Autor Wątek: Olej - temat rzeka  (Przeczytany 70517 razy)

Renard

• Gość
Olej - temat rzeka
« dnia: 14 Października 2014, 19:46:29 »
Muszę założyć wątek, który na wszystkich forach zawsze budzi dużo emocji  >:D

Będę robił pierwszą wymianę oleju po zakupie. Poprzedni właściciel mówił, żeby broń Boże nie lać Motula, bo jak on lał to była chooynia. A jak zalał Mobil1 15W50 to było super. I powtórzył to trzy razy. Szczerze mówiąc nie wiem, czy to miejska legenda, czy coś jest na rzeczy. Sam osobiście nie bardzo wierzę w jakieś cudowne działanie oleju jednej firmy w porównaniu do analogicznego produktu innej firmy. Ale ziarno niepokoju zasiał  >:(

Co wy na to? Jakieś przemyślenia?

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
Odp: Olej - temat rzeka
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2014, 20:05:31 »
To trochę dyskusja czy ładniejsze są blondynki czy brunetki. Jeśli olej spełnia kryteria podane przez producenta to jest to bez znaczenia jakiego producenta olej się leje. Dyskusje można zacząć nad tym czy lać mineralny, półsyntetyk czy też pełen syntetyk ale i tu dyskusje należy podzielić na sytuacje, gdy mokre sprzęgło jest smarowane/chłodzone tym samym olejem co silnik czy też układem niezależnym. Generalnie Triumphy mają sprzęgła mokre smarowane tym samym olejem i układem co silnik i na tym się skupmy.  Mineralny tylko do "zabytków", silniki Trimpha z lat 50-tych. Wręcz wskazane z uwagi na brak dodatków płuczących, uszczelnienia starej generacji, które zabiłby taki silnik (zapchanie kanałów olejowych wypłukanymi osadami)). Półsyntetyk do silników z lat 90-tych w górę (po reaktywowaniu firmy Triumpha po plajcie). Jest uzasadniony ekonomicznie i technicznie (atrakcyjna cena do jakości, średnia ilość dodatków płóczących przy świetnych parametrach smarnych wysoce przewyższających oleje mineralne i nieznacznie gorsze od pełnego syntetyka). Ale jest tu ale. Jeśli ktoś stosował pełen syntetyk od nowości warto pozostać z uwagi na czystość silnika a konkretnie kanałów smarnych, układy zaworowego, sprzęgła i.t.d. Wyjątkiem jest użycie przez producenta silnika takich uszczelnień, które nie wytrzymują oleju syntetycznego , dlatego tak ważna jest specyfikacja producenta. Pełen syntetyk wręcz obowiązkowo do najnowszych silników, wysilonych wymagających dobrego smarowania i chłodzenia olejem. Co do wartości lepkościowych wszystko zależy od tego czy będziemy jeździć nawet zimą (hardcore  :)) czy tylko w sezonie letnim. Jeśli tylko latem to prawie bez znaczenia. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdro!

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Urodziłem się zmęczony żyję żeby odpocząć
  • Miejscowość: HoLLyCity
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2014, 21:52:49 »
Ja stosuję oleje nie popularnych firm LiquMoly albo Valvoline z prostej przyczyny nie opłaca się ich podrabiać bo mają małą sprzedaż , chociaż jak zmieniłem w Sprincie olej z Motula na LiquMoly to wyraźnie odczułem lepszą i precyzyjniejszą pracę skrzyni biegów.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline hynas

• Klakier
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1200 XcX
  • Miejscowość: Poddębice
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2014, 22:22:02 »
Ja w Trampku miałem Motul, Shell i ostatnio Lotos-a, właściwie żadnej róznicy nie zauważyłem, teraz  Tiger ma półsyntetyk Motul-a bo taki akurat miałem pod ręką.
Gdybym nie miał pewnie zalałbym Lotos-em, olej rodzimy, według mnie nie ustępuje niczym zachodniej konkurencji, więc po co przepłacać.

Renard

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2014, 10:18:12 »
Po tym co napisał WieRcik czyli, że zmiana oleju może wpływać na jakość pracy skrzyni postanowiłem trochę zgłębić temat. W serwisówce znalazłem fragment, który dokładnie wskazuje jaki powinien być olej do Tygrysa.
You are not allowed to view links. Register or Login

Okazuje się, że tylko jeden olej Motula spełnia te kryteria - Motul 7100 4T 20W50. Więc może coś jest na rzeczy z tym Motulem. Ja chyba pójdę tokiem rozumowania WieRcika  ;) i zanabędę Valvoline SynPower 4T 10W40. Okazuje się, że spełnia specyfikacje z serwisówki i jest o połowę tańszy od Motula.

Offline ODKRYWCA

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2014, 13:52:32 »
RENARD, jak kupisz i trochę pojeździsz daj znać jak wyszło w praktyce> Firma Valvoline na naszym rynku jest mało znana ale może faktycznie po co przepłacać tym bardziej , że często płaci się tylko za reputację marki. Jeśli będzie tak samo dobrze sprawować się jak Motul to byłaby niezła alternatywa cenowa.

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2014, 15:04:17 »
Od kilkunastu lat stosuje Valvoline w puszkach , spostrzeżenia - cichsza praca silnika z rana i brak z użycia oleum.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline souler

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Triumph Tiger 955i 2001
  • Miejscowość: Kraków
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2014, 16:04:38 »
Mój mechanik leje tylko valvoline i bardzo go poleca, właśnie stosunek jakości do ceny wymiata. Ja też jeżdżę na tym oleum i jest git :D

Offline pomyslek1979

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 955i
  • Miejscowość: Kup medalik u mnie a będzie ci dobrze w trumnie CZĘSTOCHOWA
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia 2014, 19:20:08 »
Wtrącę swoje trzy grosze
Ja leje 15w50  mobil1
Gość który sprzedawał moto wcześniej lał taki ,ale kolega nalał motul 10w40 i dużo głośniej chodziła skrzynia w jego triumphie

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Grudnia 2014, 01:33:34 »
Teraz mam zalany w Tygrysie Liqu Moly z dodatkami i nie ma żadnych problemów , zero dziwnych dźwięków , następny zaleje Valvoline , chociaż u nas tylko w jednym punkcie można go dostać a ich reputacja jest wątpliwa.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline Aras

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: Wrexham
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2015, 22:27:37 »
Co do tego oleju to moze byc Motul 7100 10w40  jak i semi syntetyk motula 5000 10w40  spelnia wszystkie wymogi
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2015, 22:33:20 wysłana przez Aras »
Java 50
Junak 125
Tiger 955i

Offline wilczek

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Miejscowość: YellowSubmarine
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maja 2015, 22:44:50 »
Wiercik, jeden punkt z valvoline ? O którym piszesz ?
Jestem Dzieckiem Boga

Offline Pedros

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 1050/Sport
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maja 2015, 23:10:52 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Teraz mam zalany w Tygrysie Liqu Moly z dodatkami i nie ma żadnych problemów , zero dziwnych dźwięków , następny zaleje Valvoline , chociaż u nas tylko w jednym punkcie można go dostać a ich reputacja jest wątpliwa.
Motocyklowe oleje Valvolaine-a w przeciwieństwie do samochodowych mają słabiutkie parametry-przynajmniej na papierze.W moim starym KLE kiedyś stosowałem olej tej marki ale do tygrysa nie zaryzykuję.

Offline WieRcik

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maja 2015, 23:51:48 »
Póki co nie mam pewnego źródła do VV i pozostanę przy Liqumolly , motocykl sprawuje się super także nie będę kombinował. Do samochodu teraz też pójdzie LM. Kiedyś VV brałem z Foty ale teraz to chyba nawet niema firmy w Cz-wie.
Triumph Tiger 885 T400
Triumph Sprint 955i

Offline woj_s

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 955i
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Września 2015, 11:48:07 »
A tak z ciekawosci ... ktory olej wybralibyscie :
- syntetyk 10W40 API :SG i JASO MA
- polsyntetyk 10W40 API : SL i JASO : MA/MA2 ?

Pacjent : Tiger 955i z przebiegiem 107kkm

Wg serwisowki ma byc syntetyk z API SG.

Ciekawy jestem, ktory wybierzecie i dlaczego ;)