie na Alegro

Offline Rafik

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipca 2025, 13:52:07 »
Wartościowa informacja dla tych którzy będą szukać info na ten temat.
Widzialem ostatnio rolkę z takim problemem że zakręcił na 1 sekundę i koniec.

Offline Tomasz Desert 1200

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Desert
  • Miejscowość: Kalisz
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2025, 15:11:51 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Witam. Podpowiedzi nie było, więc walczyłem z tematem jeszcze kilka dni. Rozebrałem całą nitkę zasilania od rozrusznika do samego akumulatora. Począwszy od rozrusznika wszystkie przewody i połączenia  były w doskonałym stanie. Pozostała  główna masa, która jest na silniku umieszczona za dużym przekaźnikiem (lewa strona motocykla). Moim oczom w czasie odkręcania ukazała się korozja. GOOOOLLL. Na dodatek gówna gruba masa był przykręcona na na kolejnej która jest na cienkim kabelku co nie powinno mieć miejsca. Wg zaleceń im grubsza masa tym bardziej powinna jako pierwsza zostać przykręcona do silnika, a na niej kolejne. Moim zdaniem to jednak korozja na śrubce M5 była całym winowajcą usterki. Latałem tydzień cały i przerywanie rozrusznika nie wystąpiło.

Mógł byś pokazać na zdjęciu umiejscowienie tej masy przy silniku oraz przekaźników od rozruchu ?? Od czasu do czasu mam ten sam problem , dosłownie jak u Ciebie raz na 5-10 razy szczególnie kiedy napięcie akumulatora spada poniżej 12.3 V