Autor Wątek: Olej - temat rzeka  (Przeczytany 70527 razy)

Offline Ded

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny Triumph
  • Miejscowość: Ciechanów
Odp: Olej - temat rzeka
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Października 2017, 17:03:33 »
200 za 4l

karson

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Października 2017, 22:10:05 »
Pięć dych za litr to jeszcze nie tragedia  ;) ;D

Offline Ded

• Świeża krew
  • *
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny Triumph
  • Miejscowość: Ciechanów
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Października 2017, 22:44:58 »
Jak dobry to oczywiście że nie ma co żałować. W stosunku do LM zdecydowana poprawa pracy skrzyni ale nie wiem na ile to zasługa belray a na ile przepracowania starego LM.

karson

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Października 2017, 23:08:14 »
Olej BR jest dobrym olejem, jeździłem kiedyś na nim. Są jednak leprze, ale i droższe.
Wymieniaj olej co 6-7 tyś. a problemów z silnikiem miał nie będziesz  :) 

Offline Stubin

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: inny motocykl
  • Miejscowość: Warszawa
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Grudnia 2017, 13:49:04 »
Tak sobie śledziłem wątek równoległy dotyczący oleju w Tygrysie 1050 i postanowiłem, że wrzucę tutaj swoje trzy grosze, a mianowicie o tym, że zgodnie z fabrycznymi serwisówkami Triumph zaleca do naszych silników oleje:

Tiger 885i - 15W40
Tiger 955i - 15W40  lub 10W40
Sprint ST/RS 955i - 15W40

Wszystkie syntetyczne lub półsyntetyczne o klasyfikacji nie niższej niż API/SH.

Jak widać fabryka nie ograniczyła się do 10W40 lub tym bardziej do 15W50  ;)

Offline Jarczoq

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
  • Motocykl: 885
  • Miejscowość: Poznań
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Grudnia 2017, 22:10:35 »
Pisalem już o tym - to są zalecenia minimalne. Najważniejsza jest firma.
... szukam drogi, gdzie pierdolą nakazy i zakazy ...

Offline Stubin

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Grudnia 2017, 07:10:51 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Pisalem już o tym - to są zalecenia minimalne. Najważniejsza jest firma.

Dla mnie najważniejsza jest specyfikacja produktu, a powyższe dane zamieściłem, aby pokazać co podaje fabryka, a nie to co można znaleźć na necie.

Kobrzak

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Grudnia 2017, 13:15:45 »
Hm, to nie wiem gdzie ja wyczytałem, że do 955 idzie 10w50. Bo w zeszłym roku taki lałem do 955 ale skoro tak piszecie to trzeba chyba zalać będzie odpowiedni :(

Offline Jarczoq

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Grudnia 2017, 20:46:20 »
Dla mnie najważniejsza jest specyfikacja produktu
... czyli wszystko to samo. Karty techniczne (parametry) są bardzo podobne, a różnice często wydają się pomijalne. Za specyfikacje/dopuszczenia producenci materiałów eksploatacyjnych płacą fabryką. To całkiem intratny handel. Po za tym, są produkty, które nie mają specyfikacji/dopuszczenia, a są stosowane bo charakterystyka jest taka sama, a jakość przekracza wymagania (czasami dużo). Głównie dotyczy to producentów amerykańskich, którzy do niedawna w dupie mieli parę razy mniejszy rynek europejski. Reasumując : specyfikacje dopuszczające są bardziej dla tych co nie mają orientacji w temacie, tylko chcą spełnić wymagane minimum.
Kobrzak, jak najbardziej 10W50 możesz stosować, byle dobrego producenta. Ja swoim klientom, jak nie leję RP 20W50, to ostatnio najwięcej właśnie 10W50 z Penrite. BR też bardzo dobry. Jak masz wątpliwości zapytaj Karsona. On stosował oba wymienione, to ma skalę porównawczą, tym bardziej, że ostatnio trzy tygodnie katował siebie i sprzęt w gorącu.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2017, 21:17:18 wysłana przez Jarczoq »

Offline Stubin

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:29:11 »
Reasumując : specyfikacje dopuszczające są bardziej dla tych co nie mają orientacji w temacie, tylko chcą spełnić wymagane minimum.

Czyli jestem niezorientowany i spełniam wymagane minimum. Dżemojadami z silnikami 885 jeżdżę od 18 lat. Zarówno gaźnikowcami jak i na wtrysku. Nowymi i z przebiegami sześciocyfrowymi. Kiedyś lałem Castrola, a od ponad 10 lat leję Motula. Nigdy nie miałem żadnych problemów z żadnym z silników. Nigdy nie zastanawiałem się czy moje oleje pochodziły z Pensylwanii czy z Karpat. Pilnowałem tylko dwóch zasad. Primo: wymiana oleju co 60-70% zalecanego przez producenta przebiegu lub raz do roku. Secundo: kupowałem oleje zawsze z pewnego źródła. Teoretyzowanie o wyższości jednej firmy olejowej nad drugą zostawiam takim ludziom z Polibudy jak Ty - ja jestem humanistą - mnie cieszy bezawaryjna jazda i podziwianie świata  ;)

karson

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:47:29 »
Potwierdzam, Tygrys pracował w ciężkich warunkach  0o0 Temperatury powyżej 40 stopni, ciężki teren, dwie osoby plus toboły i wolna jazda na 1 i 2 biegu. Silnik zalany RP 20W50  o/"
Jeździłem początkowo na  Penrite i BR, zrobiłem może po 3 tyś. na każdym z nich. Są to dobre oleje, jednak dla RP nie stanowią konkurencji  o/"
Może gdyby mnie było stać na nowy motocykl, a idąc jeszcze dalej, czyli zmieniać go co 2-3 lata znów na nowy, to może
olał bym jakość oleju lanego do silnika ( wiadomo, niech się martwi ten co ode mnie kupił )  :-[
Silnik chodzi idealnie tzn. równiutko, cichutko, biegi wchodzą jak w masło. Zdarzyła mi się jednak w Albanii chwila zwątpienia  :(
Przy temp. powietrza 42 stopnie zaczęła mi ciężko chodzić skrzynia tzn. nie mogłem znaleźć "luzu"
Nie była to jednak wina zbyt rozgrzanego oleju  o/" Gorąca nie wytrzymała linka sprzęgła, która pod wpływem temperatury wzięła i się wydłużyła  ha/o Co skutkowało  złym wysprzęglaniem. 
Tygrysa nie mam zamiaru sprzedawać i mam nadzieję, że dobiję na nim do 100 000 tyś. km.
Za jakieś pięć lat będę mógł Wam powiedzieć czy było warto kupować RP  o/^

Ps. Stubin, mógłbyś napisać ile maksymalnie przejechałeś kilometrów na jednym motocyklu ?
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2017, 22:52:53 wysłana przez karson »

Wicher

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 07 Grudnia 2017, 23:08:58 »
Reasumując : specyfikacje dopuszczające są bardziej dla tych co nie mają orientacji w temacie, tylko chcą spełnić wymagane minimum.

Czyli jestem niezorientowany i spełniam wymagane minimum. Dżemojadami z silnikami 885 jeżdżę od 18 lat. Zarówno gaźnikowcami jak i na wtrysku. Nowymi i z przebiegami sześciocyfrowymi. Kiedyś lałem Castrola, a od ponad 10 lat leję Motula. Nigdy nie miałem żadnych problemów z żadnym z silników. Nigdy nie zastanawiałem się czy moje oleje pochodziły z Pensylwanii czy z Karpat. Pilnowałem tylko dwóch zasad. Primo: wymiana oleju co 60-70% zalecanego przez producenta przebiegu lub raz do roku. Secundo: kupowałem oleje zawsze z pewnego źródła. Teoretyzowanie o wyższości jednej firmy olejowej nad drugą zostawiam takim ludziom z Polibudy jak Ty - ja jestem humanistą - mnie cieszy bezawaryjna jazda i podziwianie świata  ;)
Czy na tym forum jest jakaś możliwość dawania "lajków" iitp?? :)

karson

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 07 Grudnia 2017, 23:28:10 »
Nie, ale myślę, że byłaby to dobra opcja  o/^

Offline Stubin

• Stary kocur
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #73 dnia: 08 Grudnia 2017, 08:22:57 »
Ps. Stubin, mógłbyś napisać ile maksymalnie przejechałeś kilometrów na jednym motocyklu ?

Najwięcej przejechałem niecałe 40k na moim pierwszym angolu : Triumph Legend TT. To był egzemplarz homologacyjny więc kupowałem go jako praktycznie nówkę sztukę. Dla porównania zaraz po sprzedaży kupiłem za śmieszne pieniądze od Anglika, który miał kolizję w Polsce, Thunderbirda 900 pierwszej generacji z przebiegiem ponad 70k mil czyli jakieś 115-120k km. Obydwa silniki ze strony technicznej były identyczne: 885cm 70KM gaźniki. Obydwa były od początku zalewane olejem Castrol. Po przesiadce na silnik ze 3x większym przebiegiem nie było czuć różnicy zarówno w kulturze pracy, oddawania mocy czy pracy skrzyni biegów. W Thunderbirdzie było minimalne zużycie oleju, ale nie zachodziła potrzeba uzupełniania pomiędzy wymianami standardowymi.

Jednostka 885 została pokazana pierwszy raz na targach w Kolonii w 1990 roku w modelu Trident 900, a pod koniec 1991 roku weszła do produkcji w modelach Trident i Trophy. Natomiast ostatnim modelem wyposażonym ten silnik był Thunderbird Sport (na gaźniku!), którego produkcję zakończono w 2004 roku. Triumph w początkowym okresie "eksperymentował" również z silnikami 750,1000 i 1200, ale to jednostka 885 stała się motorem napędowym, który podłożył podwaliny na rozwój i pozycję tej marki w latach 90-tych. O możliwościach tej jednostki świadczy fakt, że fabrycznie występowała w wersjach od 70KM (modele Classic) do 115KM (Daytona Super III).

Łącznie silnikami tej generacji zrobiłem do dzisiaj jakieś 100k +/- 10k. Oglądałem dla znajomych wiele Triumphów z tymi silnikami i choć nie jestem mechanikiem to wiem, że "jak się dba to się ma". Wszystkie te silniki mają specyficzną pracę ze względu, że nie są dobrze "wygłuszone" i słychać szum pracy wszystkiego co siedzi w środku. Przy przyspieszaniu ten szum zamienia się w "gwizd" - posiadacze dobrze wiedzą o czym piszę  ;) Dlatego jak czasami słyszę jak pracują niektóre egzemplarze z przebiegami na blacie +/- 50k to albo brakuje im jednej cyfry z przodu albo ktoś ewidentnie o nie nie dbał i serwisował u "wiejskiego mechanika". Trochę się rozpisałem, ale mój przydługi wywód jest potwierdzeniem mojego wcześniejszego stanowiska w sprawie olejów. Lejmy sprawdzone, markowe i wymieniajmy częściej niż zaleca producent. Dbajmy o nasze silniki, a odwdzięczą się bezawaryjną pracą i zawiozą nas na koniec świata albo i dalej  :)

Offline Jarczoq

• Top Cat
  • Opinia +0/-0
« Odpowiedź #74 dnia: 08 Grudnia 2017, 22:54:08 »
Dbałość - inaczej kultura techniczna.  D_o