Autor Wątek: Tiger 1050 - kilka pytań przed zakupem  (Przeczytany 5753 razy)

ferdas_rawa

• Gość
Tiger 1050 - kilka pytań przed zakupem
« dnia: 02 Maja 2016, 16:54:48 »
Witajcie. Jestem nowy i od paru miesięcy chodzi mi po głowie zakup Tiger 1050, dosyć ostro szukałem na jesieni, odpuściłem z powodu braku kasy, teraz wracam do tematu... zanim zacznę marnować czas mechaników, sprzedających itp chcę się uzbroić w wiedzę oraz przypomnieć sobie co nieco.
Zaczynamy:
Znalazłem coś takiego:
You are not allowed to view links. Register or Login

jakiś czas temu czytałem artykuł o sprzedaży Triumpha w Polsce, napisane tam było że od momentu jak Triumph wszedł do Polski, sprzedano kilkanaście sztuk (w artykule podany był konkretny przedział czasu), do tego w tym samym artykule była informacja, że Triumphy z Polskiej dystrybucji miały mieć coś wymieniane w ramach serwisu (chyba tylną lampę) po wpisie do książeczki można było dowiedzieć się czy papiery są orginalne oraz czy moto na pewno pochodzi od polskiego dealera. Czy ktoś natknął się kiedyś na takie info?

Od kiedy Tigera można kupić w Polsce, od autoryzowanego dealera, wiem, że Triumph późno wszedł do Polski.

Druga sprawa czy ktoś natknął się ten egzemplarz? Mam dziwne wrażenie, że pół roku temu widziałem już te zdjęcia, chyba że jest drugi czarny z podobnym osprzętem :]

Czy ta cena rocznikowo jest rozbojem czy raczej standard na początek sezonu. Wiem, że na jesieni w takim wyposażeniu podobne roczniki chodziły po 17 tys (głupiec ze mnie, że wtedy nie brałem).

Na koniec rzecz najważniejsza... czy 1050 nie będzie za ostre dla nowicjusza? Moi znajomi dziwią mi się, że chcę Tigera, namawiają na GS'a, Africe, Trampka itp. Stąd też mam problem, żeby się przejechać, nikt tego nie ma.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
Odp: Tiger 1050 - kilka pytań przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2016, 17:12:13 »
Nie odpowiem na Twoje konkretne pytania, ale zwracam uwagę, że w ogłoszeniu nie ma nic o "bezwypadkowości", a to w polskich realiach oznacza, że coś było. Jeśli tak, to nie skreśla to automatycznie motocykla, ale uważam, że należy przepytać sprzedającego oraz dokładnie sprawdzić motocykl...

Weź też numer rejestracyjny, numer VIN i datę pierwszej rejestracji i sprawdź w CEPiK, czy jest odpowiednia chronologia i ciągłość wpisów (data zakupu i daty przeglądów, ilość właścicieli, jak szybko się zmieniali, przebieg od 2014 roku, itd.).
Pozdrawiam,
Jacek

ferdas_rawa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2016, 17:26:25 »
Dzięki. Na pewno tak zrobię.

Z tego co już wiem, trzeci właściciel, pierwszy go podobno przeszlifował, coś tam było wymieniane... mimo tego wiem, że wkładając trochę pracy można wiele przygód ukryć. Mnie tylko martwi to, że ja już gdzieś tą sztukę widziałem przez pierwsze 4 lata życia miał 3 właścicieli... może nie być po przygodzie, ale być może sztuka wadliwa i sypie się jak domki w Afganistanie... ehhh żebym tak miał z 50 tys miesięcznie to bym sobie z Salonu za wypłatę kupił :)

Offline blacktiger

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2016, 19:40:01 »
Witajcie. Jestem nowy i od paru miesięcy chodzi mi po głowie zakup Tiger 1050, dosyć ostro szukałem na jesieni, odpuściłem z powodu braku kasy, teraz wracam do tematu... zanim zacznę marnować czas mechaników, sprzedających itp chcę się uzbroić w wiedzę oraz przypomnieć sobie co nieco.
Zaczynamy:
Znalazłem coś takiego:

jakiś czas temu czytałem artykuł o sprzedaży Triumpha w Polsce, napisane tam było że od momentu jak Triumph wszedł do Polski, sprzedano kilkanaście sztuk (w artykule podany był konkretny przedział czasu), do tego w tym samym artykule była informacja, że Triumphy z Polskiej dystrybucji miały mieć coś wymieniane w ramach serwisu (chyba tylną lampę) po wpisie do książeczki można było dowiedzieć się czy papiery są orginalne oraz czy moto na pewno pochodzi od polskiego dealera. Czy ktoś natknął się kiedyś na takie info?

Od kiedy Tigera można kupić w Polsce, od autoryzowanego dealera, wiem, że Triumph późno wszedł do Polski.

Druga sprawa czy ktoś natknął się ten egzemplarz? Mam dziwne wrażenie, że pół roku temu widziałem już te zdjęcia, chyba że jest drugi czarny z podobnym osprzętem :]

Czy ta cena rocznikowo jest rozbojem czy raczej standard na początek sezonu. Wiem, że na jesieni w takim wyposażeniu podobne roczniki chodziły po 17 tys (głupiec ze mnie, że wtedy nie brałem).

Na koniec rzecz najważniejsza... czy 1050 nie będzie za ostre dla nowicjusza? Moi znajomi dziwią mi się, że chcę Tigera, namawiają na GS'a, Africe, Trampka itp. Stąd też mam problem, żeby się przejechać, nikt tego nie ma.

weź GSa , daj się namówić znajomym . Triumph jest dla ludzi z klasą z wyższych sfer  ;) Po za tym im mniej właścicieli Triumpha tym lepiej........ nie wpadamy w tą masówkę otańczających Japończyków i Gesów do okoła.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2016, 19:42:56 wysłana przez blacktiger »

Offline lukiies

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2016, 09:22:54 »
Wg mnie na pierwszy motocykl całkowicie odpada!
Ten sprzęt ma mniej więcej taka dynamikę jak Explorer (nie chodzi tylko o to że ma ponad 100 koni).
Pierwszy motocykl musi być słabszy bo po prostu NA PEWNO zdarzy ci się wiele razy jakąś nieprawidłowa nie do końca jeszcze odruchowa reakcja. Wszystko jedno co to będzie czy też przesadnie hamowanie w zakręcie czy za odwiniecie manetki bez wyczucia. Pierwszy motocykl musi to umieć wybaczyć inaczej skończysz ta piękna przygodę szybko albo będziesz jeździł połamany.

Zdania są podzielone ale ja Ci polecam trampka - sam na tym przejezdzilem pierwsze 3 lata. Ale mi wybaczyl w tym czasie wiem tylko ja i zawsze mu będę wdzięczny.

Poza tym na pewno nie bierz motocykla po przejściach - 99% jest zrobionych na sprzedaż i naprawdę NIE chcesz wiedzieć na jakiej tandecie potem będziesz ryzykować swoje życie lub zdrowie a w najlepszym razie cierpliwość.
Co do sprawności motocykla musi być 100% pewność żeby go kupować a już na pewno żeby na nim jeździć. Myślę że większość motocyklistów to potwierdzi.

Nie szukaj po ogłoszeniach. Dobry motocykl sprzedaje się wśród swoich - jak trafia na ogólne tablice znaczy że trzeba się go pozbyć anonimowo. Niestety taka prawda.

Offline mops

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Rawicz
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2016, 20:16:11 »
1050 na pierwsze moto? Gruubo... Może kup sobie na początek jakiegoś "osiołka" ogarniesz podstawy itd a potem siadaj na ponad 100 konną maszynę, która jest dosyć wysoka i waży ok 240kg. Po co walczyć ze sprzętem o przetrwanie zamiast czerpać radość z jazdy?
Jestem na INSTAGRAMIE ;-) You are not allowed to view links. Register or Login

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Urodziłem się zmęczony żyję żeby odpocząć
  • Miejscowość: HoLLyCity
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2016, 01:00:06 »
Kup T400 , jak się wypierdzielisz to nie będziesz płakał tylko po szpraj do ciastoramy polecisz i dalej ogień jest pancerny , mocy wystarczy , a jak go już opanujesz to będziesz mógł kupić co tylko dusza zapragnie. No i zawsze to TRIUMPH.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline mops

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Rawicz
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2016, 18:47:16 »

Jak widać czasem i 800tka jest zbyt przerażająca dla "kierownika"

Jestem na INSTAGRAMIE ;-) You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Pedros

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwca 2016, 22:31:09 »
Mało się nie posikałem  ;D

Offline wilczek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: YellowSubmarine
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2016, 23:22:48 »
O kuźwa, jaka akcja ;))))
Jestem Dzieckiem Boga

Offline ital

• Stary kocur
  • Opinia +1/-0
  • Motocykl: 1200 GT EXPLORER
  • Miejscowość: Zielona Góra
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Czerwca 2016, 06:01:53 »
"Miszcz"  >:D
Triumph Tiger 1200 GT PRO Explorer
Gmole Triumph Kufry Lone Rider
Garmin ZUMO XT Skid Plate Triumph

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Czerwca 2016, 22:40:35 »
Ci goście mają zakaz wstępu do każdego forum. Marzka pilnuj bo nam wstyd przyniosą na cały świat, a tego pościgowca na rowerku bierzemy na instruktora ;D ;D ;D ;D ;D

Offline strażowy

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • był Tiger 955i...jest VFR 1200 cross-tur :)
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Poznań
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Czerwca 2016, 09:29:59 »
Cze ;)

Może mam jakieś "niepełne "poczucie humoru bo po projekcji powyższego filmiku zamiast banana na gębie miałem smutne refleksje.......szkoda że debili się nie zasadza ( byłby spokój  ;D), niestety się rodzą , no i efekty widać  ::)
Pozdrawiam z Poznania