Autor Wątek: Co dziś zrobiłem/łam dla mojego Tygrysa  (Przeczytany 305666 razy)

Offline metalmaster

• Stary kocur
  • Opinia +3/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Łódź
Odp: Co dziś zrobiłem/łam dla mojego Tygrysa
« Odpowiedź #1200 dnia: 10 Kwietnia 2022, 12:03:38 »
goncior zmień model motocykla w niku bo jak by nie było to przeszedłeś na wyższy lewel  !ww!
Marek

Offline goncior

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Desert
« Odpowiedź #1201 dnia: 10 Kwietnia 2022, 14:53:44 »
You are not allowed to view links. Register or Login
goncior zmień model motocykla w niku bo jak by nie było to przeszedłeś na wyższy lewel  !ww!
Normalnie zaintrygowales mnie
Okazało się ze mailem jakieś domyślny moto ustawiony i nawet nie wiedziałem, wchodzę głównie przez tap talk
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu - my żujemy pszczoły 😈

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #1202 dnia: 10 Kwietnia 2022, 22:09:48 »
A ja dziś, swojego tygryska znów na spacer wyprowadziłem;)
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline metalmaster

• Stary kocur
  • Opinia +3/-0
« Odpowiedź #1203 dnia: 11 Kwietnia 2022, 10:49:11 »
Trzeba było się przy okazji przejechać może by mu to lepiej zrobiło  ha/o
Marek

Offline GrzeTom

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 Rally
« Odpowiedź #1204 dnia: 11 Kwietnia 2022, 14:57:46 »

Kurde..  teraz mi to mówisz..  ejjj  to może dlatego w 3 h zrobiłem tylko  100 km i musiałem  kawę wypić  na orzeźwienie :)  i wszystko jasne..:)

a ja go  gupi nawet "skruntem" spacerowałem:

Od mądrego,  to  jednak człowiek zawsze może się  dużo  nauczyć:)
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2022, 15:11:44 wysłana przez GrzeTom »
--
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości, wielu ludzi zapier.. donikąd"
Był:  Caponord Rally RAID
Jest: TT900RP

Offline metalmaster

• Stary kocur
  • Opinia +3/-0
« Odpowiedź #1205 dnia: 11 Kwietnia 2022, 15:50:02 »

Kurde..  teraz mi to mówisz..  ejjj  to może dlatego w 3 h zrobiłem tylko  100 km i musiałem  kawę wypić  na orzeźwienie :)  i wszystko jasne..:)

a ja go  gupi nawet "skruntem" spacerowałem:

Od mądrego,  to  jednak człowiek zawsze może się  dużo  nauczyć:)
No teraz to wszyscy są zadowoleni  o- -o
Marek

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: 3Miasto
« Odpowiedź #1206 dnia: 12 Kwietnia 2022, 10:21:48 »
kurde, na telefonie przez przegladarkę (safari) mi zdjęc nie łąduje i zatanawiałem się o czym rozmawiacie :P

no u mnie wczoraj wieczorem/dziś pakiet zmian żeby za tydzień spokojnie do Czech lecieć - nowe oponki, akumulator i rejestracja - no niby nie mam nic go Chodzieży ale taki lokalny patryiotyzm, wolę  mieć GA a nie PCH.

Do tego tuż po zakupie wpadły regulowane klamiki bo sprzęgło bylo za daleko. Wytłumaczcie mi - czemu nawet w dość taniej Z650 obie klamki seryjnie mają regulację, ale jakoś inni producenci szczędzą tej regulacji na sprzęgle...

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1207 dnia: 12 Kwietnia 2022, 10:47:25 »
Wytłumaczcie mi - czemu nawet w dość taniej Z650 obie klamki seryjnie mają regulację, ale jakoś inni producenci szczędzą tej regulacji na sprzęgle...

Bo jest to dodatkowa kasa do zarobienia...? >:D
Pozdrawiam,
Jacek

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1208 dnia: 12 Kwietnia 2022, 11:19:51 »
moze być. przegląd gearancyjny wspomnianej kawki top 400zł, kumpel mający sztormiaka 650 w trójmiejskim aso płaci 3-4 razy tyle, tak więc koszenie kasy na potęgę...

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1209 dnia: 12 Kwietnia 2022, 14:17:18 »
Stary, moto to nie jest tanie hobby  8)

Akurat utrzymanie sztormiaka - zarówno jeśli chodzi o ceny, dostępność gratów, jak i serwisów autoryzowanych i nieautoryzowanych - jest dość tanie i łatwe. Dodatkowo SMP robi regularne wiosenne akcje z 20-procentowym rabatem na oryginalne części i robociznę.

O Triumphie tego powiedzieć nie można... 4-5 ASO na cały kraj o obecnie brak jakichś akcji "promocyjnych". Poza tym niezależnych serwisów z mechanikiami mającymi pojęcie o tych nowszych modelach jak na lekarstwo, oryginalne części są drogie, a zamienników praktycznie nie ma... Przegląd dużego Tygrysa w ASO to koszty od 1,5 kPLN (mały przegląd) do nawet 3-3,5 kPLN za duży przegląd - i to ceny zeszłoroczne, a jak to będzie wyglądało teraz po uwzględnieniu aktualnych kursów GBP i stawek za robociznę, to pewnie wkrtóce usłyszymy...  ::)

Natomiast akcesoria - jak wspomniane przez Ciebie regulowane klamki - to już inna para kaloszy... Są firmy, które sprzedają motocykl kompletny, gotowy do jazdy, ale bardzo "surowy"  8) Ale masz gruby katalog oryginalnych akcesoriów + mase nieoryginalnych, które pozwalają "upiększać" i kastomizować  ;) swoją maszynę - tak robi np. Harley i kilku innych producentów, szczególnie armatury  :) Sporo jest też dodatków do BMW - niekoniecznie oryginalnych, ale "markowych" jak Touratech, czy Wunderlich, SW-Motech + kupa na Aliexpress...

Wierz mi, że wydanie 10-15 koła na dodatki do nowego moto jest jak mrugnięcie okiem  >:D i wielu to robi...
A swoją drogę, to jest całkiem miłe  8) szczególnie pierwszy raz...

Do Triumpha jest troszkę oryginałów w wysokich cenach i niezbyt dużo alternatywnych. A z Japończykami bywa różnie...
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2022, 16:02:34 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1210 dnia: 12 Kwietnia 2022, 14:51:57 »
Stary, moto to nie jest tanie hobby  8)
Wierz mi, że wydanie 10-15 koła na dodatki do nowego moto jest jak mrugnięcie okiem  >:D i wielu to robi...
A swoją drogę, to jest całkiem miłe  8) szczególnie pierwszy raz...

jeżdżę od ponad 11 lat ale chyba robię to nie tak - nie mam problemów wydac kasę na serwis, na duperele poprawiajace mi komfort, ale te 10-15 tysi wolę przepalić latając - i tak robię. wolę nie podliczać ile kasy przepuściłem przez bak robiąc 70 tys km swoim fazerkiem. A tym bardziej nie chcę się bawić w podliczanie kosztów serwisowania. Ale pomimo tego dalej wole wydać kasę na weekendowy wypad potocyklem z nad morza w góry niż na jakiś zbędny mi gadżet. między innymi dla tego nie będe raczej zmieniał puchy wydechu, choć w poprzednim moto zmieniałem - wyrosłem z tego.

Akurat utrzymanie sztormiaka - zarówno jeśli chodzi o ceny, dostępność gratów, jak i serwisów autoryzowanych i nie autoryzowanych - jest dość tanie i łatwe. Dodatkowo SMP robi regularne wiosenne akcje z 20-procentowym rabatem na oryginalne części i robociznę.

O Triumphie tego powiedzieć nie można... 4-5 ASO na cały kraj o obecnie brak jakichś akcji "promocyjnych". Poza tym niezależnych serwisów z mechanikiami mającymi pojęcie o tych nowszych modelach jak na lekarstwo, oryginalne części są drogie, a zamienników praktycznie nie ma... Przegląd dużego Tygrysa w ASO to koszty od 1,5 kPLN (mały przegląd) do nawet 3-3,5 kPLN za duży przegląd - i to ceny zeszłoroczne, a jak to będzie wyglądało teraz po uwzględnieniu aktualnych kursów GBP i stawek za robociznę, to pewnie wkrtóce usłyszymy...  ::)

i to mnie troszkę dziwi. W sensie rozumiem że są pewne różnice, w niektórych sprzętach łatwiej się do czegś dobrać, w innych trudniej, no ale tak wielkie rożnice w cenach serwisu niektórych marek są dla mnie niezbyt logiczne. ale newermind, nie chcialem robić duskusji o tym co komu z moto sprawia radochę - po prostu kolejny raz pozytywnie zaskoczyła mnie tania kawka w porównaniu z niektórymi innymi droższymi markami, i chciałem się podzielić moim spostrzeżeniem. Moto wybrałem takie a nie inne i bawi mnie mocno, również nie bede liczył kasy bo to będzie psuło zabawę.  nie sądziłem ze taka dyskusja o elitarnosci tu wyjdzie.

Offline biblo

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #1211 dnia: 12 Kwietnia 2022, 16:20:07 »
Nie chodzi o elitarność...  ;)

Niektórzy tak po prostu mają  8) - np. kolega namówił, albo potrzeba kosztów w firmie, ktoś inny chce przeżyć drugą młodość lub poczuć powiew wiatru we włosach  ;)
Choć są też oczywiście tacy którzy "chcą się pokazać" - ale akurat tych ostatnich to mam w życi  ;D

A po pewnym czasie okazuje się, że to jednak nie pasi, jest za głośny/za cichy, przewraca się  ;) nie ma czasu na jazdę, albo żona nie pozwala, itd. I potem widać ogłoszenia z 2-3 letnim wypasionym moto z dodatkami za grubą kasę z przebiegiem kilka-kilkanaście tysięcy km. Mnie się udało kupić dwa takie motocykle w baaaaardzo atrakcyjnych cenach  :))

Co do kosztów utrzymania... To jak zwykle kwestia popytu i podaży oraz pozycjonowania i wymagań określonej marki. Utrzymanie motocykla marki premium lub marki niszowej i do tego drogiej zawsze będzie kosztowało więcej, niż takiego osiołka jak sztormiak lub kawki ;) 

P.S. Pomijam kwestie "mistyczne" jak chęć bycia nietuzinkowym, oryginalnym lub chęć przynależenia do jakiejś grupy/środowiska lub klubu... To już jest indywidualna sprawa każdego człowieka i mnie osobiście na tym nie zależy. Dla mnie motocykl jest jednym z kilku sposobów podróżowania po świecie, jest po prostu narzędziem lub środkiem lokomocji. Ma być wygodny, niezawodny, spełniać moje wymagania i tyle... a jakie logo ma na baku, to jest dla mnie sprawa trzeciorzędna...  8)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2022, 21:49:39 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
Jacek

Offline mavtm

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Przeworsk
« Odpowiedź #1212 dnia: 16 Kwietnia 2022, 14:15:43 »
Zgadzam się z opiniami, że moto to wydatki itp. Wszystko zależy od budżetu. Są przecież graty, które można zapkupić za grubą kasę a ich funkcjonalność będzie często podobna do tańszych. Jednak nie będzie z reguły na nich nazwy tej czy innej uznanej marki. Tygryska mam od miesiąca, a już zdążyłem wydać na serwis ponad 2k pln. Serwis olejowy zrobiony, filtry, klocki ebc przód i tył, zawory i synchro, rozrząd. Na jakiś czas będzie spokój.
Dorobiłem mocowanie płyty pod kufer centralny (blacha alu podarowana przez kolegę).
Do tego zasilanie pod akcesoria, a na koniec budżetowe dodatki od małych chińskich rączek (kratka i poszerzenie stopki) :)
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2022, 15:35:16 wysłana przez mavtm »

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Gostyń
« Odpowiedź #1213 dnia: 16 Kwietnia 2022, 21:20:06 »
Tygryska mam od miesiąca, a już zdążyłem wydać na serwis ponad 2k pln. Serwis olejowy zrobiony, filtry, klocki ebc przód i tył, zawory i synchro, rozrząd.  :)
Powiem Ci że jak na to wszystko co napisałeś wydałeś 2k to bardzo przyzwoita kasa. Rzekłbym promocja.
----------------------------------------------------------------------
HONDA VARADERO 1000 / TRIUMPH TIGER EXPLORER 1200 /TRIUMPH TIGER 1200 XRT

Offline mavtm

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Przeworsk
« Odpowiedź #1214 dnia: 17 Kwietnia 2022, 10:05:23 »

Hamulce i różne mody zrobilem sam.  2k pln to zawory, synchro i rozrząd w Mota Serwis w Rzeszowie.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2022, 10:06:58 wysłana przez mavtm »