Autor Wątek: Jakie opony polecacie?  (Przeczytany 85323 razy)

Offline marek

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Gostyń
Odp: Jakie opony polecacie?
« Odpowiedź #195 dnia: 04 Maja 2022, 19:51:14 »
Miałem Anake przy wiadrze ale ona też była bezdętkowa . poza tym oponka ok.
----------------------------------------------------------------------
HONDA VARADERO 1000 / TRIUMPH TIGER EXPLORER 1200 /TRIUMPH TIGER 1200 XRT

Offline Grzesiekkor

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 xrt
  • Miejscowość: Koronowo
« Odpowiedź #196 dnia: 05 Maja 2022, 09:25:52 »
W 2020 Motocykl zrobił test opon do turystycznych enduro no i tam wygrały Trail attack 3, a ostatnie były Tourance next. Natomiast pomiędzy pierwszym a 6 czyli ostatnim miejscem było tylko 20 punktów różnicy na 350 możliwych więc nawet testerzy zwrócili uwagę że jakość opon wzrosła i bardzo się do siebie zbliżyła. Skoro jednak to Continental zwyciężył to ja im dam szansę przy najbliższej wymianie opon ale to na pewno będzie dopiero w przyszłym roku.
Mówią, że jazda na motocyklu to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu

Offline misiakw

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800
  • Miejscowość: 3Miasto
« Odpowiedź #197 dnia: 05 Maja 2022, 09:35:40 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Miałem Anake przy wiadrze ale ona też była bezdętkowa . poza tym oponka ok.
po Pilot Raod 5  w FZ6 nie byłem przekonany do klejenia na asfalcie Anakee adventure widząc bieżnik, ale pomijając buczenie to ta opona jest mega i na mokrym i suchym asfalcie. W offie nie mam doświadczenia wiec nawet nie bedę podejmował się oceniania tej opony w terenir, no ale ona bezdętkowa jest
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 10:05:46 wysłana przez misiakw »

Offline mercucio1

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 800 Xc
  • Miejscowość: Rzeszów
« Odpowiedź #198 dnia: 12 Lipca 2022, 19:49:04 »
Też chciałbym kupić Pirelli Scorpion Trail 2 do mojego Tigera 800 XC, ale jako że jest na szprychach to zastanawiam się czy mogę wsadzić tam dętkę. Ogarnąłeś może temat Koniu? A może ktoś inny przerabiał temat detki w Pirelli Scorpion Trail 2?

You are not allowed to view links. Register or Login
Problem w tym, że Pirelli Scorpion Trail jest oponą bezdętkową, czyli według producenta nie mogę użyć dętki. Czy się nie przejmować i zastosować dętkę do opony bezdętkowej? Z tego co patrzyłem, jedyna warta uwagi opona która spełnia kryteria TT to Michelin Anakee 3. Ktoś użytkuje?
MAREK

Offline Dafior01

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer
  • Miejscowość: śląskie
« Odpowiedź #199 dnia: 17 Sierpnia 2022, 10:08:28 »
Kupiłem i założyłem Metzeler Tourance Next . Niby ok , trzymają bardzo dobrze, ale...

W przedziale 60 - 95 km/h są bardzo głośne jadać na prosto. Przy tej samej prędkości, wchodzą w zakręt czy łuk, cichną.

Też tak macie jeśli ktoś je ma?
Zrobiłem na nich już około 5 tyś km.

Offline Piotr673

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 Explorer Xc
« Odpowiedź #200 dnia: 27 Sierpnia 2022, 07:24:08 »
Tak . Też to zauważyłem. Ale im mniej bieżnika tym ciszej a opony naprawdę dają radę pod warunkiem że śmigasz głównie po asfalcie. 

Offline Greg_PL

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #201 dnia: 05 Listopada 2022, 10:45:07 »
Cześć,

Przymierzam się do zmiany opon w dużym tygrysie - ostatnie dwa sezony zrobiłem na Pirelli Scropion Trail II - które według mnie bardzo dobre opony na szosę.

Pierwszy sezon - super przyczepność na suchym i mokrym - po około 6k km - zauważyłem, że opona lekko spłaszczyła się na środkowej części - tutaj pewnie przyczyną była jazda w pełni załadowanym motocyklem z plecakiem.
Drugi sezon - zauważyłem mikropęknięcia na obu oponach - opony kupiłem świeże - oraz dziwne wyząbkowanie - opona wydawała się być zużyta w inny sposób.

Generalnie oceniam opony na 8/10.

To czego mi zabrakło to minimalne możliwości zjechania z asfaltu - tutaj opony wg mnie poległy - jazda przez szutry / piach lub lekki teren - to raczej walka o stabilność niż przyjemność.

W związku z tym chciałbym zapytać was o polecenie opon do dużego tygrysa 80/20, które wytrzymają ~10k km.
Dalej zależy mi na bardzo dobrych właściwościach jazdy po asfalcie - na sucho i mokro.

Myślałem o oponach: Continental TKC 70.

Czy macie może coś innego do polecenia co wpisało by się w te wymagania?

Pozdrawiam!

Offline sebaxll

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Chełm
« Odpowiedź #202 dnia: 05 Listopada 2022, 11:25:39 »
Co do Pirelli to też miałem je w dużym Tygrysie z przodu i niestety opona się rozwarstwiła po ok 2000km. Nie uznali mi reklamacji i wypowiem się o nich w samych negatywach.

No ale nie o tym chciałem.
W tym roku w połowie sezonu założyłem przód i tył Continentale Trail Attack  3 i  jestem zadowolony z nich. Może nie są najtańsze ale mają jakby głębszy bieżnik. Nie zjeżdzałem z asfaltu to nie wypowiem się nt. jazd pozaasfaltowych, ale raczej opony stworzone są do jazdy po twardym.

Offline morhot

• Stary kocur
  • Opinia +2/-1
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Myślenice
« Odpowiedź #203 dnia: 05 Listopada 2022, 16:57:45 »
Zjechałem w TT1200 komplet TKC70. Wytrzymały około 9.000 km, pierwszy skończył się tył. Ale tył był w wersji Rocks. Zwykła wersja spokojnie jeszcze by zrobiła pewnie 1-2 tyś. km z racji na lity pasek gumy. Polecam bardzo - absolutnie świetne opony na asfalcie (jak szosowe), żadnych uślizgów ani niespodzianek. W terenie - będą ciutkę lepsze niż 80/20, bo to gumy 70/30, ale w nic cięższego niż szutru lub SUCHE polne drogi bym się nie pchał.
Alternatywnie możesz rozważyć dużo tańsze Metzeller Karoo Street, jednak one na zimnym mokrym asfalcie słabiej trzymają. 
Był: TT1200 XCx 2016
Jest: KTM 1290 SAR 2021

Offline Greg_PL

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #204 dnia: 06 Listopada 2022, 22:04:29 »
Dzięki za odpowiedź.

A jakieś opinie o Mitas E-08 lub Michalin ANAKEE ADVENTURE?

Offline Naczelnik

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcX
  • Miejscowość: Cz-wa
« Odpowiedź #205 dnia: 06 Listopada 2022, 22:16:16 »
Anakee Advanture ogarnia. To 80/20 wiec lepiej sie zachowują na asfalcie niż Karoo Street. Teraz mam z tyłu taką i Pirelli STR z przodu. Chyba w tej konfiguracji zostane na dłużej czyli 70/30 z przodu i 80/20 z tyłu

Offline andbold

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #206 dnia: 03 Stycznia 2023, 01:35:50 »
Karoo street i rally STR to bliźniaki, Metzeler należy do Pirelli i poza rzeźbą bieżnika różnice są symboliczne. Podobne bliźniaki to scorpion Rally i Karoo 3, trail 2 i tourance next, itp, itd.

W nowym motongu gs k51 mam karoo 3 do których byłem bardzo sceptyczny ponieważ na asfalcie wyją jak opętane, w wolnych zakrętach swoim profilem sprawiają wrażenie niestabilnych i wyglądają jak zdjęte z koparki, co nie budzi skojarzeń typu "znakomite na asfalt". Z czasem do nich przywykłem, na asfalcie im więcej mam odwagi żeby pojechać ostrzej tym bardziej jestem zdumiony że trzymają prawilnie. W offie są genialne! Ostatnio sprawdziły się na podtopionych drogach traktorowych przez łąki, błotnistych kałużach i głębokim acz lekko wilgotnym piachu. Nie zaklejają się błotem, zarówno w błotnistych kałużach i w piachu dobrze się odpychają. Przód znakomicie trzyma kierunek bez płużenia. Biorąc pod uwagę masę motocykla ok 270kg to spisują się wzorowo. Duże prędkości też nie robią na nich wrażenia i 200+ jadą normalnie stabilnie. Na mokrym asfalcie póki co pozwoliłem sobie tylko na dynamiczniejsze przyspieszanie i hamowanie, na razie bez mocno pokonywanych zakrętów, tak że "wzdłużnie" - na mokrym zero poślizgów. Ich wycie słychać nawet jadąc szutrem. Hałas jest intensywny ale o dziwo nie męczący, również na asfalcie. Choć planowałem na wiosnę w pierwszej kolejności wymienić je na coś innego, to zaczynam się do nich przekonywać i jak skończy się tył to być może wymienię go na to samo... :)

Offline Tomula

• Sierściuch
  • **
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Żerków
« Odpowiedź #207 dnia: 15 Lipca 2023, 15:53:23 »
No i wjechały nowe Metzelery Tourance Next.
Ale jestem zły... Nie spodziewałem się, że to wycie, o którym było wcześniej pisane jest aż tak głośne przy prędkościach w przedziale 70 - 95km/h. Po przejechaniu wczoraj około 200km, dzisiaj zdjąłem koło i pojechałem do wulkanizatora żeby sprawdził czy na pewno dobrze wyważył, czy opona równo "wskoczyła". No i wszystko jest idealnie.
Zdecydowałem się na ten model opony, bo na takich kupiłem moto, no i dobrze mi się jeździło i nic nie wyło...
Mam nadzieję, że z biegiem kilometrów będzie coraz ciszej...

Offline Piotr673

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #208 dnia: 01 Sierpnia 2023, 23:00:47 »
Ten typ tak ma. Ja swoje nawet  chciałem reklamować że coś a nimi nie tak ,ale z każdym nakręconym km cichną. Za to przyczepność na suchym jak i mokrym- bezcenna. Trwałość też jest super- 12 tys i jeszcze ten sezon objeżdże.

Offline Zbyhu

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 900 GT
  • Miejscowość: Rybnik
« Odpowiedź #209 dnia: 03 Sierpnia 2023, 10:51:53 »
Na fabrycznych Tourance Next machnąłem ok 20kkm, ale w drugiej połowie życia straciłem do nich zaufanie - przód wielokrotnie mi się ślizgał.

Teraz założyłem zwykłe, stare Tourance i póki co jest ok. Hałas słyszalny w łukach, ale trzymają dobrze, podnóżki da się na asfalcie przycierać. Zobaczymy jak u nich będzie z trwałością.
Zbyhu