Autor Wątek: Szarpanie przy stałej prędkości  (Przeczytany 23591 razy)

Offline czop9541

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Mszana Dolna
Szarpanie przy stałej prędkości
« dnia: 08 Sierpnia 2020, 21:18:35 »
Drodzy forumowicze,czy ktoś z was poradził sobie z problemem polegającym na szarpaniu jednostki napędowej przy utrzymywaniu stałej prędkości?
Problem jest już znany na tym forum lecz nikt nie pisze czy się z tym ogarnął.
U mnie wygląda to tak że przy jeździe z jednostajną prędkością czuć poszarpywanie silnika i co za tym idzie również  łańcucha co nieco mnie frustruje. ::)
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2020, 21:20:30 wysłana przez czop9541 »

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
Odp: Szarpanie przy stałej prędkości
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2020, 11:22:02 »
Zacznij właśnie od łańcucha i zębatek, szczególnie zdawczej. Z reguły jest na odwrót niż sugerujesz. Silnik poszarpuje na niskich bo łancuch jest wyciągnięty (nie mylić z luzem łańcucha, który możesz wyregulować), zdawcza wyjechana szczególnie jeśli zęby pięknie układają się juz w tzw. fale, wtedy na bank będziesz miał nieprzyjemne poszarpywanie ale od napędu a nie silnika.

Offline czop9541

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2020, 14:16:39 »
Napęd jest nowy, obstawiam coś przy przepustnicach, sondzie  lambda choć chciałem zapytać nim zacznę grzebanie.

Offline lapus

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 955i
  • Miejscowość: Międzychód
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2020, 19:20:51 »
Jestem właścicielem 955i  od niedawna i  też mam podobne odczucia......myślałem że tak pracuje 3 cylindrowiec;), u mnie objawia się to do okolo 2 tys obrotow, przy wyzszych obrotach raczej tego nie ma.Daj znać jak na coś wpadniesz. Też mam nowy napęd:)

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2020, 20:15:47 »
Jeśli napęd wykluczamy to powodów szarpania może być wiele, gównie regulacyjnych, ale mam nadzieję, że bierzecie Panowie pod uwagę, że są to silniki wysokoobrotowe i generalnie nie lubią mulenia na zbyt wysokim biegu przy zbyt niskich obrotach, a często jadąc w korkach przez miasto się o tym zapomina. Jeśli filtr powietrza, świece są ok. (sondę lambda odczułbyś od razu i "gorzej" niż tylko lekkie szarpanie :)) wykonaj pełną synchronizację przepustnic z użyciem wakuometra. Niekiedy mechanicy robią synchronizację "na oko" często tylko mechanicznie (otwarcie klap przepustnic) i możesz mieć ten problem. Wymiana papieru na K&N bez regulacji z uzyciem wakuometra też może mieć na to wpływ, ale przede wszystkim podłącz go pod kompa i sprawdź, czy przed tobą ktoś nie grzebał w mapach. Mógł wgrać mapę poprawiającą górę silnika a pogarszającą dół momentu obrotowego silnika i jesteś w domu.

Offline oldi

• Klakier
  • Opinia +0/-0
    • 4wheelerPL
  • Miejscowość: dolny śląsk
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2020, 21:03:29 »
poniżej 2.5tyś nie będzie ciągną równo u mnie w miarę równo targa od 2.5tś w górę ale przy turlaniu staram się trzymać około 3tyś to nie v-ka hondowska że będzie szła równiutko jak po sznurku ja na początku również walczyłem z tym problemem ale trzeba po prostu polatać maszynką i wyczuć ją da się jechać w miarę równo ale poniżej 2.5 tyś nie udało mi się to nigdy,to silnik rzędowy i taki jego urok
Jest TRANSALP XL600,BMW R1150GS,K750,SHLM17GAZELA,byłaYAMAHA TDM 900 ,Tiger955i

Offline czop9541

• Klakier
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2020, 23:01:23 »
Motocykl fajnie ciągnie od niskich obrotów, problem jest gdy chcę utrzymać stała prędkość, jadąc delikatnie za osobówkami to poszarpuje, gdy ma jakiekolwiek obciążenie to jest git. Na wolnych obrotach trochę faluje ale nie jest to jakoś dużo, wahania max 80rpm. Wcześniej miałem fz6 kultura pracy bajka, ale reszta to przepaść w stosunku do Triumpha.
Sprawdzałem podciśnienia na TuneEcu to jest;590,590,580
Także myślę że chyba nie ma sensu przy takich różnicach kombinować z synchronizacją. Cóż, pozostaje sprawdzić szczelność układu i ew. z tym żyć.  ;)

P.S
Kalibracja czujnika TPS polega na ustawieniu manetką gazu wartości 600 i zapisaniu jej? W trakcie zapisu wartość trochu się podnosi... Czy robię to źle i po prostu bez dotykania manetki klikam aby mi go ustawiło?
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2020, 23:08:42 wysłana przez czop9541 »

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2020, 07:29:49 »
Jeśli robisz to TuneEcu to nie ruszaj manetki.

Offline chudy1982

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Wasilków
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2020, 17:59:22 »
Jak tunecu używasz to looknij w dział 955, tam opisywałem procedurę adaptacji TPS.

Offline danek7902

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
  • Miejscowość: Krosno
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2020, 23:16:18 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Motocykl fajnie ciągnie od niskich obrotów, problem jest gdy chcę utrzymać stała prędkość, jadąc delikatnie za osobówkami to poszarpuje, gdy ma jakiekolwiek obciążenie to jest git. Na wolnych obrotach trochę faluje ale nie jest to jakoś dużo, wahania max 80rpm. Wcześniej miałem fz6 kultura pracy bajka, ale reszta to przepaść w stosunku do Triumpha.
Sprawdzałem podciśnienia na TuneEcu to jest;590,590,580
Także myślę że chyba nie ma sensu przy takich różnicach kombinować z synchronizacją. Cóż, pozostaje sprawdzić szczelność układu i ew. z tym żyć.  ;)

P.S
Kalibracja czujnika TPS polega na ustawieniu manetką gazu wartości 600 i zapisaniu jej? W trakcie zapisu wartość trochu się podnosi... Czy robię to źle i po prostu bez dotykania manetki klikam aby mi go ustawiło?

Takie objawy miałem przy otwartym drugim wlocie do airboxa. Po zaślepieniu tak jak powinno być w oryginale obroty nie falują, nie szarpie. Sprawdz czy ktoś przed tobą nie wyciął drugiego otworu w airboxe, ewentualnie lewe powietrze tak będzie robić.
Tiger 1050 2009r-TDM 900 ABS-Tracer 900-Kawasaki z750S-Tiger 1050 2011r-Tiger 1050 Sport 2014r

Offline tuzmen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warka
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2020, 09:30:50 »
Moim zdaniem nietety te Tigery tak mają. Mój kumpel ma spritna i szarpania brak, u mnie w tigerze z 2008 przy 70km/h przy jednostajnej prędkości poszarpuje.
Też myślałem że to napęd więc zmieniłem i dalej to samo.
Podejrzewam że chodzi o mapy zapłonu, w sprintach jest mniej momentu na dole i dlatego jest mniej agresywny

Offline Penguin

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Płock
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2020, 13:40:13 »
Warto zacząć od synchronizacji przepustnic

Offline Janosik

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Cięcina
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudnia 2020, 11:49:37 »
U nie poprawiło się po wyłączeniu sondy lambda. Samo jej odłączenie na wtyczkach nic nie dało, wgrałem ponownie mapę z zablokowaną/wyłączoną sondą. Lambdy nie należy fizycznie usuwać i wyłączać na kablach bo będzie zgłaszać błąd. Najpierw zauwazyłem poprawę gdy zablokowałem SAI, potem pokombinowałem z lambdą. Przy zablokowanej lambdzie takie same efekty były z SAI i bez SAI. Obecnie mam emulator sondy lambda, zablokowany SAI i mapę 20553 ( fabryczny wydech). W tej konfiguracji jest o niebo lepiej niż było wcześniej i w zasadzie tak można już z tym jeździć.

Offline tuzmen

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Warka
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Grudnia 2020, 12:43:21 »
Janosik, a jak ze spalaniem po tych modach?

Offline Janosik

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Cięcina
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Grudnia 2020, 13:59:06 »
Tuzmen, nie potrafię dokładnie odpowiedzieć, bo z tymi "modami" nie byłem nigdzie w dalszej trasie tylko "wokół komina". z obserwacji "zasięgu km" na liczniku to wydaje mi się że w stosunku tego co było wcześniej spalanie będzie wyższe przy niskich prędkościach, natomiast przy większych (poza zabudowanym i expres) będzie porównywalne. Prawdopodobnie ta mapa  20553 jest bogatsza w zakresie niskich obrotów i dlatego nie szarpie. Jak przyjdzie wiosna to będzie można coś więcej potestować. Wgram mapę 20552 bo na niej jeszcze nie jeździłem z tym emulatorem. A tak poza tym to wydaje mi się że średnie spalanie na jakie pokazuje ECU jest zawyżone w stosunku do rzeczywistości. Kilka dni temu wgrałem mapę 20551 ale tutaj odczuwalne są wibracje silnika powyżej 130km/h i także  na postoju przy przegazowaniu podczas schodzenia silnika z wysokich obrotów. Z tej mapy 20551 zrezygnuje.  Mapa 20553 jeździ lepiej na niskich obrotach niż 20552.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 14:26:16 wysłana przez Janosik »