Czy ktoś ma swoje opinie bazujące na doświadczeniu na temat poniższych modeli opon do turystyków na 5% teren 95% asfalt:
- Metzeler Tourance
- Metzeler Tourance Next
- Pirelli Scorpion Trail II
- Michelin Anaki 3
Chodzi mi o stabilność i trzymanie na zmianach w zakrętach, stabilność przy prędkościach rzędu 170 - 180 na prostej, trzymanie na mokrym i możliwość dojazdu nad brzeg jeziora no i to wszystko czasem z pełnym obciążeniem plus żywotność.
Moim zdaniem Nexty, Anakee 3 i nowe Scorpiony, to szosówki. Swoją drogą, dwa lata temu na testowym GS-ie z Nextami zakopałem się w płytkim piachu... A gdyby miały być szosówki, to polecam Michelin Pilot Road 4 Trial (jest chyba nawet akcja promocyjna) - na mokrym rewelacyjne, poza tym ciche i bardzo precyzyjne.
Z tych co wymieniłeś, to najbardziej szosowo-terenowe
są chyba pierwsze Tourance.
Ale, wczoraj na ten temat rozmawiałem z Hubertem z motogumy.pl i on do podobnych zastosowań (90/10) polecił mi Anakee 2. I właśnie takie opony będę zakładał przed czerwcowym wyjazdem nad Bajkał
P.S. Teraz mam fabryczne Metzelery EXP i właśnie okazało się, że tylna opona powoduje pulsacyjny hałas (lekkie wycie) tak od ok. 70 km/h. Wygląda w porządku, przejechane ma 7 tys. km i w sumie nie wiadomo skąd ten hałas... W każdym razie ta przypadłość oraz pojawiająca się na forach opinia o ząbkowaniu się tych opon spowodowały, że jakoś zraziłem się do tego producenta...